Vzpomínka na první ročník Tour de Corse

Před padesáti lety zvítězila Gilberte Thirion v prvním ročníku Tour de Course za volantem vozu Renault Dauphin.

Před padesáti lety zvítězila Gilberte Thirion v prvním ročníku Tour de Course za volantem vozu Renault Dauphin. A po padesáti letech znovu vypráví příběh o svém vítězství na tomto francouzském ostrově.


Můj otec miloval automobilové soutěže a jednoho dne se zjevil přímo v srdci společnosti, kde jsem pracovala. Odvedl mě k oknu a ukázal prstem na vůz, který parkoval venku. „Moje holčičko, budeme závodit, jedeme na rally.“

A to je přesně to, co jsem pak dělala skoro deset let.

Stále si živě vybavuju své vítězství v Tour de Corse v roce 1956. V tom čase jsem jezdila za Renault, který mě přihlásil na tuto neznámou soutěž. Rally se konala navzdory zákazu automobilových klání kvůli suezské ropné krizi. V té době všichni pracovali, cestovali a oslavovali společně, a tak i před startem této rally oslavovali panenskou premiéru Tour de Corse. Byl to úžasný večer v restaurantu ztraceném v horách.

Panovala úžasná atmosféra, ale s příchodem rána kamarádství rychle zmizelo. Na startu se objevilo 43 soutěžících, ale pouhých 24 dojelo do cíle. Soutěž tak získala svoji znepokojivou pověst. Společně se svou spolujezdkyní Nagede Ferrier jsme nebyly příliš nadšené ze zrádných cest, ale přesto jsme jely na hranicích možností vozu Renault Dauphin. Když jsme projížděly přes vesničky, kdy byly silnice v obležení Korsičanů, zaslechla jsem, jak na mě volají: „Una ragaragazza“. „Jaká to nádherná žena“…

Méně nadšení už diváci projevovali, když jsem jako vítězka proťala pomyslnou cílovou čáru. Slyšela jsem, jak si diváci povídají, že „Tour de Corse musí být pěkně lehkou soutěží, když zde dokázala zvítězit žena.“ Dokonce i některé moje soupeře štvalo, že je porazila žena. Ale jiní jezdci to zase přijali mnohem lépe než ostatní, protože to byl ostatně jejich přítel a kamarád, který zde zvítězil.

Tour de Corse byla jedna z posledních soutěží v mé kariéře, ale ostrovní vítězství mi přineslo jedno z největších sportovních ocenění v Belgii – Lauréate du Trophée du Mérite Sportif.

V mém životě rally byla a vždy bude velmi důležitým prvkem. Díky soutěžím je můj život bohatší o množství emociálně silných zážitků. Díky tomuto sportu jsem se poznala s řadou výjimečných mužů – Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Maurice Trintignant, Louis Rosier a mnoho dalších. Mohla jsem se zúčastnit legendárních soutěží jakými jsou Mille Miglia, Rallye de Monte Carlo a první ročník Tour de Corse. Přeji všem všechno nejlepší při příležitosti jubilejního padesátého ročníku Tour.

Komentářů celkem: 7
31. 3. 2006 14:53
0 0
Z dnešního pohledu neuvěřitelné doby;)
31. 3. 2006 17:54
0 0
Dobrá Fotka:D
Anonym IP:147.231.41.39
31. 3. 2006 19:23
0 0
To jo ale kde je nacini spec. FIA (ha ha)
Anonym IP:85.160.34.49
31. 3. 2006 22:02
0 0
Možná by "ARMÍNEK i vyhrál s tím svý tempem!!!
31. 3. 2006 22:57
0 0
netahej sem armina,armin je kokot...Nahodou pekna a nevic pravdiva pohadka!
Adoš
2. 4. 2006 22:24
0 0
No velká gratulace!! Musela to být pekná partyzánština, ale určitě nepopsatelný životní zážitek, být první na prvním ročníku takové to rally, asi se tehdy nevědělo, že to bude taková prestižní rally.
Anonym IP:217.197.151.40
3. 4. 2006 19:50
0 0
Páni, to muselo být něco! Všechna čest Gilberte Thirion!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!