Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 9. 2016 20:39 − 3670× − 1

Toyota přivádí do rally IT gigant Microsoft

Na Pařížském autosalonu svůj koncept vozu WRC pro rok 2017 oficiálně představila i Toyota a zveřejněni byli i partneři.

Dnešek se na Pařížském autosalonu stal dnem odhalování konceptů vozu WRC podle regulí 2017 a výjimkou nebyla ani Toyota, která poprvé představila Yaris WRC bez testovacího zbarvení. Koncept, podobně jako Yaris ještě z dílen TMG nese na bílém podkladu černou a červenou barvu, kterou doplňují loga sponzorů či chceme-li partnerů týmu. Mnozí možná očekávali a byl mezi nimi i autor tohoto textu, že se na autě objeví loga olejů Castol podobně jako v 90. letech, kdy si Toyoty bez červeno-zelených barej olejářské společnosti nešlo téměř představit. Inu, nestalo se tak a největší logo má na autě technologický partner týmu, kterým je IT společnost Microsoft.

Pro redmondskou společnost jde o první vstup do prostředí světových rally a když si vezmeme sponzory týmů v MS v minulosti, ani tam se IT či technologické firmy příliš nevyskytovaly. Jak stojí v tiskovém prohlášení Toyoty, spolupráci s Microsoftem by tým chtěl využít ve třech oblastech – sběr, zpracování a analýza dat získaných při závodech, vytvoření systému na sdílení informací a znalostí mezi členy týmu a třetím cílem je zlepšení komunikace s fanoušky prostřednictvím zařízení od Microsoftu.

Kromě společnosti založené dvojící Bill Gates a Paul Allen se partnery Toyota Gazoo Racing stal ještě Michelin jako dodavatel pneumatik, DMG MORI, což je výrobce CNC obráběcích strojů a značka elektroniky Panasonic. Zejména japonský výrobce elektroniky není ve spojení s Toyotou žádným nováčkem, jeho loga se objevovala již v době působení automobilky ve Formuli 1. "Věřím, že Toyota i Microsoft mají stejný cíl a tím je významnými způsoby obohacovat společnost. Vycházeje z našeho současného partnerství cílíme na další rozvoj našich lidí a vylepšování našich aut skrze použití IT technologií v motorsportu s cílem dělat ještě lepší auta," říká šéf Toyoty Akio Toyoda.

Jedinou neznámou tak po dnešku nadále zůstává jezdecká sestava, která se dle některých médií měla dnes objevit také na pořadu prezentace týmu. Nestalo se tak však a nadále nám zůstává (ne)věřit předchozím informacím o tom, že dvojici vytvoří (ex)škodováci Juho Häninen a Esapekka Lappi, o jejichž sedačkách v Yarisech již jistí finská média informovala dříve. Jak dnes ve svém článku dodává autosport.com, britský server má za to, že v průběhu sezóny pak Toyota Gazoo Racing nasadí i třetí auto, zhruba někdy okolo čtvrtého podniku šampionátu. Kdo bude za jeho volantem, případně kdo pojede se všemi třemi exempláři Yarise WRC, nechceme-li věřit informacím o Häninenovi s Lappim, si tedy budeme muset nadále počkat.

Komentářů celkem: 1
3. 10. 2016 23:04
0 0
No, nevím jak vám, ale mně to auto připadá dost amatérský. Je vidět, že ho nestavěla žádná továrna. S novým Citroenem se to nedá vůbec srovnat. Tohle mi prostě připadá jako Mitsubishi R5, které je také postaveno soukromýma rukama. Určitě bude naprosto nekonkurenceschopné.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!