Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
1. 10. 2016 18:01 − 3537× − 0

Dvě poháněná kola stačí, drahoušku

Soutěž v Příbrami je posledním letošním dějistvím mistrovství ČR v rally a bojuje se o tituly vícemistrů.

O tomto víkendu se koná poslední díl českého mistráku v rally a po loňské absenci se o jeho konání opět stará Rally Příbram, která se letos do kalendáře vrátila zásluhou nových partnerů. Dnes byla na programu první etapa, která sestávalo z osmi rychlostních testů, které se odjely na čtyřech úsecích. Z nich byl tím nejdelším Hvožďany – Leletice, který dal téměř 20 km v každém průjezdu, naopak nejkratší byla RZ Hostomice – Buková, která neměla kilometrů ani šest. Z původně plánovaných osmi RZ se nakonec odjelo jen sedm, protože druhý průjezd úsekem Bohostice – Milín byl zrušen kvůli překročení rychlostního průměru.

Nyní se už tedy přenesme na dění na jednotlivých zkouškách a logicky začněme tou úvodní. Na ní do soutěže nejlépe vstoupil Pech s Porsche, který druhému Dohnalovi ujel o 11 desetin. Třetí Odložilík zaostal o téměř dalších pět sekund, čtvrtý Štajf a pátý Černý si oba připsali po dalších třech desetinách a co bylo hlavní, celá tato pětice zvládla zkoušku v průměru vyšším než 120 km/h a druhý průjezd tohoto testu byl určen jako volný. Když Pech dopoledne vyhrál i zbytek testů, měl v polovině dne náskok 11 sekund na druhého Dohnala. Po RZ2 se na třetí příčku posunul Černý, dopomohlo mu k tomu Odložilíkovo ulomené kolo a na pořadí se už do konce sekce na stupních vítězů nic neměnilo. Stabilně čtvrté místo si hlídal Štajf, na pátou příčku se po RZ4 posunul Trojan.

Odpoledne se jely jen tři zbývající RZ dne a na RZ7 přišel Pech o šňůru nejlepších časů, když jej pokořil Dohnal. Ale protože ve zbylých dvou testech sekce opět vítězil Plzeňan, má po sobotě na čele náskok 13 sekund právě na druhého pilota Focusu WRC. Na RZ6 přišel o šesté místo Vlček, který inkasoval více jak minutu penalizace za pozdí příjezd do ČK a propadl se mimo TOP 10, na jeho původní příčku se pak posunuli bratři Szejové. Poslední změnou v nejrychlejší desítce pak byl na poslední dnešní návrat Vlčka do TOP 10, jinak se pořadí neměnilo.

Po první etapě je ve vedení Rally Příbram Pech, který má 13 sekund na Dohnala a za pražským jezdcem jede s téměř minutovým mankem Černý, kterému však vidina dokončení soutěže na tomto výsledek zaručuje post vicemistra ČR v této sezóně. Na čtvrtém místě pak s mankem 26 desetin číhá na chybu soupeře Štajf, jemuž by k pozici vicemistra musel pomoci výpadem příbramského jezdce před ním. Pátý jede po pátku Trojan, na šestém místě nalezneme nejrychlejšího jezdce třídy 3 Szeju, sedmý je už jistý mistr Březík. Osmý je Sýkora, který se téměř po třech a půl letech vrátil za volant Lanceru Evo IX R4. Devátý je Vlček a desítku uzavírá Firla, který stejně jako na Šumavě jede s Evem od Semeráda.

Mezi dvoukolkami je na nejlepší cestě za obhajobou titulu Dunovský, který je po první etapě ve vedení a to s výjimkou RZ2 drží od počátku soutěže. Sedm sekund za ním následuje již jistý třetí muž letošní klasifikace 2WD Mareš, třetí ve 2WD na Příbrami je Lunga s dalším z plejády Peugeotů 208 R2. Francouzské speciály pak vezou i další jezdce z předních příček ve dvoukolkách, když čtvrté místo drží Pospíšilík a pátý je Navrátil.

Rally Příbram 2016 – po RZ8
1.Pech jun. Václav – Uhel PetrPorsche 997 GT3 RS 3.641:05,6
2.Dohnal Jan – Ernst MichalFord Focus RS WRC '06+13,3
3.Černý Jan – Černohorský jun. PetrŠkoda Fabia R5+1:07,3
4.Štajf Vojtěch – Rajnoha FrantišekŠkoda Fabia R5+1:09,9
5.Trojan jun. Karel – Chlup PetrŠkoda Fabia R5+2:30,6
6.Szeja Jarosław – Szeja MarcinSubaru Impreza STi+3:08,3
7.Březík Martin – Omelka MarekMitsubishi Lancer Evo IX+3:27,3
8.Sýkora Jan – Palivec ŠtěpánMitsubishi Lancer Evo IX R4+3:38,9
9.Vlček Martin – Žáková JindřiškaFord Fiesta R5+3:40,6
10.Firla Lumír – Jůrka ZdeněkMitsubishi Lancer Evo IX+3:44,5

Soutěž můžete sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!