Korsická bronzová pouť a český titul 2WD

Martin Koči s Lukášem Kostkou dokončili 59. ročník Rallye de France – Tour de Corse na třetí příčce JWRC (21. absolutně).

Martin Koči s Lukášem Kostkou dokončili 59. ročník Rallye de France – Tour de Corse na třetí příčce JWRC (21. absolutně). Díky tomu si opět vylepšili své průběžné pořadí v juniorském šampionátu, před závěrečným podnikem ve Walesu jim chybí na stříbrný post Veibyho pouhých pět bodů, na bronzového Folba jediný. Navíc díky výsledku Rally Příbram si ke korsickému bronzu připsali i české zlato ve dvoukolkách.

Už prvotní pohled do harmonogramu Rallye de France – Tour de Corse naznačoval, že posádky čeká obrovská výzva. Polovina všech rychlostních zkoušek měřila k padesátce ostrých kilometrů. To je porce, se kterou se Martin s Lukášem setkávají jen výjimečně. Proto při známé náročnosti „rally 10000 zatáček“ bylo jasné, že předposlední díl juniorského šampionátu bude jedním z nejtěžších podniků šampionátu.

Bohužel Paní Štěstěna se hned v úvodu odvrátila od posádky košické stáje Styllex zády. Na vině byla nešťastná srážka s Veibym. Nor nedobrzdil před příjezdem do časové kontroly a narazil do zádi citroënu milovické stáje Gekon Racing.

„Veiby trefil levou záď našeho vozu a z auta se ozývaly hrozné zvuky. Následkem toho bylo, že nás v průběhu úvodní padesátky zpomalil pomalý defekt levého zadního kola. Navíc výhled celodenního závodění bez servisu nebyl moc příjemný. Ale naštěstí jsme problém na přejezdu dokázali sami odstranit a mohli pokračovat, sice s citelnou ztrátou, ale naplno,“ objasňuje až sedmý úvodní čas a téměř minutovou ztrátou na nejrychlejšího Pelliera Martin Koči.

Tento smolný incident ovšem košického mladíka zdravě nabudil a hned na dalších dvou zkouškách zajel druhý a na RZ3 spolu s Pellierem první čas. Do cíle úvodního dne v Bastii tak přijížděl na třetí pozici za Francouzi Rosselem a Pellierem.

Také ve druhé etapě pokračovali Martin s Lukášem na stejné vlně. V úvodní RZ5 zajeli druhý čas, v šestém testu dominovali. Za druhým Rosselem byli rázem necelou půlminutu…

„V závěru dne nás čekaly druhé průjezdy obou testů. Na Korsiku ovšem mířily černé mraky a bylo otázkou, kolik vody a kde spadne. Trochu jsme zariskovali, pokračovali jsme na nejtvrdší směsi, do rezervy si vzali ´dvacítky´. Bohužel už druhou polovinu sedmého testu jsme jeli za deště, přesto z toho byl kvalitní třetí čas. Ovšem nemožnost přezout na nejměkčí směs nás v závěrečné zkoušce druhého dne zpomalila. Skončili jsme šestí, se ztrátou půlminuty na nejrychlejší. Tím se nám Rossel a Pellier opět vzdálili a my se soustředili na udržení třetí příčky,“ okomentoval závěr druhé etapy korsické soutěže Martin Koči.

Jak se ovšem říká, rally končí až na cílové rampě. Proto to Martin s Lukášem úplně ´nezabalili´, nasadili optimální tempo a na další padesátce (RZ9) zajeli nejrychlejší čas v juniorské klasifikaci. A předchozí slova se naplno potvrdila, když lídr Rossel ztratil minutu a přenechal vedení Pellierovi. V závěrečné zkoušce skončili Koči s Kostkou třetí a na slavnostní rampě v Porto-Vecchiu mohli propuknout oslavy nejen třetího místa v JWRC i ve WRC3, ale také českého titulu v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou (2WD).

„Ze soutěže jsme měli velký respekt, ale ukázalo se, že nám charakter zkoušek sedl. Dokázali jsme vyhrávat erzety, z čehož jsme byli mile překvapeni. O to víc nás může mrzet, že jsme hned v úvodu přišli o možnost bojovat o prvenství. Celkově byla soutěž náročná na posádku i na auto. Hlavně jsem neustále musel myslet na brzdy. A naše radost z korsického vystoupení vzrostla ještě více po zprávě, že jsme si podle výsledků Rally Příbram zajistili ve dvoukolkách i český titul,“ zhodnotil soutěž Martin Koči.

„Nyní se zkusíme co nejlépe připravit do Walesu, neboť tento závod slibuje dramatickou bitvu o juniorské podium mezi námi, Veibym a Folbem. Rádi bychom navázali na naše juniorské podium ze sezony 2014,“ doplnil jezdec Styllex motorsportu.

Foto: V. Maschl

Komentářů celkem: 1
4. 10. 2016 18:061
0 0
smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!