Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 10. 2016 17:17 − 2308× − 1

Po sobotě má blíž k vicemistrovi Lukyanuk

Poslední podnik ME je tu a po deseti měřených testech vede Aley Lukyanuk před Marijanem Griebelem.

O tomto víkendu pokračuje na Kypru posledním podnikem mistrovství Evropy, které zřejmě trávilo moc dlouhou dobu na kontinentu a na závěr roku se opět vydalo na ostrovy, což je dle hesla jak začal, tak skončil, protože se po přesunutí Rally Liepaja začínalo na Kanárských ostrovech. Shodou více faktorů, mezi které patřila právě ostrovní poloha a také postavení posledního podniku roku, kdy je rozhodnuto o všech titulech, se na Kypr nevydala zrovna početná evropská sestava a to mohou být pořadatelé ještě rádi, že nebyl rozhodnut boj o titul, protože je otázka, zda-li by pak Lukyanuk a Sirmacis složili rozpočet na start.


Foto: FIA ERC

Soutěž začala včera po setmění dvěma testy, aby dnes za světla pokračovala a za pátek a sobotu se najelo okolo 145 ostrých kilometrů v průběhu desíti zkoušek. Zároveň se také dnes odjela nejdelší vložka soutěže – DHL Lythrodontas, která měla rovných 22 kilometrů. Zajímavostí Kyperské rally byl mix povrchů na jednotlivých zkouškách, například ta zmiňovaná před chvílí byla z 86 % asfalt a zbytek šotolina, naopak to bylo třeba v případě včerejší CYTANET Petrofani, kdy na zpevněný povrch připadalo jen 29 % a hlavní povrch soutěže, tedy šotolina, tvořil 71 %.

Včera večer začal nejlépe Lukyanuk, který vyhrál oba setmělé testy a vybudoval si na čele náskok necelé půlminuty na druhého, kterým byl N. Gryazin, jenž se do Fabie R5 vrátil po roce, neb s ní naposledy v ERC startoval loni, také na posledním podniku, kterým byla Rallye du Valais. Mladý Rus byl však jen 18 desetin před Griebelem, který za volantem čtyřkolky zažíval debut. Na čtvrtém místě pak nocoval domácí Demosthenous a pátý byl další Kypřan Galatariotis.


Foto: FIA ERC

Dnes dopoledne začal nejlépe Sirmacis, avšak na Lukyanuka, jenž zajel druhý čas v RZ, najel jen jednu desetinu. Naopak na dalších dvou testech za to vzal ruský jezdec, který vždy zbytku pole dal alespoň deset sekund a Sirmacisovi přidal pokaždé ještě dalších pět navíc. Maličko (3,5 sekundy) si mladý Lotyš vzal na poslední zkoušce dnešní první sekce zpět, avšak v polovině dne byl nadále až na třetím místě. První totiž jel Lukyanuk a druhé místo hájil nováček ve Fabii R5 Griebel, jenž šel vpřed poté, co na RZ6 zahodil mimo cestu Fabii Gryazin. Třetí s půlminutovou ztrátou na druhého německého jezdce byl, již zmiňovaný, Sirmacis, čtvrtý nejlepší z domácích Demosthenous a pátý Botka.

Odpoledne už se Lukyanuk nejspíše nechtěl s nikým dělit a vyhrál všechy čtyři zbývající měřené testy, což znamenalo, že na zítřek přenocuje s komfortním náskokem minuty a půl na Gribela. Ten odpoledne dokázal ujíždět třetímu Sirmacisovi a tyto dva jezdce po dnešku dělí 41 sekund. Dvě minuty pod pódiem je pak nadále Botka následovaný nejlepším Kypřanem Demosthenous s Lancerem Evo IX. Závěr TOP 10 po odstoupení Athanassoulasse vypadá jako svého času český mistrák, protože "devítky" kam se podíváš. Šestý je Chips jr, sedmý Zenonos, který na krajana ztrácí jen čtvrt minuty, což je nejmenší rozdíl mezi Kypřany, osmý jede Savva, devátý je Posedias a desítku uzavírá Antoniou.


Foto: FIA ERC

V rámci ERC2 nikdo mimo domácích cestu na Kypr nevážil a výsledky tedy kopírují pořadí TOP 10 absolutně, o moc větší sláva to není ani v ERC3, kde situaci zachraňují tři Fiesty R2 tureckého Fordu, které jsou také jedinými vozy v cíli soboty, protože Rus Morozov se Swiftem skončil. V malém tureckém souboji pak vede letos pravidelný evropan Bostanci o dvě minuty před Banazem a Özdemirem, pro něž jde o třetí letošní start v ERC.

Cyprus Rally 2016 – po RZ10
1.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyFord Fiesta R51:39:00,3
2.Griebel Marijan – Winklhofer PirminŠkoda Fabia R5+1:35,5
3.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R5+2:17,1
4.Botka Dávid – Szeles PéterCitroën DS3 R5+4:27,7
5.Demosthenous Christos – Laos PambosMitsubishi Lancer Evo IX+4:35,1
6.Chips jr – Chrysostomou AntonisMitsubishi Lancer Evo IX+6:46,7
7.Zenonos Costas – Christofi PhanosMitsubishi Lancer Evo IX+7:00,9
8.Savva Savvas – Papandreou AndreasMitsubishi Lancer Evo IX+9:24,2
9.Posedias Michalis – Alexandrou GeorgiosMitsubishi Lancer Evo IX+11:15,1
10.Antoniou Stavros – Pieri DemetrisMitsubishi Lancer Evo IX+12:06,8

Kompletní výsledky ze soutěže naleznete na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
8. 10. 2016 21:251
0 0
podle Resultů jel Gryazin s autem první start, tak ju pěkně pokřtil. Ale ne že by mě nenaštval, doufal jsem, že vydrží trochu dýl
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!