Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 10. 2016 13:18 − 2119× − 0

Jak Lukyanuk vítězně rok začal, tak ho i končí

Poslední podnik ME je za náma a vítězství si domu do Ruska odváží dvojice Alex Lukyanuk – Alex Arnautov s Fiestou R5.

Dnes byla na programu závěrečná čtveřice rychlostních testů, které měly dohromady dát 67 ostrých kilometrů, avšak RZ13 – Love Cyprus Golden Stage byla zrušena a tak ve výsledku to bylo o zkoušku a dvacet kilometrů méně. Jak napovídá název předposlední a poslední zkoušky (jmenovaly se stejně), kyperští pořadatelé oživili ideu z let 2010 – 2011, kdy se na závěr soutěže jelo o výrazné finanční prémie. Spolu s obvyklým fondem odměn v ERC bylo ve hře 60 tisíc € a nejlepší posádky si mohly na závěr roku připsat slušné posílení rozpočtu. Po včerejšku byl ve vedení Lukyanuk s náskokem minuty a půl Griebela a třetího Sirmacise a dnes se čekalo, zda-li se ruský jezdec dokáže bez incidentů dostat do cíle, udržet své vedení a tím pádem potvrdit pozici vícemistra pro rok 2016.


Foto: FIA ERC

No a protože to Lukyanuk jinak než rychle neumí, diktoval tempo i dnes dopoledne a oba dva testy úvodní sekce vyhrál, přičemž navýšil náskok na druhého Gribela o další dvacet sekund. To znamenalo, že Rus měl zkoušku před koncem náskok dvou minut na druhého, třetí Sirmacis ani dnes nenašel recept na Griebela a letošní juniorský mistr Evropy mu tak o další čtyři sekundy poodjel. Nic se neměnilo ani na čtvrté příčce Botky, jehož ztráta na pódium zase o kousek narostla, avšak pátému Demosthenousovi trochu ujel.

Jak už napovídá úvod tohoto článku, poslední zkouška (a s ní původně i RZ13) byla o výrazné finanční prémie, kdy si nejrychlejší posádka mohla přijít na 25 000 €. I tento test zvládl nejlépe Lukyanuk a tím pádem si na své konto připsal největší odměnu a kromě Golden Stage bral největší prémie i za celkové umístění v soutěži (7 000 €) a třešínkou na dortu pak bylo potvrzení pozice vícemistra Evropy pro rok 2016. Takže Lukyanuk určitě neodjížděl z Kypru zklamán.


Foto: FIA ERC

Druhou příčku na Golden Stage vybojoval Sirmacis, to mu však na zlepšení absolutního umístění nestačilo a jelikož za celý víkend nenašel recept na Griebela, zůstal za německým jezdcem na třetí příčce. Již vzpomenutí Griebel rozhodně nezklamal, ba naopak a při premiéře se čtyřkolkou si počínal více než dobře. Třetí Sirmacis nezlepšil své umístění v celkovém účtování ERC a zůstal tím pádem na třetí příčce. Čtvrtou příčku si z Kypru odváží Botka, který bude na letošní trápení s DS3 R5 chtít zřejmě co nejrychleji zapomenout. Maďarský jezdec byl posledním evropanem, zbytek TOP 10 obsadili domácí jezdci s Lancery, kteří současně tvořili kompletní výsledkovou listinu ERC2. Nejrychlejší byl pátý Demosthenous, šesté místo při premiéře na Kyperské rally bral Chips jr, sedmý dojel Zenonos, osmý byl Savva, devátý Posedias a nejrychlejší desítku uzavřel Antoniou.

Cyprus Rally 2016 – pořadí v cíli
1.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyFord Fiesta R52:06:55,9
2.Griebel Marijan – Winklhofer PirminŠkoda Fabia R5+2:12,2
3.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R5+2:56,0
4.Botka Dávid – Szeles PéterCitroën DS3 R5+6:20,2
5.Demosthenous Christos – Laos PambosMitsubishi Lancer Evo IX+7:13,2
6.Chips jr – Chrysostomou AntonisMitsubishi Lancer Evo IX+9:13,1
7.Zenonos Costas – Christofi PhanosMitsubishi Lancer Evo IX+9:23,4
8.Savva Savvas – Papandreou AndreasMitsubishi Lancer Evo IX+12:31,8
9.Posedias Michalis – Alexandrou GeorgiosMitsubishi Lancer Evo IX+14:23,3
10.Antoniou Stavros – Pieri DemetrisMitsubishi Lancer Evo IX+15:25,6

Kompletní výsledky ze soutěže naleznete na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!