Rally de Villa Dolores – komentář

Jediné dva měsíce letošního roku se obešly bez jediného podniku tamního národního mistrovství.

Jediné dva měsíce letošního roku se obešly bez jediného podniku tamního národního mistrovství. Prvním byl leden a druhým duben. Od května si už posádky neodpočaly a neodpočnou si až do začátku prosince, kdy se odehraje závěrečný desátý podnik. Teď o dva měsíce dříve se odehrála osmá soutěž a jako lídr na její start dorazil Marcos Ligato. Pilot Chevroletu Agile MR se dostal do pořádného laufu a z posledních tří soutěží si odvezl nejvíce bodů. Jeho nejbližší soupeř Federico Villagra má tak situaci čím dál tím složitější a jeho šance na titul se pomalu začínají přesouvat do teoretické roviny. V té se víceméně nachází i průběžně třetí Alejandro Cancio, druhý pilot Chevroletu Agile MR.

Nejrychlejší čas v prvním testu Rally de Villa Dolores zajel Nicolas Diaz pilotující Ford Fiesta MR. Ve vedení se ale moc dlouho neohřál, když v druhém testu spadnul až na pátou příčku. V pátém testu pak jeho cesta po rychlostních zkouškách v provincii Cordoba skončila. Tou dobou už se ve vedení vyhříval Ligato, který během první etapy vyhrál celkem tři rychlostní zkoušky a vytvořil si náskok 20,4 sekundy na Luciana Preta pilotujícího Peugeot 208 MR s turbomotorem. Villagra potřeboval v aktuální soutěži získat za každou cenu více bodů než vedoucí muž šampionátu. Už během prvního dne ale jeho plán dostal vážné trhliny, když se argentinský multišampión dostal do problémů s poškozeným sacím potrubím svého Fordu. Kvůli opravě se nevyhnul čtyřicetisekundové penalizaci a na konci prvního dne se s minutovým odstupem krčil na šestém místě.

Během druhé etapy pilot Fordu dokázal postoupit až na čtvrté místo, ale to mu k vylepšení šancí na zisk titulu rozhodně nestačí. Navíc do cíle dorazil až za zády Cancia, který se díky tomu v průběžném pořadí Villagrovi dokázal přiblížit. Na souboj těchto dvou jezdců v neděli doplatil Miguel Baldoni, který se se svým Fordem Fiesta MR propadnul z pódiového třetího místa až na páté. Druhá etapa dokonale sedla Lucianu Pretovi, který se svým Peugeotem 208 MR s turbomotorem vyhrál všech šest testů a nakonec získal svůj první triumf v argentinském mistrovství. Nejvíce bodů si do šampionátu však připsal Ligato a těžko ho už někdo v cestě za titulem zastaví.

Výsledky této rally argentinského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Ligato 332, 2. Villagra 275, 3. Cancio 241, 4. Baldoni 115, 5. Nalbandian a García Hamilton 110

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!