Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 10. 2016 20:55 − 2964× − 0

Dani Sordo po pátku v nejlepším čase

Katalánská rally představuje 11. podnik letošního kalendáře MS a po první etapě je ve vedení Dani Sordo.

Pomalu, ale jistě jde od finiše i mistrovství světa, tento víkend se jede již 11. podnik z 13 a konkrétně se jedná o Katalánskou rally, která nabízí v MS neobvyklý mix povrchů, neb páteční šotolinu střídají dva dny asfaltu. Na nezpevněném povrchu si dnes posádky užily šest testů a zejména Terra Alta s délkou 38 kilometrů byla pořádnou zkouškou odolnosti lidí a strojů, protože dopoledne v Katalánsku pokračoval včerejší večerní déšť a zkoušky byly notně zablácené a rozbité. Soutěž však nezačala dnešní šestice RZ, nýbrž již včera večer speciálka v ulicích Barcelony, kde mezi paletou vozů WRC zazářil 4. časem Kopecký s Fabií R5.


Foto: Aurélien Vialatte Photography

Jestliže po "motanici ulicemi" Barcelony byl na prvním místě Tänak, RZ2 znamenala změnu, když se do vedení dostal Neuville, jenž měl tři desetiny k dobru na Ogiera. Dvě sekundy za Francouzem byl další zástupce Hyundai Paddon, do soutěže naopak nevstoupil nejlépe Meeke, který šel po kontaktu s břehem v malé rychlosti přes střechu a ztratil 40 sekund ("Šli jsme přes střechu na čtyřku. Uprostřed zatáčky se auto nakoplo a otočilo se.". Jméno nejrychlejšího jezdce se měnilo i po RZ3, když se na první místo dostal Ogier, který se na tomto umístění držel i po prvním průjezdu dlouhé RZ4. Druhou příčku si nadále držel Neuville, třetí byl Latvala, čtvrtý Sordo a pátý jel Mikkelsen.

Jelikož se dneska jelo bez servisu v polovině dne, tak po dojetí první rundy začala po obědové přestávce ta druhá a v ní se hned po RZ5 měnilo pořadí na čele, když se vzhůru pořadím vyšvihl Sordo. Až třináctý čas a ztrátu čtvrt minuty si připsal Ogier, který nebyl dvakrát nadšený z podmínek na trati: "Šílené podmínky, velké koleje, je těžké vůbec zůstat na trati." Pořadím se propadl i Neuville, jeho i20 WRC dojela do stopky bez některých karosářských dílů: "Omlátil jsem auto v pravé pomalé zatáčce, když jsem udělal hodiny. Zhasl motor a trvalo dlouho, než jsem se zase rozjel," výsledkem byl i Belgičanův propad. Dvě zkoušky před koncem etapy se tedy do čela dostal Sordo, kterého následoval Ogier, Mikkelsen a tři desetiny nazpět byl Paddon.


Foto: Aurélien Vialatte Photography

Když Sordo vyhrál dnešní předposlední test a na tom závěrečném byl druhý nejrychlejší za Meekem, znamenalo to jediné, Španěl přenocuje na prvním místě s náskokem 17 sekund na druhého Ogiera. Na úřadujícího mistra světa, který je mimochodem na příčce zajišťující mu čtvrtý titul, se se ztrátou necelých dvaceti sekund dívá Mikkelsen s druhým zbývajícím Polem, protože Latvalu pro dnešek vyřadila technika již na RZ5. Pod stupni vítězů následuje dvojička Hyundai, přičemž Neuville na RZ7 předstihl Paddona a dvojici dělí 12 desetin. Sedm sekund nazpět jede Ostberg, který po delší době ujíždí svému týmovému kolegovi Camillimu, sedmý je Meeke a osmý za ním jeho týmový kolega Breen. Desítku pak uzavírají Fiesty WRC v pořadí Tanak, Camilli, přičemž Estonec si na Francouze vybudoval náskok více jak minutu. Jedenáctý je Abbring, který z TOP 10 vypadl na dnešním posledním testu, po dvou jezdcích s vozy R5 následují dva WRC soukromníci Prokop a Bertelli.

Ve WRC2 může Katalánsko napovědět o titulových šancích, které se na RZ4 notně zkomplikovaly Suninenovi, jehož Fabii R5 nevydrželo turbo v nejméně vhodnou dobu a mladý Fin musel z prvního místa putovat do rally2 a po dnešku mu patří až 10. příčka, která by jej připravila o všechny naděje na titul. Po Finově odstoupení však i tak nebylo na čele soutěže o Fabie R5 nouze, protože osiřelé první příčky se ujal Kopecký, ale po RZ7 ji musel přenechat Tidemandovi a rozdíl obou továrních jezdců činí tři sekundy, což zítra slibuje tvrdý boj. Na třetí příčce je následně klasifikován Maurin, čtvrtý jede Aasen s Fiestou R5 a pětici nejlepších uzavírá ten Brinke, jenž se letos za volantem Fabie R5 vrátil k pravidelnějším startům.


Foto: Aurélien Vialatte Photography

RallyRACC Catalunya – po RZ7
1.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '161:18:44,4
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+17,0
3.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+35,1
4.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+46,3
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+47,5
6.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+54,3
7.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+1:06,3
8.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 WRC+1:44,6
9.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+2:04,4
10.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+3:44,3

Online servis ze soutěže jako obvykle na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!