Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
15. 10. 2016 19:15 − 4554× − 5

Prosluněný Vsetín vyhrál Martin Vlček

Bonver Partr Rally Vsetín byla poslední zastávkou letošního notně pohublého RSS a z vítězství se radovali Vlček s Žákovou.

O závěr rallysprintů a poslední dva roky rallysprint série se stará Rally Vsetín a nejinak tomu bylo letos. Pořadatelům se jako obvykle podařilo objednat krásné slunečné počasí, které už tak nějak k tomuto podniku patří a pokud jde o podobu tratě soutěže, ta kopírovala loňský formát. A to doslova, sedělo pořadí zkoušek, jejich kilometráž a dokonce i časy startů jednotlivých vložek. Fanoušek měl tedy usnadněnou práci, pokud chtěl, mohl vytáhnout loňské plány a zopakovat svou návštěvu Valašska. Než se posuneme k dění trati, ještě si krátce představme, na kterých testech se soutěž odehrávala. Dva testy byly připraveny okolo Hošťálkové, konkrétně Semetín – Hošťálková a následující Hošťálková – Hošťálková. Třetí vložka byla v podstatě na druhé straně Bečvy, když se jelo ze Vsetína do Vesníku a čtvrtým úsekem byl Vidče – Rožnov pod Radhoštěm, který posádky zavedl o něco více na sever, než zbylé zkoušky.


Foto: Tomáš Kaňa

Do soutěže vstoupil nejrychleji Tlusťák, který na prvním Semetíně ujel o osm desetin Melichárkovi debutujícímu ve Fabii R5 z dílem Kresova týmu a třetí byl Vlček s Fiestou R5. Krátce po startu, přišla soutěž o jednoho z možných černých koní, protože Březík zkoušející Fabii R5 taktéž od Kresty poškodil kolo a skončil dřív, než soutěž pořádně začala. Po projetí Hošťálkové došlo ke změně na čele, když se do něj posunul Vlček, jenž byl v RZ2 nejrychlejší a před zádveřického jezdce šel o 2,6 sekundy. Na třetí místo se posunul Bisaha, jenž si taky zkoušel Fabii R5, tentokrát však vůz, jenž letos dovezl ke slovenskému titulu Valouška. Šestnáct desetin za Bisahou byl Grzyb a pátí jeli bratři Melichárkovi. V rámci RSS začal nejrychleji Smékal, ale měl pouhé tři desetiny k dobru na K. Kupce a do sekundy ztráty na nejrychlejšího se vešel i třetí Mareš. Když pak K. Kupec vyhrál RZ2, šel do čela před Mareše, který se svým P208 R5 taktéž dokázal posunout před Smékala. Na čtvrté příčce se držel Kundlák a na děleném pátém místě byli Pospíšilík a Dohnal.

V prostřední sekci byly na programu čtyři rychlostky a v nich ve třech případech udával tempo Vlček, jeden nejrychlejší čas pak přenechal Bisahovi. Navíc se po projetí RZ3 ustálilo pořadí na čele, protože za vedoucího Vlčka se posunul na druhé místo Bisaha, na třetí příčku šel Melichárek, čtvrté místo si bez ohledu na změny okolo držel Grzyb a naopak směrem dolů se na páté místo propadl Tlusťák. Do druhého servisu tedy přijížděl jako vedoucí muž Rally VSetín Vlček, který měl k dobru rovných deset sekund na Bisahu. Téměř dalších deset sekund zpět byl Melichárek, Grbyz zaostával za pódiem o 2,4 sekundy a pátý Tlusťák měl na Poláka ztrátu skoro dvacet sekund. Podobně jako Vlček v celkovém pořadí, tak i K. Kupec v rámci RSS vyhrál v prostřední sekci tři testy a jeden přenechal Marešovi. To znamenalo, že pražský jezdec si vybudoval šest sekund náskoku na Mareše a jezdec Autoklub Rally Talentu měl k dobru čtvrt minutu na třetího Smékala. Dohnal se posunul po druhé sekci na čtvrté místo a pátý byl Rujbr.


Foto: Tomáš Kaňa

Ač poslední dva testy vyhrál Melichárek, nemělo to žádný vliv na změny v pořadí, takže na první příčce v Rally Vsetín přijel Vlček, pro nějž šlo o první absolutní vítězství v podniku započítávaném do některého českého mistráku a o druhé vítězství v kariéře po Valašce 2013. Příborský jezdec zároveň nasbíral nejvíce bodů v rámci celoročního hodnocení Poháru 2+, jehož se stal vítězem. Druhý dokončil Rally Vsetín Bisaha, třetí Melichárek i přes dvě vyhrané RZ stáhl jen 12 desetin a na svém umístění nic nezměnil. Čtvrtý dokončil Grzyb a pátý byl Tlusťák. Pak již následují v absolutním pořadí jezdci RSS a celkově šesté místo vybojoval K. Kupec. Sedmý celkově byl Mareš, třetí a osmý dojel Smékal. Mezi dvoukolky se v závěru TOP 10 dokázali vklínit ještě devátý Kořístka, jenž se na tratě vrátil po dvou letech a desítku uzavřel Firla.

V závěrečných dvou testech zajel ještě jednou v RSS nejrychleji K. Kupec a poslední nejrychlejší čas sezóny zaznamenal Rujbr. Výsledkem tedy bylo, že K. Kupec vyhrál v rámci RSS, druhý pak následoval Mareš. Třetí příčku za dvojicí Peugeotů 208 R2 bral Smékal, jemuž však výsledek nestačil k tomu, aby dokázal zvrátit korunovaci Rujbra letošním vítězem RSS. Brněnský byl totiž čtvrtý v RSS a to mu stačilo a mohl tedy slavit celosezónní primát. Na páté příčce dovezl do cíle další z plejády Peugeotů 208 R2 Dohnal, šestý byl Kundlák, který premiérově startoval s Šintalem. Sedmý byl Pospíšilík, osmý R. Kupec, devátý Zedník s nestárnoucí Fiestou KitCar a desítku uzavřel Zpěvák.

Rally Vsetín – pořadí v cíli
1.Vlček Martin – Žáková JindřiškaFord Fiesta R538:09,1
2.Bisaha Ondřej – Hovorka JiříŠkoda Fabia R5+9,3
3.Melichárek Jaroslav – Melichárek ErikŠkoda Fabia R5+17,7
4.Grzyb Grzegorz – Wróbel JakubFord Fiesta R5+25,8
5.Tlusťák Antonín – Vybíral IvoŠkoda Fabia R5+57,2
6.Kupec Karel – Krajča OndřejPeugeot 208 R2+1:52,4
7.Mareš Filip – Hloušek JanPeugeot 208 R2+2:05,5
8.Smékal Egon – Němcová PetraCitroën DS3 R3T Max+2:25,5
9.Kořístka Robert – Jakeš TomášSubaru Impreza STi+2:35,7
10.Firla Lumír – Jůrka ZdeněkSubaru Impreza STi+2:38,4

Soutěž jste mohli sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 5
15. 10. 2016 23:301
0 0
Hezká rallye,pěkné počasí,kvalitní pole,harmonogram bez zdržení,škoda jen částečné zrušení RZ3 ,ikdyž ta mohla být zrušená již od začátku, beru to asi jako momentální trochu nepochopení situace ,ale od zkušeného fotografa s příkladným přístupem všude na rallye bych to nečekal,trochu se omlouvám,že mě bylo asi víc slyšet,ale spolu s dalšími diváky a po dlouhé diskuzi s pořadatelem následovalo opuštění místa pod hranou vracáku u stodoly,z pohledu asi nejnebezpečnější místo,které tam bylo,po pár autech se vrátil a do minuty měl co dělat před myšákem,který tam sjel,vesta není vstupenkou do klubu nesmrtelných a tak zkušeni a skvělí fotografové by měli být spíše příkladem k divákům v rámci svých povolených možností.
16. 10. 2016 07:472
0 0
souhlas,byl jsem na tom místě taky a 2 myšáci co tam sklouzli krátce za sebou ho mohli pěkně zválcovat
16. 10. 2016 12:483
0 0
Taky jsem se Vsetinem velmi spokojeny , stihl jsem 4RZ z 8 takze me to zruseni 3ky naopak pomohlo protoze jsem planoval jen 3 z 8....Gratuluju Martinu Vlckovi k vitezstvi , jezdi skvele smajlík
A pritahl jsem do naseho rally sveta dalsi dva nadsenci , kamaradi co videli rally po prve v zivote hned nadseni a uz se ptaji na ktery zavod jedeme . smajlík
Rally zdar smajlík
16. 10. 2016 15:524
0 0
Zajímaví byli nesmrtení fotografové ve vestách MÉDIA, kteří při prvním průjezdu Jabloňové odstranili cedulku se zákezem vstupu pro media ve vracáku pod Dušnou, aby asi tam mohli stoupnout. A stejně je pořadatel vyhodil! smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
16. 10. 2016 18:505
0 0
ecky/valach: byl jsem tam taky, celé to sledoval a je to vcelku diskutabilní... Když by nedobrzdil tak jde úplně jiným směrem. V momentě kdy vyletí jako např. ten myšák tak je ale rychlost na výjezdu poměrně nízká a pokud by nestál vyloženě na krajnici nebo těsně pod hranou a sledoval průběh závodů tak tam jakýsi čas na odběhnutí je (koneckonců je jeden ten výlet i s fotografem na videu od JNK). Samozřejmě je tu taky možnost, že by při utíkání zakopnul a problém je na světě.
Nechci ho tu ale nijak obhajovat, jen jsem to chtěl popsat jak to vnímám já a že si na to úplně přímý názor neudělám...
S technikou jakou ale bezesporu měl si ale klidně mohl stoupnout na konec té louky aniž by si měnil úhel pohledu a byl by klid pro všechny... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!