Juniorské pódium v hledáčku Martina Kočiho

Poslední letošní podnik juniorského světového šampionátu (JWRC) čeká o víkendu na Martina Kočiho s Lukášem Kostkou.

Poslední letošní podnik juniorského světového šampionátu (JWRC) čeká o víkendu na Martina Kočiho s Lukášem Kostkou. Dvojice slovenské stáje Styllex motorsport zavítá na 72. ročník Dayinsure Wales Rally GB. V jejím průběhu se popere o možnost zaútočit na medailové pozice v seriálech JWRC a WRC3.

Britská rally nabídne více než 330 ostrých kilometrů na 22 rychlostních zkouškách. Ty jsou ve Walesu pravidelně startujícím posádkám více méně známé. Jména měřených testů jako Hafren (35,14 km, nejdelší v soutěži), Sweet Lamb či Myherin patří k velšské šotolinové klasice (letos se jedou po mnoha letech v opačném směru). Právě páteční etapa se 178 měřenými kilometry bude hlavním prubířským kamenem letošního ročníku.

Slavnostní start závodu proběhne opět po dvou letech v Colwyn Bay, cílová rampa zavede posádky do Llandudna. Servisního areálu ve městě Deeside na severu Walesu si ovšem posádky moc neužijí, během závodu se tam podívají „pouze“ čtyřikrát. V pátek večer, v sobotu ráno a večer a nakonec v neděli ráno. Jinak se bude na Britské rally závodit bez servisu, pouze s možností výměny pneumatik v zónách mezi dopoledními a odpoledními průjezdy. Kuriozitou sobotní etapy bude přejezd přes průsmyk Bwlch-y-Groes, kam se soutěžní vozy dostanou při světovém klání poprvé v historii. A poprvé od roku 1999 zavítá Britská rally do Anglie. K 1,8 km dlouhé speciálce Cholmondeley Castle, v závěru sobotní etapy.

Jednu zkušenost s Britskou rally mají na svém kontě i Martin s Lukášem. S vozem Citroën DS3 R3T skončili v sezoně 2014 druzí v JWRC za domácím Fisherem, což je posunulo k juniorskému bronzu. Letos košický tým věří, že opět nebude odjíždět z Walesu s prázdnou. Průběžně čtvrtému Martinovi chybí na stříbro Veibyho pouhých pět bodů, na průběžně třetího Terryho Folba jediný. Ve hře o podium je ovšem i pátý Vincent Dubert, jenž na košického mladíka ztrácí pět bodů.

Seznam přihlášených posádek čítá 66 vozů, včetně 16 speciálů WRC. V kategorii JWRC je přihlášeno sedm vozů, ve WRC3 devět. Martin s Lukášem mohou teoreticky dosáhnout na pódium v obou seriálech zároveň.

„Mám na Wales z roku 2014 krásné vzpomínky, a tak se na návrat na šotolinu velmi těším. Je mi ovšem jasné, že nás čeká krásný, ale velmi náročný závod, kde svou roli může sehrát i počasí. Podle předpovědí by však soutěž déšť neměl zásadně postihnout. Na start určitě půjdu s respektem, ale na typických blátivých lesních cestách Walesu je pro každého jezdce radostí závodit,“ popisuje Martin Koči. „Navíc je pozitivní, že při Britské rally bude stále o co bojovat. O nejvyšší příčky v juniorském světovém šampionátu. A to je vždy obrovská výzva. V neděli jsme testovali. Nebylo jednoduché najít správný set-up, ale každým odjetým kilometrem jsem se v autě cítil lépe a lépe.“

„Na Wales se moc těším. Startovali jsme tady s Martinem před dvěma roky a velice se mi tam líbilo. Pro spolujezdce je Britská rally náročná na orientaci, zvláště v mlze, která tady hlavně po ránu není výjimkou. Takže je důležité si při trénincích zaznačit orientační body, abych pořád věděl, kde přesně jsme. Myslím si, že jsme havárii z Polska už dávno vyhnali z hlavy a ve Walesu se určitě chceme poprat o pódium. V roce 2014 jsme skončili druzí, tak uvidíme, jak dopadneme letos,“ říká spolujezdec Lukáš Kostka.

„Kluci měli v neděli možnost testovat ve středním Walesu, v areálu rallyškoly Phila Priceho. Najezdili celkem asi 80 kilometrů a celkově se dopracovali k optimálnímu nastavení. Nyní se přesouváme do servisu v Deesidu, kde auto projdeme a finálně připravíme na závod. Martin má reálnou šanci dojet v JWRC druhý a pro tento výsledek uděláme všichni v týmu maximum,“ doplňuje šéf Gekonu Racing Tomáš Pletka.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!