Martin Viďourek - eWRC.cz
27. 10. 2016 19:08 − 5069× − 0

Dirt Rally – CZ/SK Rally Championship – Finland

Rally tisíce jezer nebo taky “Velká cena v rally”. Takto lze nazývat pouze jednu rally na světě a sice tu Finskou.

FINLAND

Dirt Rally – CZ/SVK CHAMPIONSHIP

Rally tisíce jezer nebo taky “Velká cena v rally”. Takto lze nazývat pouze jednu rally na světě a sice tu Finskou. Soutěž s jednou z největších průměrnou rychlostí blížící se 130km/h, charakteristickými úzkými cestami lesem s nespočtem horizontů. Právě zde se v uplynulém týdnu konal další podnik virtuálního rally šampionátu. Kdyby mi někdo před začátkem soutěže řekl, že zrovna Finská rally bude ta s největším počtem odstoupivších pilotů, nevěřil bych mu. Opak je však pravdou. 16 rychlostních zkoušek ve finských lesích se nakonec ukázalo jako velmi naročné jak na techniku tak na piloty samotné. Pomyslnou cílovou pásku tak nakonec vidělo pouze 15 posádek z 37 přihlášených! O celkové vítězství se znovu poprali hlavní favorité celého šampionátu a opět to byla velmi dramatická bitva až do samotného konce. Ostatně jak už je v tomto šampionatu dobrým zvykem. Většina pilotů měla před souteží samotnou jasnou taktiku. Šetřit auto na skocích, aby vydrželo celou soutěž. Jako první ze špičky vyrazil tentokrát na trať pilot Vida. Ale už po první RZ bylo vidět, že žádna taktika se nekoná a Vida jede opět na hranici možností jak svých tak techniky. Styl jízdy si ovšem vybírá svou daň a po několita RZ je jasné, že pilot bude rád, když mu technika vydrží až do cíle. Vida dovezl do cíle doslova vrak, ale i tak se mu podařilo stanovit do té doby nejrychlejší čas.


Martin Hudec alias Hudomakki vybojoval 6. místo

Zbývající favoriti soutěže se rozhodli, že své pokusy nechají na poslední možné hodiny soutěže a tak se stalo, že jeli všichni v podstatě najednou. Dosavadní lídr šampionátu Ferri_Blascik nastoupil v opatrném tempu s cílem pošetřit techniku a postupně zrychlovat. Díky několika výletům do lesa v úvodu soutěže však vzala tato taktika za své a Ferri nakonec na Vidu nestačil a ztratil 1,5 minuty. Mezi Ferriho a Vidu se dokázal ještě probojovat Michallek13, který tak stejně jako ve Švédsku dokázal znovu překvapit a zajet parádní výsledek.

Poslední dva favoriti byli Dafo a Derek. V půli soutěže na tom byl nejlépe Dafo, který si dokázal na Vidu vybudovat 13s náskok, kdežto Derek již 40s ztrácel. Bohužel hned po polovině soutěže dostává Dafo defekt a ztrácí na jedné RZ minutu na Vidu. Nicméně ani jeden z pilotů se nevzdal a oba začali postupně ukrajovat své ztráty. Před poslední RZ tak Derek ztrácel na Vidu 1,5s a Dafo 10s. Poslední RZ se nakonec ukázala pro Vidu jako rozhodující, když se zničeným autem nedokázal odolat tempu Derek ani Dafa. Vítězem Finské rally se po dech beroucí bitvě stal tedy Derek následovaný Dafem a Vidou. Výsledný rozdíl na stupni vítězů tak činil pouze 10s!

V kategorii R4 bohužel neviděl cíl jeden z favoritů Gagne, kterému nevydržel motor jeho Mitsubishi. Stejně tak zradila technika dalšího rychlého jezdce Jardu_CZE a tak měl průběžný lídr TokiWRC usnadněnou cestu za vítězsvím, i když jak se později ukázalo, tak jenom dovézt auto až do cíle bylo velmi náročné. TokiWRC si vítězstvím výrazně upevnil vedení v šampionátu a udělal významný krok k titulu v kategorii R4. Svou vzrůstající formu a rychlost ve Finsku potvrdil pilot s nickem sberatel_dusi a dojel si pro druhé místo se ztrátou pouhých 40s. Stupně vítězů doplnil třetím místem pilot Kurre042.


Subaru pilota Voitanena

Jako vždy máte možnost prohlédnout si celý onboard jedné z posádek (v čase 7:50):

Šampionát již o tomto víkendu pokračuje Německou rally jejiž cíl snad uvídí větší množství pilotů. Pokud se tedy dokážou vyvarovat setkání s obávanými Hinkelsteiny. Pro ty, kteří by se chtěli s těmito piloty porovnat, je stále možnost přihlásit se do kategorie R4 a bojovat o cenné body do celkového šampionátu, který je stále ještě hodně dlouhý. Možnost přihlášení naleznete na pořádajícím webu OnlineArena.cz

Kompletní výsledky Finské rally naleznete zde.

Tabulka šampionátu je k dispozici zde.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!