Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 10. 2016 23:06 − 6203× − 6

WRC2: Elfyn a škodíci před Walesem

Menší rekapitulace situace ve WRC2, kde se může na předposlední rally hodně napovědět o titulu.

Jak je z názvu patrno, tento článek navazuje na stejné téma řešené před Katalánskou rally, protože letošní sezóna nabízí velmi zajímavý boj o titul, který může být po Wales rally, jež dnes započala, výrazně blíže řešení či přímo rozřešen. Nejprve ale udělejme menší rekapitulaci stavu před Walesem. V Katalánsku začal nejrychleji Teemu Suninen, jenže už na RZ4 jej zastavil problém s turbem a zatímco mladý Fin putoval do rally2, jeho nejbližší pronásledovatel Kopecký naopak putoval do průběžného vedení v soutěži. Český jezdec v závěru úvodní etapy přepustil vedení kolegovi ze Škody Pontusi Tidemandovi, avšak na začátku druhého dne šel zpět do vedení a to si uhlídal až do cíle. Tím pádem si připsal 25 bodů a posunul se na čtvrtou příčku klasifikace WRC2, jen dva body za Esappeku Lappiho. Kopecký vítězstvím utnul Tidemandovy matematické šance na titul, protože Švéd nutně potřeboval výhru a tuto podmínku nesplnil, což znamená, že mistrem letos už nebude. Ale ještě zpět k Suninenovi. Ten byl po první katalánské etapě až desátý, ale ve zbytku soutěže se i díky potížím soupeřů posunul až na páté místo, penalizace Frigyese Turána na konci soutěže pak Fina ještě o jednu pozici posunula. Jezdec tak o 12 bodů smazal ztrátu na Evanse a má 105 bodů.

Po nastínění situace se pojďme podívat na možné varianty vývoje. Jak již bylo zmíněno v článku před Katalánskem, dosud vedoucí Elfyn Evans má odjety všechny starty a už bodové skóre navýšit nemůže. Nejblíže, druhý v průběžném pořadí, je Teemu Suninen, pro něhož je Wales rally posledním podnikem započítávaným do WRC2 a jak logika nabízí, různé výsledky pro něj mohou znamenat různou radost či smutek. Pokud by byl Suninen na Britských ostrovech nejrychlejší a vyhrál, tak by nasbíral 130 bodů a mohl by slavit zisk titulu, protože by se před něj již nikdo nedostal. Pokud bude finský jezdec druhý, tak se sice dostane před Evanse (Suninen 123 x Evans 120 bodů), ale na to, zda-li bude korunován bude muset čekat na Australskou rally, kde jsou přihlášeni jak Lappi, tak Kopecký. Pokud bude Suninen třetí, tak odhlédneme-li od výsledků Škodovek, bude mít shodný počet bodů s Evanse a pravidlo 10.1 o rovnosti bodů nepůjde uplatit (shodná struktura započítávaných výsledků) a vstoupí do hry pravidlo 10.2, které, řeší tuto rovnost porovnáním výsledků v podnicích, kde startovali oba dotčení jezdci. Těmi jsou Portugalsko (E: 14., S: 16.), Polsko (E: 2., S: 1.) a Finsko (E: 3., S: 2) a srovnání vyznívá 2:1 pro Suninena. Jak Fin skončí hůř, tak se naděje na titul rozplyne.

A teď to bude zajímavější protože do hry započítáme jezdce Škody. Pokud Suninen dojede ve Walseu druhý, tak bude mít na kontě 123 bodů, což jak Lappi, tak Kopecký mohou vyrovnat. Začněme Finem, protože je nyní třetí průběžně. Jestliže by dokázal vyhrát ve Walesu a také v Austrálii, rozšířil by si bodové konto o dalších 50 bodů, což při škrtnutí 2 bodů ze Sardinie znamená 80+50, přičemž výsledkem je 130 a titul pro Lappiho. Jestliže by zvládl vyhrát jen jednou a ve druhém startu vzít druhé místo, měl by bodů 123, avšak horší strukturu výsledků (3x výhra stejně jak Suninen, ale jen jedno 2. místo) a na titul by nedosáhl. Pokud by dojel hůř, tak má smůlu. Jestliže by Suninen bral třetí příčku ve Walesu, stačilo by Lappimu jedno první a jedno druhé místo k překonání obou soků, avšak hůře by beztak dojet nemohl.

Zatím na čtvrtém místě je Jan Kopecký, jenž má bodů rovnou 80, ale je pravděpodobné, že bude škrtat bod z Portugalska. Aby se dostal před Suninena v případě Finova druhého místa ve Walesu, musel by jednou vyhrát a jednou brát druhé místo, tedy stejně jak Lappi. Již z této matematiky je zřejmé, že za předpokladu Suninenovy druhé příčky ve Walesu by ve hře zbyla jen jedna posádka z továrního týmu Škody motorsport, protože při vítězství jednoho z nich a druhém Suninenovi by buď Čech nebo Fin by nedosáhli na potřebnou druhou příčku, aby mohli živit naděje v Austrálii. Pokud by však Suninen nedokázal ve Walesu nasbírat potřebný obnos bodů, pokračoval by souboj mezi Kopeckým a Lappim i v Austrálii jen za podmínky, že by oba dojeli ve Walesu v TOP 2, protože i k překonání Evansových 120 bodů oba dva jezdci českého týmu potřebují po jednom prvním a druhém místu. Kdyby se o tato umístění podělili rovným dílem – každý jednu výhru a jedno stříbro, titul by slavil Lappi s náskokem jednoho bodu na Kopeckého. Pokud se však jednomu z dvojice Lappi, Kopecký nepovede ve Walesu dojet na druhém či lepším místě, z boje o titul vypadává.

Komentářů celkem: 6
28. 10. 2016 00:371
0 0
hujerovi, jsem tu pár dní zpět slíbil článek o stavu WRC2, tak tímto plním rest smajlík jo a doufám, že jsem ta pravidla pochopil dobře, abych případně nepsal kecy s tou rovností bodů
28. 10. 2016 08:412
0 0
Vidíš, o pravidlu 10.2 jsem netušil. Takže u 10.1 se berou jen bodované? To umístění 14:16 už nerozhoduje?
28. 10. 2016 08:523
0 0
Doufám, ze to tak je. Řešilo se to na zahraničních fórech a tento výklad mi přijde logický, navíc v té 10.1 je několik slov o tom, že pravidlo řeší jen za umístění, která tvoří bodový zisk, takže by ty místa mimo top 10 neměla hrát roli. A 10.2 si vykládám tak, ze se tam srovnává umístění v těch soutěžích, kde se potkali
28. 10. 2016 09:204
0 0
Kuře smajlík dobra prace.
28. 10. 2016 14:185
0 0
Kuře by si zasloužilo pochvalu před nastoupenou jednotkou...... smajlík
28. 10. 2016 15:196
0 0
Díky mocsmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!