Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 10. 2016 18:42 − 2738× − 0

Seb Ogier je po pátku nejrychlejší

Dnes dopoledne byl ve Walesu na pořadu tradiční shakedown.

Předposlední podnik letošní sezóny MS v rally je tu a to znamená, že dnes se odjela první etapa Wales rally. Organizátoři soutěže přišli se zajímavým konceptem, kdy se snaží o vytrvalostní složku soutěže tím, že etapy se jedou bez servisů, což v případě první etapy znamená 178 ostrých kilometrů jen s tankovacími zónami a jednou zónou pro přezutí pneumatik před RZ4. První servis je pak na programu až po osmé zkoušce a tedy po celé etapě. Ta navíc nabídla zajímavý mix délek testů, protože nejkratší byl průjezd známým areálem Sweet Lamb s necelými pěti kilometry a naopak nejdelší byl dvojí průjezd zkoušky Hafren s 35 kilometry.

Do soutěže nejlépe vstoupil Ogier, který i kvůli pravidlu o startovním pořadí zatím letos nevyhrál ani jednu čistě šotolinovou soutěž a tempo Francouz udával i v dalším testu. V RZ3 poprvé vystrčil růžky Tänak a nejrychlejší čas zopakoval i v RZ4. Tím to bylo v polovině dne na nejrychlejší časy 2:2 mezi francouzským a estonským jezdcem, přičemž v průběžné klasifikaci si lépe vedl první jmenovaný, jenž měl na toho druhého 77 desetin náskoku. Třetí příčku během úvodních čtyř testů prostřídala trojice jezdců – Paddon, Meeke, Latvala a byl to právě Fin, komu říkala pane v polovině dne. Britský jezdec následoval za pilotem Volkswagenu na čtvrtém místě se ztrátou dvou desetin, pátý byl Paddon ztrácející shodně dvě desetiny na Meeka.

Ve druhé rundě začal opět nejlépe Ogier, který vyhrál tři testy a pouze ten dnešní závěrečný přenechal někomu jinému, konkrétně Neuvillovi. Z tohoto dění lze tedy odvodit, že Francouz si nadále držel první příčku, na níž si už vybudoval lehce přes půlminutu náskoku na druhé Tänaka, který ukazuje, že DMack dostál svých slov a na Wales se se svou pneumatikou dobře připravil. Na RZ7 se s třetí příčkou musel rozloučit Latvala, protože jej, podobně jako týmového kolegu Mikkelsena na RZ4, zradila poloosa. Tím pádem se na třetí příčku posunul Meeke, jenže domácí jezdec se dlouho neradoval, jelikož mocným finišem na RZ8 se o dvě příčky posunul Neuville, jenž tak přenocuje na nejnižším stupínku pódia. Čtvrté místo si udržel Paddon a Meeke se propadl na příčku pátou.

Na šestém místě druhou polovinu elitní desítky otevíral Sordo, kterému chybí skoro minuta na pátého Meeka, půlminutu za Španělem jede Ostberg, jenž je rychlejší z jezdců M-Sportu, ale na tempo Tänaka s Fiestou DMacku se nechytá. Další minutu nazpět následuje Latvala, devátou příčku drží Lefebvre, jenž se vrátil zpět po německé havárii a TOP 10 uzavírá nejrychlejší jezdec WRC2 Lappi.

Spolu s finovým jménem se plynule přesuňme do dění ve WRC2, kde se opět o něco více rozřešuje tajenka jména letošního mistra. Na úvodní zkoušce dne zajel nejrychleji Suninen, ale bylo to dílem i tím, že Lappi byl krátce venku a kosmeticky upravil záď své Fabie. Od RZ2 už tempo udával Fin ve službách Škody motorsport a vítězství ve zkoušce přenechal až v RZ8 Tidemandovi. Ve výsledcích je tak po dnešku na prvním místě o čtyřicet sekund před Suninenem, což pro něj značně živí naděje na titul, za Suninenem je třetí Tidemand, jenž má necelou půlminutu na čtvrtého Kopeckého. Pátý je pak nejlepší jezdec s jiným vozem než Fabie R5, konkrétně Ahlin s Fiestou, který letos předváděl velmi zajímavé výkony v BRC. Podruhé se v MS ukázal s i20 R5 Abbring, ale dnešek si neužil, protože hned na RZ1 zůstal v příkopu a skoro s hodinou penalizací za rally2 uzavírá pořadí WRC2.

Wales Rally GB – po RZ8
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:44:31,2
2.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+37,3
3.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai NG i20 WRC+1:09,0
4.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai NG i20 WRC+1:12,8
5.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+1:14,8
6.Sordo Dani – Martí MarcHyundai NG i20 WRC+2:07,2
7.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+2:37,3
8.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+3:43,6
9.Lefebvre Stéphane – De Turckheim GillesCitroën DS3 WRC+4:31,6
10.Lappi Esapekka – Ferm JanneŠkoda Fabia R5+4:55,0

Soutěž můžete sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!