2. 11. 2016 07:49 − 1608× − 0

Miskolc Autó-Ózd Rally – komentář

Před sezónou chtěli jistě bojovat o příčku nejvyšší i někdejší mistři Miklos Kazár s Fordem a János Tóth s Peugeotem.

S maďarským mistrovstvím se to má stejně jako s tím světovým. Mistrem se opakovaně stal jezdec vozu z koncernu Volkswagen a pro titul si dojel s předstihem několika soutěží před koncem sezóny. Naopak o pozici vicemistra se v obou případech strhla pořádná mela. Ferenc Vincze sice na start závěrečné Ózd Rally přijížděl s bodovou výhodou, ale jako pilot produkčního Mitsubishi Lancer EVO IX se musel mít na pozoru. Zálusk na jeho druhou příčku si totiž dělal András Hadik, který se svým Fordem Fiesta R5 opanoval předcházející Mecsek Rally.

Před sezónou chtěli jistě bojovat o příčku nejvyšší i někdejší mistři Miklos Kazár s Fordem Fiesta R5 a János Tóth s Peugeotem 208 T16 R5. Jak ale jednotlivé rally ubíhaly, jejich šance na opanování mistrovského trůnu postupně slábly. Před závěrečným podnikem už se bohužel oba ocitli i mimo hru o vicemistrovskou pozici. Tóth začal Ózd Rally pomaleji a po RZ 5 se teprve dostal alespoň na průběžnou pódiovou příčku. V závěrečné šesté zkoušce první etapy ovšem se svým Peugeotem vrazil do retardéru a poškodil chladič natolik vážně, že se v neděli už na trati neobjevil. Kazár v sobotu vyhrál dva testy a den zakončil jako druhý nejrychlejší. Ani jeho Fiesta ale už v neděli k vidění nebyla. Ádám Velenczei v předposlední zkoušce první etapy poslal své Mitsubishi Lancer EVO IX přes střechu a Kazárovi ukazoval tabulku SOS. Ten však u nehody nezastavil a z rally byl po první etapě vyloučen.

Problémy obou někdejších šampiónů vynesly na druhé místo Csabu Spitzmüllera. Pilot Mitsubishi Lancer EVO X, další z mistrů minulosti také nezažívá zrovna nejlepší sezónu. Na jejím konci se mu však vyskytla jedinečná příležitost k úspěchu. Aby druhou příčku získal, musel za svými zády udržet Vincze. Tomu ale ještě stále šlo o vicemistrovský úspěch a k tomu potřeboval poskočit alespoň na druhé místo. Spitzmüller ovšem i v neděli jel rychleji a Vincze už se ze třetí příčky výše neposunul. To nahrálo do karet Hadikovi, který soutěži od prvních kilometrů vévodil. Pilot Fordu tak pár týdnů po svém prvním vítězství v maďarském šampionátu slavil podruhé a k tomu ještě získal onu kýženou druhou příčku v konečném hodnocení šampionátu.

Výsledky této soutěže maďarského mistrovství

Konečný stav šampionátu: 1. Herczig 148,5, 2. Hadik 117, 3. Vincze 116, 4. Balogh 98, 5. Spitzmüller 95,5, 6. Velenczei 71

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!