Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 11. 2016 23:07 − 5242× − 5

Freddy Loix skončil svou profesionální kariéru

Trůn pro nejlepšího belgického jezdce osiří, protože jeho abonent z posledních Freddy Loix oznámil konec své kariéry.

Téměř by se chtělo napsat, že v Belgii nastává konec jedné éry. A to proto, že belgický soutěžák Freddy Loix oznámil konec své profesionální kariéry a belgická rally si tak bude muset po čtyřech letech hledat nového šampiona. Fast Freddy, jak se jezdci přezdívá, totiž v posledních letech nenašel na domácích tratích konkurenci a od roku 2013 vládl tamnímu šampionátu. O něco víc bude muset být smutná Ypres rally, protože Loix se 11 výhrami a 14 stupni vítězů zapsal nesmazatelně do historie soutěže a bude velmi těžké jeho rekordní zápis překonat, protože žádný z aktivních jezdců nedokázal v Yprách triumfovat více než jednou.

Na domácích tratích však Freddy Loix trávil v podstatě až závěr kariéry, protože po několika letech na počátku své jezdecké dráhy se už v polovině 90. let vydal do světa a i díky štědré podpoře tabákového koncernu Marlboro absolvoval mnoho soutěží MS. Loix se také dokázal prosadit do tří továrních týmů, když nejprve jezdil s Mitsubishi, následně přestoupil k Hyundai a závěr přinesl Peugeot. Nejlepších výsledků však Fast Freddy paradoxně dosáhl ještě když jezdil jako soukromník, protože s Celicou ST-205 bral druhé místo v Portugalsku 96 a 97, o rok později už s Corollou WRC přidal třetí místo tamtéž a stříbro v Katalánsku. S vozem se třemi diamanty ve znaku se nedostal lépe než na čtvrté místo a následné angažmá zlepšení nepřinesla. Od roku 2008 startoval Loix v IRC, kde dosáhl nejlépe na post vícemistra, avšak zároveň dokázal vybojovat řadu vítězství. A závěr kariéry na domácích tratích byl více než povedený.

Proč se rozhodl svou profesionální kariéru ukončit, ozřejmí sám jezdec: "Jedním z důvodů proč končím je to, že jsem dostal skvělou pracovní nabídku. Jeden z mých věrných sponzorů mi nabídl, abych se staral o marketingové aktivity skupiny dealerů značek Volkswagen group, Škodu nevyjímaje. Je to výzva, jakou mám rád a cítím, že je čas, abych dělal něco jiného," říká Fast Freddy a úplně nevylučuje, že by volant ještě někdy vzal do rukou, "možná, že se zúčastním ještě pár soutěží, ale to bude jenom pro zábavu, protože má profesionální kariéra je u konce."

Z rally se však Fast Freddy neplánuje úplně vytratit, mimo to, že zůstane testovacím jezdcem Michelinu, tak rád by totiž podporoval nějakého mladého talenta. "Rád bych pomohl talentovanému mladému jezdci, sdílel s ním mé zkušenosti, protože mi v životě rally hodně dala a takto bych jí rád něco vrátil zpět. Rád bych tento projekt uskutečnil ve spolupráci se Škodou, protože s ředitelem Škoda Belgium Christian Rampelberghem mám skvělý vztah a to samé platí pro marketingového manažera Vincenta Struye. Dalším důvod je i ten, že Fabia R5 je prostě nejlepší ve své třídě. Auto jako celek dosahuje skvělých výkonů a je neuvěřitelně spolehlivé. Ideální auto k učení se," uzavírá své budoucí plány Freddy Loix.

Komentářů celkem: 5
15. 11. 2016 06:051
0 0
ukončil
15. 11. 2016 07:512
0 0
smajlík
15. 11. 2016 16:543
0 0
Stačí, když pojede Ypres smajlík
15. 11. 2016 19:264
0 0
Škoda,byl fakt dobrej!smajlíksmajlík
16. 11. 2016 08:415
0 0
Nevím, jestli nejlepší belgický jezdec. To spíš Neuville. Ten dokázal vic. Nemusel jsem ho v MS, ale na evropske urovni byl skvely.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!