Několik korsických vítězů vzpomíná na slavné chvíle

Co mají společného Didier Auriol, Jean-Pierre Nicolas, Bernard Darniche, Jean-Claude Andruet, Bernard Beguin a Sebastien Loeb?

Během své existence hrála Tour de Corse důležitou roli v soutěžáckých životech mnoha skvělých jezdců. A byli to převážně francouzští jezdci, kteří na své domácí rally dokázali uspět. Šest z nich vzpomíná na své nejlepší zážitky z korsické rally.

Didier Auriol (šestinásobný vítěz)

"Tour de Corse byla první soutěží mistrovství světa, ve které jsem dokázal zvítězit. Bylo to v roce 1988 ještě s Fordem Sierra Cosworth. Na tento moment nikdy nezapomenu. A bylo to také poprvé, co jsem jel v továrním voze. Korsika je plná nádherných vzpomínek. Měli jsme štěstí, že jsme mohli závodit na tomto ostrově. Rally mi umožnila poznat nejenom zdejší přírodu, ale i povahu a srdečnost místních obyvatel. Je to mimořádné místo a uvítání, které se zde dostává jezdcům, hřeje u srdce. I když o tom pouze mluvím, nutí mě to jet tam zpět…samozřejmě jen na kole."

Jean-Pierre Nicolas (vítěz z roku 1973)

"Některé z nejúžasnějších prožitků mého života jsem zažil právě na Korsice. Pro francouzské jezdce mojí generace byla Korsika něco jako Monte Carlo - vrchol sezóny. A protože jsem původem z Provensálska, jsem obzvláště hrdý na tuto rally a na její atmosféru. Korsika byla mojí první soutěží v životě vůbec, bylo mi právě 19 let. Ostrov je mým druhým domovem. Docela upřímně – rád bych se narodil na Korsice."

Bernard Darniche (šestinásobný vítěz)

"Když si vzpomenu na Korsiku, okamžitě se mi vybaví tři věci, které se týkají obyvatel tohoto ostrova. Vřelí, přátelští a srdeční lidé… Předtím, než jsem se zde poprvé objevil v roce 1969, jsem znal Korsiku pouze z fotografií. Byl jsem okamžitě šokován pohostinností Korsičanů. Ve chvílích, kdy jsme se objevili na návsi, nás lidé automaticky zvali na večeři a nejraději by zakončili večer u ohniště při pojídání pečených kaštanů. Naučil jsem se vážit si Korsiky a jejich obyvatel. Když se vrátím zpátky do roku 1969, byla spolupráce stejně tak důležitá jako samotné rychlostní zkoušky. Museli jsme si zaznamenat okolo 1600 kilometrů, zatáčku po zatáčce. Naším přáním bylo jet co nejrychleji a co nejdéle to půjde. Bylo to nesmírně důležité pro NSU, což byla malá továrna, za kterou jsme tehdy jezdili. Nakonec se nám podařilo nepředstavitelné – páté místo. Náš pozoruhodný výkon neušel pozornosti novinářů deníku LEquipe, kde mu byla věnována půlka stránky. Další články se objevily v Le Figaro…"

Jean-Claude Andruet (trojnásobný vítěz)

"Pokud si nějaká rally zaslouží být nazývána jedničkou mezi soutěžemi, tak je Tour de Corse tím nejlepším kandidátem. Koná se v jedné z nejkrásnějších krajin na světě. Jsou zde nádherné rychlostní zkoušky se všemi nesnázemi, které se v rámci jedné soutěže mohou vyskytnout. Je to něco jako osmitisícovka pro horolezce. Pro mě se tato rally už stala mýtickou událostí. Pořád miluju ostrov a nikdy nekončící zatáčky. Aniž bych byl domýšlivý, mohl jsem na Korsice vyhrát patnáctkrát. Nezávisle na tom, který vůz jsem zrovna řídil, vždycky jsem byl ve vedení. Dokonce i v roce 1975 s autem skupiny Group 2. Pouze se mi vždy přihodily ty nejneuvěřitelnější věci. Pouze výjimečně jsem havaroval… V každém případě je Korsika jediným místem na zemi, kde se cítím jako doma, kdykoliv se tam objevím. "

Sebastien Loeb (vítěz z roku 2005)

"To, co vám zůstane v paměti, je nádherná krajina, o které se vám bude zdát, a úžasná pohostinnost místních lidí. Korsika byla důležitým mezníkem mé kariéry. Před několika lety jsem zde začínal s vozem WRC a pak po několika letech slavil titul mistra světa. To jsou soutěže, na které se nezapomíná."

Bernard Beguin (vítěz z roku 1987)

"Korsika je špička mezi všemi soutěžemi! Když jsem byl malý, měl jsem dva sny – jet Monte Carlo a jet Korsiku. V té době se Korsika jel 36 hodin nonstop. Vyhrát pro mě bylo něco jako pokračování snu. Díky vítězství jsem také navázal skvělé vztahy s Korsičany, kteří nade vše milují motorsport a rally obzvlášť."

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!