Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 11. 2016 11:52 − 3978× − 0

Volkswageny na čele po prvním australském dnu

Poslední letošní soutěž se o tomto víkendu jede v Austrálii a loučí se při ní Volkswageny.

Sezóna mistrovství světa o tomto víkendu napíše svou poslední kapitolu, protože rok 2016 se ukončí Australskou rally. Ta v noci na pátek našeho času začala úvodní etapou, která měla na programu 90 ostrých kilometrů a 11 rychlostních zkoušek. Z tohoto počtu, jak je už tradicí v MS, byla část v podobě superspeciálek, tady konkrétně tři testy – RZ5 Raceway SSS a následně RZ10 a 11 Coffs SSS. Celkově se na kilometráži první etapy projevila délka měřených úseků, kdy ten nejdelší měl jen 16 kilometrů. Konkrétně šlo o úsek se jménem Bakers Creek, která nabídla zatáčkovitý začátek, který se posléze narovnal a do cíle se jelo po rovnějším.


Foto: Michelin motorsport

Už shakedown naznačil, že jezdci Volkswagenu se budou snažit plnit úkol od vedení, který zněl jasně – přivezte nám na rozlučku vítězství! Testovací zkoušku totiž projeli nejrychleji Ogier a Mikkelsen, norský jezdec následně začal nejrychleji i na úvodním testu soutěže. Za ním o 13 desetin zaostal Tänak a možná překvapivě zaznamenal chronometr třetí nejlepší čas Ostbergovi, který letos svými výkony příliš neoslňuje. Po RZ2 se měnilo jméno jezdce na čele, když dopředu šel Paddon, avšak Kiwi se po další zkoušce poroučel na druhé místo, když se do čela vrátil Mikkelsen. V RZ4 se propad po hodinách Tänak, který do té doby držel třetí místo a na bronzový post se posunul Ogier. Tím bylo určeno pořadí v polovině dne, kdy za vedoucím Mikkelsenem jel Paddon se ztrátou čtvrtminuty, třetí Ogier zaostával o šest sekund. Pouhou vteřinu za Francouzem byl čtvrtý Neuville a dalších 22 desetin zaostával Ostberg.

Ve druhých průjezdech to dlouho vypadalo, že se nic nebude měnit na pořadí na čele, avšak pohled na časové rozestupy napovídal, že třetí Ogier se nezadržitelně blíží k Paddonovi. Když v RZ9 novozélandský jezdec nezajel zrovna dobře (na Ogiera ztratil osm desetin na kilometr), tak se propadl nejen za Francouze, ale i za Neuvilla až na čtvrté místo. Tím bylo pořadí po první etapě uzavřeno a ve vedení je tak Mikkelsen, který má k dobru čtvrtminutu na druhého Ogiera. Sedm sekund zaostává třetí Neuville, který se však bude muset mít na pozoru před Paddonem, který je zpět jen o 12 desetin.


Foto: Michelin motorsport

Celou první etapu odjel dobře Ostberg, který drží velmi pěknou pátou příčku, jenom čtvrt minuty za čtvrtým Paddonem, šestý je Norův týmový kolega Camilli, jenž ztrácí necelých osm sekund. Dvacetisekundové penalizace musí litovat Sordo, který je i kvůli ní až sedmý, osmý jede Tänak, který obdržel kvůli policejní kontrole a nestíhání časovky penalizaci dvojnásobnou jak Španěl. Na devátém místě a na jednoznačné cestě na titulem mistra světa ve WRC2 jede Lappi a desítku uzavírá Bertelli, který se za Lappiho posunul až poté, co na prvním průjezdu superspeciálky Coffs zabloudil a trefil zábrany.

Ve WRC2 se v Austrálii sice ještě rozhoduje o titulu mistra světa, ale vzhledem k systému bodování a faktu, že jde o konec sezóny, si cestu k protinožcům našlo jen pět posádek a do cíle etapy jich z tohoto počtu dorazilo jen 80 %, protože Serderidis den nedokončil. Při pohledu na čtveřici co dorazila do cíle etapy jde vidět, že jednoznačně vládne továrník Škody Lappi, který má na druhého Fuchse náskok dvou minut. Jihoameričanovi však na záda dýchá Ptaszek, který se na závěr roku vrátil do 208 R5 týmu Peugeot Sport Slovakia. Pořadí pak uzavírá Al-Suwaidi, který je letos poprvé nevěrný Fiestě R5, když startuje s Fabií.


Foto: Michelin motorsport

Rally Australia – po RZ11
1.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC57:16,7
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+15,4
3.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai NG i20 WRC+22,5
4.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai NG i20 WRC+23,7
5.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+38,8
6.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+46,6
7.Sordo Dani – Martí MarcHyundai NG i20 WRC+50,2
8.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+1:30,6
9.Lappi Esapekka – Ferm JanneŠkoda Fabia R5+2:20,3
10.Bertelli Lorenzo – Scattolin SimoneFord Fiesta RS WRC+2:24,7

Soutěž můžete sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!