Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 11. 2016 15:52 − 4197× − 2

Novinky v JERC pro sezónu 2017

Projekt juniorského mistrovství byl od organizátorů trefou do černého a pro rok 2017 budou ceny ještě lákavější.

Když kontinentální šampionát přebral promotér Eurosport, tak největší novinkou bylo zavedení juniorského šampionátu pro mladé jezdce s vozy specifikace R2. Tento projekt se stal pověstnou trefou do černého a na vybraných soutěžích ERC konkurenci oživovala smečka dravě jedoucích malorážek, kdy si jezdci nedali ani metr tratě zadarmo. Z JERC vzešel v prvním roce Stéphan Lefebvre, který je nyní jezdcem Citroen racingu, loni vyhrál Emil Bergkvist, kterému se však letos příliš nepovedl přestup do WRC2. Třetím juniorským mistrem Evropy se v září na Rally Liepaja stal Marijan Griebel. Po třech sezónách přichází změna a JERC se nově rozšíří a přidá více lákavých cen.


Doposud byl odměnou start na jednom podniku s vozem specifikace R5…

V roce 2017 se JERC rozdělí na dvě části, aby více sledovalo cestu pokroku soutěžního jezdce, protože bude jednak pokračovat část s vozy R2, ale nově bude JERC i pro jezdce s technikou R5.

  • JERC U27
  • Jak již název napovídá, tato klasifikace bude vypsána pro jezdce, kteří na začátku sezóny dosáhli maximálně věku 27 let, bude sestávat z šestice podniků (známa je pětice Acores, Canarias, Barum rally, Roma Capitale a Liepaja) a dovolená technika budou vozy specifikace R2 s obutými pneumatikami Pirelli. Do celkového hodnocení se bude počítat čtveřice nejlepších výsledků a vítěz obdrží částku 100 000 € určenou k tomu, aby se vítěz mohl v další sezóně posunout do JERC U28.

  • JERC U28
  • Nově zavedený stupeň juniorského mistrovství, který bude otevřen jezdcům do 28 let věku na začátku sezóny a technikou budou speciály třídy R5. Výsledky se budou započítávat čtyři nejlepší ze šesti podniků. Vítězi bude odměnou účast na jednom evropském podniku mistrovství světa se speciálem WRC 2016.

  • ERC Junior Experience

  • Loňský mistr Emil Bergkvist

    Po letošní premiéře bude na třech soutěžích pokračovat tréninkový program pro mladé jezdce do 26 let s názvem ERC Junior Experience, který si klade za úkol pomoci soutěžícím s prvními kroky na mezinárodní scéně. Zájemcům se budou věnovat zkušení lektoři a ti, kteří se letos ERC Junior Experience zúčastní budou moci v roce 2018 počítat s bezplatným přihlášením do JERC U27.

    K nové struktuře JERC dodal několik vět koordinátor ME Jean-Baptiste Ley: "Je zřejmé, že postupně roste počet jezdců, kteří prošli juniorským mistrovstvím Evropy a stejně tak existují další mladí jezdci hledající možnost postupu do vyšší kategorie rallysportu, kteří nemají dostatečné finanční prostředky na to, aby mohli absolvovat kompletní mezinárodní program s vozem R5 či nemající dostatek zkušeností ke stálému úspěchu. JERC U28 překoná tento problém tím, že nabídne možnost pro krok vzhůru pro jezdce z ERC U27 v prostředí, kde budou soupeřit s podobně smýšlejícími jezdci s podobnými zkušenostmi. Tím že odměnou bude start s vozem WRC zdůrazňujeme ambice mladých jezdců na dosažení nejvyšší ligy motorsportu."

    Komentářů celkem: 2
    18. 11. 2016 19:44
    0 0
    Zní to zajímavě, tak snad se to uchytí. Jenom bych si nebyl jistej s tou nejvyšší výhrou - 1 podnik s WRC. To jim do budoucna stejně nic nedá, lepší by podle mě byl podnik ve WRC 2 s nějakou R5, kterou už by navíc znali a ten přechod by pro ně nebyl taková změna.
    19. 11. 2016 14:00
    0 0
    Teoreticky, bude se moct kategorie U28 zucastnit Kalle Rovanpera?
    Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

    Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
    Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!