Dvojice Lappi/Ferm získává titul mistra světa

Historický den pro značku ŠKODA: „létající Finové“ Esapekka Lappi a Janne Ferm se stali mistry světa.

› Tovární posádka ŠKODA Esapekka Lappi/Janne Ferm si vítězstvím na Australské rally zajistila titul v hodnocení jezdců a spolujezdců ve FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2)
› Jeden z největších úspěchů týmu ŠKODA Motorsport v jeho 115leté historii - triumf i v klasifikaci týmů
› Vůz ŠKODA FABIA R5 v roce 2016 vynikajícím soutěžním speciálem ve své třídě: 10 vítězství ze 13 podniků WRC 2
› Michal Hrabánek: „Den oslav pro značku ŠKODA“

Coffs Harbour, 20. listopadu 2016 – Historický den pro značku ŠKODA: „létající Finové“ Esapekka Lappi a Janne Ferm se stali mistry světa. Suverénním triumfem na Australské rally si tovární posádka značky ŠKODA poprvé zajistila titul pro jezdce a spolujezdce ve FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2) a po průjezdu cílem vystoupila na střechu vítězného vozu FABIA R5. ŠKODA Motorsport triumfoval také v klasifikaci týmů WRC 2 a může tak díky trojitému zisku titulu slavit jeden z největších úspěchů ve své 115leté historii.

„Je to pro značku ŠKODA den slávy! Jsem hrdý na celý tým ŠKODA Motorsport. Samozřejmě v první řadě na Esapekku Lappiho a Janne Ferma, kteří zde v australském vedru všechny v týmu odměnili za jejich úžasný výkon po celou sezónu. Velké poděkování patří také inženýrům a mechanikům, bez nichž by tento úspěch nebyl možný,“ upozornil Michal Hrabánek. Šéf týmu ŠKODA Motorsport vidí úspěch také jako potvrzení pro vývojové oddělení automobilky: „Vůz ŠKODA FABIA R5 vyhrál letos 10 ze 13 podniků WRC 2. To zcela jasně vypovídá o kvalitě a rychlosti našeho soutěžního speciálu.“

Také u protinožců byla FABIA R5 úplně na vrcholu: Esapekka Lappi se vítězstvím při finále sezóny mistrovství světa s Austrálii se 130 body katapultoval do čela celkové klasifikace WRC 2 a jako šampion se stává nástupcem Násira Al-Attíji. Druhé místo v hodnocení jezdců připadlo Lappiho finskému krajanovi Teemu Suninenovi (120), který sezónu absolvoval s vozem ŠKODA FABIA R5 soukromého týmu. Zisk titulu je pro značku ŠKODA dalším milníkem: v r. 2011 vyhrál Juho Hänninen s vozem ŠKODA FABIA SUPER 2000 sérii S-WRC, předchůdce WRC 2.

Esapekka Lappi a Janne Ferm nezadali na 280 měřených kilometrech obtížných šotolinových tratích Australské rally žádný důvod k pochybnostem o svém vítězství. Nejlepším časem na první rychlostní zkoušce v pátek převzali Finové vedení ve WRC 2 a dalšími nejrychlejšími časy jej plynule zvyšovali. I přes horko a prach si Lappi za volantem zachoval přehled. Vyhrál celkem 22 z 23 testů a nakonec měl náskok 4:35,8 minut na svého kolegu Nicoláse Fuchse s vozem ŠKODA FABIA R5 soukromého týmu. Esapekka Lappi vytyčil svým čtvrtým vítězstvím za sebou další milníky. Věnoval továrnímu týmu ŠKODA desátý triumf a 25. místo na stupních vítězů pro vůz ŠKODA FABIA R5 ve WRC 2 od premiéry nového soutěžního speciálu na Portugalské rally v květnu minulého roku.

25. letý Esapekka Lappi sám slaví ziskem titulu ve WRC 2 největší úspěch své kariéry. V r. 2014 získal titul mistra Evropy, ale letošní vítězství nad nejlepšími jezdci a vozy třídy WRC 2 má ještě větší hodnotu. „Jsem nadšený. Je to jeden z největších dnů mého života jako jezdce rally! Nervové vypětí před Australskou rally bylo velké, ale Janne i já jsme si naštěstí zachovali chladnou hlavu a zajistili zasloužené vítězství pro celý tým. Děkuji celému týmu ŠKODA Motorsport, který nám vždy připravil perfektní auto. Nyní můžeme společně slavit,“ dodal Lappi.

Konečný stav Australské rally (WRC 2):
1. Lappi/Ferm (FIN/FIN) ŠKODA FABIA R5 2:53:38,0 hod.
2. Fuchs/Mussano (PE/ARG) ŠKODA FABIA R5 + 4:35,8 min.
3. Ptaszek/Szczepaniak (PL/PL) Ford Fiesta R5 + 6:42,9 min.

Číslo pro Australskou rally: 4

Esapekka Lappi a Janne Ferm dosáhli na Australské rally svého čtvrtého vítězství za sebou ve FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2) a zajistili si tak titul pro jezdce a spolujezdce. Úžasnou vítěznou sérii zahájili koncem července na domácí půdě ve Finsku, pak následoval na Německé rally triumf na asfaltu. Na bahnitých tratích Britské rally byli Lappi a Ferm neporazitelní a nakonec se v Austrálii stali mistry. Přitom sezóna zdaleka tak perfektně nezačala. Po třetím místě na Švédské rally následovalo deváté místo na Italské rally na Sardinii a opět třetí místo na Polské rally. Pak ale byli Lappi/Ferm třídou sami o sobě.

Komentářů celkem: 12
20. 11. 2016 11:20
0 0
Tohle je vážně divná soutěž, Lappi se potkal se Suninenem pouze ve čtyřech soutěžích a s Evansem jen ve třech. Zlaté IRC nebo SWRC. Ale pro ŠM je samozřejmě vždy největší úspěch v historii ten nejčerstvější.
20. 11. 2016 12:24
0 0
Škodovce přeju úspěch, ale objektivně se musí říct, že jejím jediným vážným soupeřem byl osamocený jezdec netovárního týmu M-Sport... takže bych to vítězství viděl spíš jako "povinné".
20. 11. 2016 13:25
0 0
No není moc co slavit. Podle mě to nemohlo bavit ani Lappiho. Uvidíme jak mu to půjde ve wrc, pokud na něj vůbec zbude místo...smajlík
20. 11. 2016 13:32
0 0
I tak gratulace Lappimusmajlík
20. 11. 2016 13:51 Upraveno 13:52
0 0
Jak není moc co slavit? myslíš, že ho to nebavilo? smajlík Viděls fotky šťastného Esapekky? Myslím,že když se staneš mistrem světa, tak je co slavit smajlík smajlík
20. 11. 2016 14:18
0 0
o tom, jak není co slavit zkuste vyprávět třeba Kopeckýmu po těch jeho prapodivnejch defektech, mohl totiž slavit on, nebo Evansovi, tomu asi fakt není jedno, že není mistrsmajlík
20. 11. 2016 19:01
0 0
Aneb jak znehodnotit každej úspěch...smajlík
Takhle vybouchnout radostí jsem ho ještě neviděl. Tlak to určitě byl. I když neměl v Australii soupeře, tak to musel dovézt do cíle a to taky není snadný. Pípí ukázal, že je ze současného WRC 2 nejlepší.
Příští rok se mají stanovit některé povinné podniky pro WRC 2, tak uvidíme jak na tom kdo je. I když už to bude nejspíš bez Lappiho a Evanse.
20. 11. 2016 19:20 Upraveno 19:23
0 0
Přehlídka totálního nepochopení. Toto je tisková zpráva výrobce automobilů. Byla vydána na podporu onoho vozu a (úspěšného) klientského programu. Jinými slovy - v ČR byli ve Škodovce schopni postavit auto specifikace R5, které nejenže slaví úspěchy v evropských soutěžích, ale má i titul z MS. To je přece skvělé! Já na tom nevidím vůbec nic špatného. Obsazení šampionátu proboha není chybou ŠM ani Lappiho. Co ti s tím mají společného? Jak to devalvuje kvality toho auta? Existuje nějaký jiný, lepši šampionát, který s tím autem měli jít vyhrát? Jestli si chcete mermomocí kopnout, doporučuji FIA, která to organizuje a evidentně nemotivuje k účasti. Vynechte účastníky. A Škodovku tím tuplem.
20. 11. 2016 23:52
0 0
90% lidí ani neví, že se nějaké WRC2 jede. V televizi ve zprávách o tom není ani slovo. Když uvedou jak si vedly škodovky, zmíní celkové pořadí..
21. 11. 2016 01:12
0 0
Rebbyman my to chápem moc dobře, ale my jsme "insadeři" a tyhle články tady na ewrc jsou podle mě zbytečné(pokud ovšem přináší cokoliv redakci, jen dobře). Čekal bych tu článek od někoho zasvěceného, aspoň taky a ne jen tohle, kór když je přece mistr světa? Nebo ne?
21. 11. 2016 09:57
0 0
Leon: Přesně tak. Ale může za to Lappi nebo ŠM?
shifty: Tisková zpráva ŠM sem jednoznačně patří. Kam jinam, když ne na rally portál? Rozhovor s Lappim se zde jistě časem objeví (až ho Lappi někomu dá). O tomhle ale předchozí komunikace nebyla.
21. 11. 2016 18:21
0 0
abych parafrázoval jednoho tlustého ex-premiéra: Jsem mistr světa, dámy a pánové kdo z vás to má??? To může klidně, na rozdíl od zdejších tlachalů, říkat Lappi...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!