29. 11. 2016 17:29 − 6240× − 6

Rally all in – autentický román ze světa rally

O rally už vyšlo hodně knih, tahle se hodně vymyká, alespoň v mé knihovně.

O rally už vyšlo hodně knih, tahle se hodně vymyká, alespoň v mé knihovně. Zatímco většina knih je ve formě ročenek, encyklopedií a biografií, kniha Rally all in je psána jako román ze světa rally. Autorem je bývalý úspěšný soutěžní jezdec Petr Poulík (viz jeho profil na eWRC-results.com), který sepsal svoje vzpomínky a zážitky ze soutěžení. Ne však biograficky, ale formou románu. Čtenář tak může jen domýšlet, co všechno z toho je pravda a co už ne.

V knize je perfektně popsané prostředí a zákulisí v rally. Hlavní dějová linka míří k Barum Rally a k ošklivé nehodě, při níž hlavnímu hrdinovi shořelo auto (podobnost s Barum Rally 2003 není čistě náhodná). Kniha má ale mnoho vedlejších dějových linek a přemýšlení nad tím, co rally dokáže dát, ale i co dokáže vzít. Pokud budu citovat oficiální anotaci, tak kniha je "neopakovatelným pohledem do zákulisí českého rally, příběhem o vzletech i pádech, lásce i sexu, výhrách i prohrách a hlavně o životě na hranici smrti". A ještě "Příběh, jehož hranice vyznačují věty: "Pičo neměl jsi hořet!" a "Důležité je: neposrat se!"".

Ukázka z knihy č. 1

Obrovská rána mi vyrazila dech. Auto stojí. Všude kolem mě šlehají plameny. Naráží na čelní sklo a stáčí se zpět do mé tváře. Sedím bez hnutí, otřesený, polomrtvý. Bočním oknem se dívám na lidi venku. Přibíhají k autu a snaží se otevřít moje zdeformované dveře. Nejde to. Jeden kluk uskakuje pryč. Šíří se panika. „Bouchne to!“ slyším až do auta v sykotu plamenů. Já jen sedím a čumím. Plíce se plní horkým vzduchem. Vrací se mi dech. Ta bolest je příšerná. Vedle mě bojuje o svůj život Dědek. Zmítá se v sedačce a opírá se do dveří. Povolují. Snaží se odvázat, ale ten tisíckrát provedený pohyb sponou se mu najednou nedaří, jako by byl nad jeho síly. Tam, kde končí kukla, mu plameny spalují knír. Za každou cenu se snaží dostat z auta ven, ale stále se jen zmítá pevně sevřen pásy. Žár je nesnesitelný. Cítím, jak se mi brýle vpalují do spánků. Každý nádech šíleně bolí. Teď už jsem v autě sám. Dědek je venku. Nic nedělám, jen sedím. Dveře jsou zablokované. Ohnutý rám mi svírá levou nohu. Sedák je posunutý tak, že mám hruď skoro na volantu. Nemám strach, jsem klidný. Je to milosrdný stav, jen kdyby se mi lépe dýchalo. Všechno hoří! Teď mi to dochází. Chci ven. Chci žít! Nikdo se ke mně nedostane, nikdo mi nepomůže. Přes ukrutnou bolest si uvolním levou nohu. Musím ven! Dobře vím, co mě tam čeká. Můj konec, spousta problémů a dluhů, nic víc! Já chci ale přes to všechno žít a pokračovat.

Kniha má zhruba 150 stran a je doplněna autentickými fotografiemi známých fotografů rally. Za sebe mohu říci, že se čte jedním dechem. Havárií na Barumce to totiž nekončí, naopak právě pořádně začíná. Hlavní hrdina se dostane do velkých problémů a bude riskovat vše (proto All in), aby mohl dále žít svůj sen o rally. V knize vystupuje mnoho postav, které si okamžitě spojíte s reálnými soutěžáky. Viz třeba druhá ukázka a Dan Landa:)

Ukázka z knihy č. 2

Čekáme v servisu na příjezd druhé posádky. Je to chyba. Běžný postup je nemotat se tam! Blbý den, můj postoj a tlak vrcholí tvrdým střetem s Danem. Ten přijíždí do servisu úplně rozložený, psychicky to nedá a křičí: „Je mlha! Není vidět! Je tam strašný bordel.“ Sype se, že dál nepojede. Odstaví auto mimo plachtu a mechanici čekají, co bude dál. Půjde auto na zvedáky? Bude se makat? Z nebe padají proudy vody. „Běžte makat“ zařve šéfmechanik. „Dane, ty to dej na plachtu! Máte dvacet minut a běží vám třetí!“ Dan zakroutí hlavou: „Nemám brýle, nic nevidím!“ „Ty píčo! Dej to na nájezdy, ať to můžou kluci zvednout!“ zařvu plný frustrace. Pletu se do něčeho, co mi opravdu nepřísluší. Nedochází mi to a řvu dál: „Tahle noc se musí nějak přežít! Každý se bojí deště a bláta! Dane, pokud nejedeš dál, OK, ale žádné výmluvy na auto. Běž za pořadatelem a řekni, že ses posral a končíš!“ Všechno se ve mně bouří. Ovládá mě vztek. Bez smyslů urážím chlapa, který je můj zákazník. „Jsi posraný! Proto nejedeš!“ vybuchuji znovu a znovu. Řvu něco o vygumované hvězdě. Je to ukázkový blikanec v mém osobním provedení. Dan zatíná pěsti: „Co si to dovoluješ?! Rozbiju ti hubu, ty hajzle!“ To by asi dokázal. Boxuje, cvičí, maká. Moje šance dát mu přes držku je hodně malá. Stojíme proti sobě jako dva idioti. Nebezpečí, že dostanu nakládačku, mě vrací do reálu. Popadnu tyčku od heveru: „Tak pojď!“ V týmovém stanu vládne hrobové ticho. Kluci nevěřícně zírají.

Já si prostě myslím, že tahle kniha by neměla chybět v žádné knihovně rally fanouška, už proto, že stojí jen 160 Kč. Prostě ideální vánoční dárek. Více si o knize můžete najít na webu rallyallin.cz, kde si ji můžete i objednat.

Komentářů celkem: 6
29. 11. 2016 18:22
0 0
smajlíksmajlíksmajlík
29. 11. 2016 18:54
0 0
Doporučuji smajlík Zvládnuto skoro jedním dechem !!!
29. 11. 2016 22:20
0 0
Souhlasím s JeTTi, já se občas u toho i nadechl.......
30. 11. 2016 09:03
0 0
Objednávám smajlík
2. 12. 2016 15:03
0 0
Díky za tip..smajlík
18. 12. 2016 10:11
0 0
Proběhl dotisk a na trhu je dalších 1500 ks.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!