4. 12. 2016 23:36 − 2121× − 0

Rally of the Tall Pines – komentář

Již za dva měsíce odstartuje v Quebecu nový ročník kanadského mistrovství.

Již za dva měsíce odstartuje v Quebecu nový ročník kanadského mistrovství. Ten letošní ovšem ještě zdaleka neskončil, před týdnem se odehrál teprve jeho předposlední díl a ani po něm ještě není rozhodnuto o držiteli letošního mistrovského titulu. Do sezóny vstupoval v roli obhájce a jasného favorita pilot oficiální kanadské stáje Subaru Antoine L’Estage. Směsice různých příhod technického rázu i jezdeckých chyb jej však dostala do situace, kdy se z lovné zvěře stal lovcem. Z vítězství v úvodní Rally Perce-Neige až doteď maximálně těžil Maxime Labrie, který od začátku roku se svým postarším Subaru Impreza Sti šampionát vede. Bohužel ani on se nevyhnul haváriím a technickým potížím a jeho náskok se před Rally of the Tall Pines smrsknul na pouhý jeden jediný bod. Šance, že připraví L’Estage o titul, se tím pádem razantně zmenšily. Ve hře o titul před šestým a předposledním dějstvím ještě zůstával i Boris Djordjevic pilotující mistrovské Mitsubishi z předloňské sezóny.

Pro kanadské mistrovství je poměrně typické, že se tam soutěží s mnohdy hodně starými speciály zejména značky Subaru. Typickým takovým vozem je Impreza Simona Vincenta, která je postavena na bázi modelu vyráběného před dobrými dvaceti lety. Každý nový vůz je tak v Kanadě vítaným zpestřením a posledním přírůstkem je Subaru Crosstrek. Jeden takový už poněkolikáté pilotoval David Nickel a tentokrát nebyl v poli osamocen, druhou novinku stáje Rocket Rally představil i Brandon Semenuk. Zpočátku ani jeden z nich nebyl schopen vkročit do elitní desítky. Ještě před půlkou rally se tam ale dostali oba a ještě spolu sehráli velmi zajímavý duel. Havárie v RZ 11 ovšem Semenukovy šance na pěkný výsledek při debutu s novým vozem zhatila a pyšnit se mohl alespoň několika rychlými časy. Závěr náročné soutěže se odehrával za tmy a Nickel se vybičoval v těchto podmínkách k boji o pódium. Předposlední zkouška se odehrála na velmi náročném třicetikilometrovém úseku a Nickel kvůli defektu ztratil šest a půl minuty. Místo posunu na třetí místo tedy v samém závěru spadnul na páté.

Počasí si s předposlední kanadskou rally letošní sezóny pěkně pohrálo, když se klasické šotolinové tratě proměnily v led, sníh a bláto. L’Estage zhodnotil situaci jako nejnáročnější za poslední léta, ale i tak už na první zkoušce nadělil svému nejbližšímu soupeři přes dvacet vteřin. Oním soupeřem se stal Travis Pastrana, který si do Kanady odskočil s cílem poznat tamní prostředí a připravit se na start nového ročníku amerického mistrovství. Ta se příští rok odehrají hned dvě a většinu klasických soutěží převezme mistrovství ARA, kterého se zúčastní i americký tým Subaru. K pěti americkým soutěžím byla na začátek roku zařazena ještě kanadská Rallye Perce-Neige. V druhém testu Pastrana zajel rychleji a stáhnul své manko ke čtvrtminutě. Následně ale znovu kraloval jeho domácí rival a Američanovo manko se vrátilo k půlminutě. V následujících zkouškách ale oba zajížděli srovnatelné časy a o duelu dvou vozů Subaru se rozhodlo až v RZ 11, kde Pastrana poškodil zadek svého vozu. Druhé místo ale dokázal až do cíle udržet. O bronzový stupínek spolu sváděli od prvních kilometrů tuhý boj dva soukromníci se starými Imprezami Maxime Labrie a Chris Martin. Lídr mistrovství zpočátku trochu zaostával, ale v sedmé zkoušce se před svého rivala dostal. Důležitý krok k zisku parádního třetího místa udělal Labrie v třicetikilometrové RZ 11, kde Martinovi odskočil o více než minutu. Bohužel v závěrečné noční sekci obě Subaru odmítly poslušnost a třetí místo spadlo do klína Simonu Vincentovi, který zde vloni odnavigoval svého otce Sylvaina za vítězstvím. Labrie potřetí v řadě získal pouze jediný bodík útěchy a jeho šance na titul jsou takřka nenávratně pryč. Zcela bez šancí na titul odjížděl z Bancroftu Djordjevic, když už ve třetím testu nevydržela hnací hřídel jeho Mitsubishi. Z jezdců ve vozech s pohonem jediné nápravy se cíle dočkal jediný, Jason Bailey za volantem Fordu Fiesta R2. Největším vítězem se v Ontariu stal L’Estage, který tím výraznou měrou nakročil za obhajobou titulu. Před závěrečnou soutěží, kterou bude novinka v kalendáři Big White Winter Rally o nastávajícím víkendu, pilot Subaru už vede o 20 bodů.

Konečné výsledky soutěže kanadského mistrovství

Stav šampionátu: 1. L’Estage 71, 2. Labrie 51, 3. Djordjevic 48, 4. Van der Poel 45, 5. Vincent 44

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!