6. 12. 2016 08:05 − 3195× − 0

Velká show na Monze

Prosinec je ve světě rallysportu zasvěcen několika málo závěrečným podnikům šampionátů a hlavně mnohým show.

Prosinec je ve světě rallysportu zasvěcen několika málo závěrečným podnikům šampionátů a hlavně soutěžím, které mají v první řadě pobavit. Jezdce i diváky. Jednou z největších a nejznámějších takových je italská rally show odehrávající se na okruhu Monza a jeho obslužných komunikacích. Soutěže se každoročně účastní takřka stovka posádek s vozy různých kategorií. Prim mezi nimi zcela logicky hrají exempláře královské kategorie WRC, kterých se letos ukázalo hned dvaadvacet kusů. S jasným cílem obhájit loňské vítězství a v historických tabulkách se osamostatnit na místě největšího rekordmana této soutěže vyrazil na trať Valentino Rossi. Rinaldo Capello se letošního ročníku nezúčastnil a pilot Fordu Fiesta WRC měl tím pádem dveře k rekordnímu pátému místu otevřené. O třetí vítězství na Monze chtěl ovšem zabojovat Dani Sordo a s továrním Hyundaiem NG i20 WRC platil za velkého favorita.

Monza Rally Show každým rokem roste, což v hlavní míře dokládají statistiky délky tratě. Letošní třídenní harmonogram posádkám nabídnul pěknou a na tamní poměry rekordní sumu 178 ostrých kilometrů. V prvních kilometrech se nejvíce dařilo Alessandru Boscovi za volantem Fordu Fiesta WRC. V jedné ze šikan ale musel couvat a nakonec zajel až třetí nejrychlejší čas. Lídrem soutěže se tak po první rychlostní zkoušce stal Sordo. I v druhé a zároveň poslední páteční zkoušce zajel nejrychleji pilot Hyundaie, ale za posunutí retardéru schytal pětisekundovou penalizaci. Jako lídr tak šel s náskokem 3,2 sekundy spát Rossi. I první sobotní test opanoval Sordo, ale pak se všichni vydali na třiatřicetikilometrovou zkoušku Grand Prix. Není tak divu, že tam nejrychleji zajel někdejší pilot Audi ve vytrvalostních závodech Marco Bonanomi. Tímto senzačním časem se Ital posunul na druhé místo, ze kterého srazil Sorda. Pilot Citroënu DS3 WRC si nejlépe poradil i s pátým testem a svůj odstup za Rossim snížil už na pět vteřin.

Pilot Hyundaie z MS naříkal na své pneumatiky Michelin, které nedosahovaly takových kvalit jako Pirelli jeho nejbližších soupeřů. Ve velké míře se to projevilo hlavně na delších úsecích a na konci sobotní etapy Španěl na třetí pozici zaostával už o čtvrt minuty. A to navíc vyhrál závěreční noční test. Chybě se právě v jeho průběhu nevyhnul Bonanomi a za Rossim, který svým soupeřům nejvíce naděloval na testu Maxi Grand Prix o délce 45 kilometrů, zaostával o 12,4 vteřiny. I na trati nedělní ranní Maxi Grand Prix 2, jejíž náročnost umocnila vlhkost povrchu po nočním dešti, kraloval jezdec Moto GP a na pořadí první trojice se tak nic nezměnilo. V závěrečné dvojici testů zavelel k útoku Sordo a na poslední chvíli odvrátil potupu v podobě porážky od Bonanomiho se soukromou DS3 WRC. Druhé místo vybojoval o těsný rozdíl půl sekundy. Pro rekordní páté vítězství na Monze si do cíle dojel Rossi, který už jednoznačně platí za specialistu na tuto soutěž. Do elitní desítky se vedle devítky speciálů WRC dostala i jedna R5. Ve své kategorii vítězný Peugeot 208 T16 nemohl pilotovat nikdo jiný než fenomenální Paolo Andreucci. Luca Rossetti se s ním snažil držet krok, ale nakonec se Škodou Fabia R5 do cíle dojel o čtvrt minuty později. Třetím nejrychlejším vozem R5 se stal Hyundai i20 Fabia Andolfiho.

Výsledky Monza Rally Show 2016

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!