13. 12. 2016 08:39 − 8276× − 5

Nejlepší losos je od Kohouta

Už je to více jak dva roky, co z české rally scény zmizelo jméno Pavel Kohout. Co tento dříve hodně aktivní spolujezdec dnes dělá?

Pavel Kohout byl dlouhá léta neodmyslitelně spojený se jménem Jan Černý, s nímž tvořili velmi úspěšnou dvojici mladých soutěžních jezdců, kteří získávali úspěchy jak v České republice, tak v zahraničí. Na svém kontě mají jak titul mistrů republiky v kategorii 2WD, tak titul mistrů Evropy v rally kategorie 2WD a byli zařazeni do reprezentace České republiky. Tato dvojice byla pro diváky a motoristické fanoušky doslova ochrannou známkou a fanoušci na ně mávali vlajkou černého kohouta. Přesto všechno, cesty dvou úspěšných závodníků se rozešly. Jan Černý dnes pokračuje s automobilovými soutěžemi dál, kdežto Pavel Kohout svět rally úplně opustil. Co dnes dělá a jak se má, jsme si povídali s Pavlem Kohoutem v jeho současném pracovišti, v prodejně CIPA Store na pražském Smíchově?

Pavle, nezasteskne se ti dnes někdy po soutěžích, v nichž jsi strávil docela dlouhou dobu?

Bude to znít asi překvapivě, ale nezasteskne. Na závodech jsem prožil spoustu krásných chvil a dobrodružství a moc rád na to vzpomínám, ale mám teď v hlavě úplně jiné cíle a výzvy. Kdykoliv je ale čas, tak sednu do auta a jedu se někam projet, objevuju nové pěkné okresky atd. Někdy jedu svižně, někdy se jen kochám. Ten adrenalin a to cestování a objevování zajímavých míst, to mi asi trochu chybí a tak se to tímhle snažím kompenzovat.

Sleduješ dnes vůbec ještě české a světové soutěže?

Na rallye jsem určitě nezanevřel a sledování soutěží patří k mým koníčkům. Takže když je čas, tak je to jedna z věcí, které mám rád. Byl jsem se i na pár soutěžích podívat. Pamatuji si, jak jsem se kdysi díval na přenosy z WRC a toužil jsem, že tam jednou budu já. Tahle touha už tam není, ale rallye pro mě pořád zůstává sportem číslo jedna.

Co říkáš na současnou kariéru tvého bývalého parťáka Honzy Černého. Neměl bys chuť závodit s ním v „erpětce“?

Jsem rád, že se Honzovi konečně podařilo dostat do pořádného auta. S dvoukolkou by ho to už asi dlouho nebavilo a teď má před sebou spoustu výzev. Myslím si, že udělal velice dobrou volbu, co se týká spolujezdce. Petr je nejen dobrý člověk, ale také jeden z nejlepších a nejzkušenějších spolujezdců. Když jsem začínal, tak to byl jeden z těch, od kterých jsem se učil.

Dnes už je to nejspíše promlčené. Můžeš se trochu vrátit k tomu, co tě vedlo k tomu úplně ukončit své působení v rallysportu?

Těch důvodů byla celá řada. Zásadní důvod byl ten, že jsem přestal věřit, že to má celé nějaký smysl a budoucnost. Rozhodnutí to bylo hodně těžké, jelikož jsem tomu věnoval téměř osm let života. Rallye je dobrodružství, cestování, pořád se něco děje, není to nuda, ale na druhou stranu to není normální život a ve třiceti se na to člověk dívá jinak než v pětadvaceti.

Měl jsi nějaké nabídky od jiných jezdců na pokračování?

Nabídky přišly a samozřejmě mě potěšily, ale musel jsem odmítnout. Přistupuji k životu tak, že buď dělám něco naplno nebo vůbec. Takže takové to, že bych se jen tak svezl pro radost u mě nehrozí. Za prvé jsem dost pracovně vytížen a za druhé by mi to přišlo jako zbytečné riziko. Moc si vážím všech nabídek, které přišly. Je to pro mě takové uznání, že jsem to nedělal úplně špatně.

Jaký byl pro tebe přechod ze světa motorsportu, kde jsi byl vlastně zaměstnán na plný úvazek, do světa podnikání a „normálního“ chození do práce? Nebyl to pro tebe šok?

Upřímně řečeno se toho zas tolik nezměnilo. Nebyl jsem jen spolujezdec, ale podílel jsem se na chodu týmu, řešil jsem logistiku a komunikaci s dodavateli atd. Objednat víno z Itálie jsou někdy stejné nervy jako objednat převodovku v Peugeot Sportu :o). Místo kombinézy si teď oblékám zástěru a volného času a volných víkendů také moc není. Pořád se tady něco děje, takže je to taky takový závod s časem.

Jak tě tvoje současná práce naplňuje? Baví tě?

Mám v životě velké štěstí, že jsem vždycky dělal něco, co mě bavilo. Kdyby mě práce nebavila, tak bych se asi zbláznil.

Pavle, pověz nám něco o tom, kde se teď nacházíme a jaká je tady tvoje role.

Nacházíme se ve zcela nové prodejně potravin CIPA Store v Praze na Smíchově (čtěte ČIPA Store), která navazuje na 25 let dlouhou tradici firmy CIPA, která dodává exkluzivní potraviny z celého světa do restaurací a hotelů v celé České republice a na Slovensku. Máme tu velice široký a zajímavý sortiment, čerstvé i mražené ryby a mořské plody, maso, těstoviny, sýry, šunky, delikatesy, ale i sortiment na přípravu sushi, asijské potraviny, drogérii z Itálie atd.

Před dvěma lety mi paní majitelka dala důvěru a dostal jsem na starosti již dlouhá léta fungující velkoobchodní prodejnu s tím, že by ráda udělala nějaké změny a více prodejnu orientovala na maloobchodního zákazníka a využila tak potenciálu širokého sortimentu a atraktivní lokality, ve které se nacházíme. Nakonec jsme se rozhodli přistoupit ke kompletní rekonstrukci, přidali jsme patro, přistavěli vchod a v podstatě jsme celou prodejnu změnili k nepoznání.

Byla to pro mě strašně zajímavá a kreativní práce a také zcela něco nového. Teď se všechny ty plány a představy zhmotnily a konečně máme prodejnu hotovou. Tím práce nekončí, spíše naopak, ale je hezké vidět za sebou nějaký výsledek. Reakce zákazníků jsou velice pozitivní, tak mě to samozřejmě těší. Vytvořili jsme myslím velice příjemný prostor, kde se zákazníci cítí dobře. A to není jen o prostředí, ale také o našem přístupu k zákazníkům a celkové atmosféře na prodejně.

Bylo dobré jídlo a pití tvým koníčkem ještě v době kdy, jsi sám závodil?

Upřímně řečeno jsem měl k jídlu a gastronomii vždycky blíže než k autům. V podstatě jsem v tomhle prostředí vyrůstal a k závodům jsem se dostal tak trochu náhodou. Takže se v téhle branži cítím jako doma. O dobré jídlo a pití jsem se zajímal už v době, kdy jsem závodil.

Mohou tě v tvém novém zaměstnání potkat fanoušci rally a je něco, co bys jim chtěl vzkázat?

Budu moc rád, když se přijedete podívat! Rád si s Vámi popovídám a navíc tu mají všichni fanoušci rallye speciální slevu jako moje poděkování za podporu! Stačí říct při nákupu heslo „eWRC“! Máme tady spoustu zajímavých věcí za rozumné ceny a jsem přesvědčen, že se Vám tu bude líbit. Těším se na Vás!

Komentářů celkem: 5
13. 12. 2016 10:191
0 0
Za mě dobrý, trošku reklama, ale v dnešní době to moc jinak nejde. Mimoto super nápad s tím heslem, kdyby to bylo před týdnem, tak jsem se tam stavil, už jen ze srandy. smajlík
Ať se daří....
13. 12. 2016 11:202
0 0
smajlík sákryš, to heslo si muším někam zapsat, abych ho nezapomněl smajlík
13. 12. 2016 16:373
0 0
Pokud jsi četl dobře tak víš,že kašičky tam nevedousmajlíksmajlík
13. 12. 2016 18:134
0 0
Nevím, co by tam Novej dělal, pokud vím Čipa pivo nevede :D :D
13. 12. 2016 19:375
0 0
halé, vy chytrolíni, copa nevité, že ryba muší plovat? no a já mám ve svým bazénku pro nějakou rybičku místo smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!