Argentinský šampionát zakončen na světových tratích

Marcos Ligato si jízdu na nádherných argentinských úsecích mohl užívat naplno a s naprosto čistou hlavou.

Na konci února odstartoval argentinský šampionát na tratích v okolí Córdoby a o několik týdnů později změřili své síly na těch samých úsecích piloti světového mistrovství. Nyní o více než devět měsíců později se smyčka uzavřela, poslední mistrovské body letošní sezóny se znovu rozdělovaly na známých tratích San Augustin – Las Bajadas nebo Cosquin či Tanti. Marcos Ligato si jízdu na těchto nádherných úsecích mohl užívat naplno a s naprosto čistou hlavou. Třetí mistrovský titul v řadě má už v kapse a tak byl čas se za volantem současného Chevroletu Agile MR při jeho posledním startu bavit. Někdejší multišampión Federico Villagra už v okolí Villa Carlos Paz také neměl oč bojovat, vicemistrem se rovněž stal s předstihem.

Nejrychleji do rally vstoupil Alejandro Cancio a na úvodních osmi kilometrech se na čele pěkně za sebou seřadila hned celá trojice Chevroletů stáje Tango Rally Team. Už druhý test ale jejich řady trochu pročistil, lídr soutěže totiž doplatil na poškozený chladič. Tenista David Nalbandian se třetím Agile MR setrval na průběžném bronzovém stupínku, když nedokázal za svými zády udržet nejrychlejšího pilota speciálu s turbomotorem. V RZ 3 se pak z nejrychlejšího času radoval Villagra a i on se posunul v průběžném pořadí před Nalbandiana. V závěrečné zkoušce první etapy ale pilot Fordu odstoupil s poškozeným řízením. Třetí místo v první etapě nakonec přeci jen ukořistil Nalbandian a druhé místo si udržel Geronimo Padilla za volantem Peugeotu 208 MR s turbomotorem.

Naprosto jednoznačně si s prvním dnem závěrečného podniku sezóny poradil Ligato, který se vedení ujal po odstoupení týmového kolegy v RZ 2. Do poslední letošní etapy šel s náskokem přesahujícím půl minuty a ten postupně navýšil až na závěrečné dvě minuty. Sezónu staronový mistr zakončil tak, jak se pro jezdce v jeho pozici sluší, vítězstvím. Padilla si už v neděli nenechal nikým vzít druhé místo a na konci roku se raduje z vítězství v poháru Copa Turismo de la Nación určenému pro jezdce s vozy Maxi Rally s novými turbomotory. Od příštího roku se už s těmito speciály bude závodit o body do absolutního pořadí. Největší drama v neděli přinesly souboje o konečné třetí místo. Z nejlepší pozice do nich vstoupil Nalbandian, ale už v první ranní zkoušce jej přeskočil Tomas García Hamilton pilotující Fiat Palio MR. V předposledním testu ale havaroval a na konečný bronz se dostal Augusto D’Agostini s Volkswagenem Gol Trend MR. Nalbandian se musel smířit se čtvrtou příčkou a stejná pozice mu pak připadla i v konečném pořadí letošního mistrovství.

Výsledky této rally argentinského mistrovství

Konečný stav šampionátu: 1. Ligato 444,5, 2. Villagra 321, 3. Cancio 265, 4. Nalbandian 159, 5. Baldoni 144, 6. García Hamilton 140,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!