Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 12. 2016 21:23 − 9436× − 6

Laurent Frégosi: 2017 plánujeme postavit jen sedm aut

Citroen racing dnes oficiálně odhalil tým a technický ředitel Laurent Frégosi přibližuje některé zajímavé informace z přípravy.

Posledním z přihlášeného továrního čtyřlístku, který představil své auto pro rok 2017 se dnes stal Citroen. Ten se po letošní pauze, vrací oficiálně do šampionátu s novou C3 WRC a o pozadí vzniku tohoto vozu si s technickým ředitelem týmu a současně s člověkem, který se podílel již na stavbě Xsary WRC a C4 WRC,Laurentem Frégosi povídal Martin Holmes. Když se totiž podíváme na sled událostí, tak C3 vznikala více jak rok a půl, protože první práce se rozběhly v dubnu 2015, kdy na návrhu začala dělat nejprve dvojice a následně trojice lidí. "Od srpna 2015 jsme postupně rozšiřovali tým. Auto je úplně nové, ale s DS3 WRC má shodnou filosofii a bere si z ní mnoho nápadů," říká Laurent Frégosi.

Ale idei nešly jen ze starší WRC sestřičky, některé poznatky přicházely i z WTCC, kde Citroen tři roky kraloval s modelem C-Elysée. Dalo by se to čekat například u aero prvků, ale realita je barvitější: "Práce odvedená na aerodynamice vozu WTCC nelze úplně přebrat do rally, protože auta mají odlišný tvar. Nejde prostě vzít něco z jednoho auta a dát to na druhé, vše záleží na podobě civilní verze a na tom, kam vám pravidla dovolí zajít. V tom je rozdíl mezi vozy WRC a WTCC. Ale základní cíl pro aero prvky je vždy stejný – získat větší přítlak a nezvýšit odpor," popisuje Laurent Frégosi.

Druhou oblastí po aeropaketu, kde se dalo vzít nějaká data z okruhů byl motor, více už technický ředitel Citroenu. "Pro C3 WRC jsme postavili úplně nový motor. Ten má nyní hodně podobné regule jako ve WTCC a toho jsme využili. Vzali jsme data jak z WRC, tak z WTCC. Přidali jsme nějaké další nápady, které jsme měli v průběhu a které jsme odzkoušeli na motorové stolici a to se promítlo do úpravy návrhu některých částí pro finální motor," popisuje Laurent Frégosi a dodává, "turbo pracuje se stejným tlakem jako v DS3 WRC, jediný rozdíl tvoří větší průměr restriktoru nasávaného vzduchu. Takže cílem bylo, aby motor dobře reagoval na výjezdech ze zatáček, ale to, že má auto větší výkon nehraje pro vůz WRC zase až tak velkou roli."

Prototypy vozu, které mimochodem existovaly ve dvou exemplářích, jenž se střídaly na jednotlivých testech, najezdil dohromady 9000 kilometrů a proto se naskýtá otázka na to, co byly v přípravě největší problémy. "Jednou z otázek bylo, jak předejít poškození nárazníků. Objevily se také nějaké potíže s poloosou. To byly věci, co jsme neočekávali, ale zároveň nebyly natolik vážné, abychom je nevyřešili. Musím říct, že problémy nikdy nebyly tak velké, abychom zastavovali test. Pořád jsme jezdili, protože jsme neměli problémy se spolehlivostí. Takže je dobře, že jsme pokaždé najezdili dostatek kilometrů. Několikrát jsme museli upravit tvary auta, protože do posledních chvil jsme dělali i simulace a všemu nenapomohlo ani to, že některé věci byly v pravidlech specifikovány hodně pozdě," osvětluje průběh testů, v jejich průběhu se na kamufláží C3 WRC postupně objevovaly nové barvy, Laurent Frégosi.

Jak prozrazuje startovka na Rallye Monte Carlo, tak na úvodním podniku sezóny se objeví dvě C3 WRC s Krisem Meekem a Stéphanem Lefebvrem za volantem. To bude také znamenat skoro třetinu všech vozů, které v roce 2017 mají dle plánů týmu vzniknout. "Pro každého jezdce budeme mít dvě auta, takže to máme třikrát dvě auta pro oficiální tovární piloty plus jedno auto pro Khalida Al-Qassimiho a výsledkem je sedm exemplářů C3. Na některých podnicích pak plánujeme jet se čtyřmi posádkami," uzavírá Laurent Frégosi.

Komentářů celkem: 6
22. 12. 2016 09:001
0 0
7 vozů? smajlík Zdá se mi to nebo šetří? To jsem zvědav, co budou dělat až to jeden z mladíků roztřelí tak, že pohne s rámem...
22. 12. 2016 11:262
0 0
Postaví osmé auto? smajlík
22. 12. 2016 15:083
0 0
Za 6 let DS3 bylo, nemýlím-li se, postaveno 19 aut, z toho ještě rallyschopných 14 u PH Sportu a 3 u soukromníků...
22. 12. 2016 21:264
0 0
Tak k čemu víc, když jsou stejně neprodejný. Určitě budou mít bokem i pár náhradních kastlí. smajlík
AGS
23. 12. 2016 19:235
0 0
Bývá to dobrým zvykem, že ještě stoji na dílně vyrámované, nalakované kastle bez čísla. A mnoho dílů ve skladu a kamionech. To se ale nepočítá mezi postavený auta. Asi jim fakt stačí těch 7, když nebudou prodávat.
23. 12. 2016 19:356
0 0
Těch 7 je počítám jen na sezonu 2017 pokud nebudou větší karamboly.A to dnes nikdo neví.I "mistři" se sem tam utnou.Ale přistavit se dá kdykoliv.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!