Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 12. 2016 17:27 − 8268× − 8

Dle Evanse má Kalle Rovanperä už na MS

Elfyn Evans se s Kallem Rovanperä potkal při Bettegově memoriálu a mladý Fin na něj zanechal dojem.

Není tomu zas tak úplně dávno, co Kalle Rovanperä zaujal motoristický svět videem, kde v osmi letech vodil Toyotu Starlet. Od té doby nějaký čas utekl, ale stejně tak rostla mladíkova kariéra, která zatím letos gradovala ziskem titulu lotyšského mistra ve věku 16 let. Letos Kalle startoval s Fabiemi S2000 a R5 z dílen Toniho Gardemeistra a v závěru roku si v Itálii při Bettegově memoriálu vyzkoušel i vůz WRC, když s Fiestou WRC podlehl až ve finále Elfynu Evansovi. A právě welšský pilot se pro autosport.com nechal slyšet, že mladý Rovanperä má již nyní rychlost na to, aby se v MS neztratil.

Elfyn Evans ve finále Bettegova memoriálu startoval stejně jako Kalle Rovanperä s Fiestou WRC a vyhrál tři ze čtyř rozjížděk a tím pádem bral vítězství. Ale mladý Fin jej ohromil. "Abych řekl pravdu, tak finále mě neohromilo, ale musím říct, že mě ohromila první rozjížďka, kde si myslím, že byl nejrychlejší. Myslím, že není žádným tajemstvím to, jak často sedí za volantem, ale i tak. Sednout do auta WRC v 16 letech a jet tak jak on předvedl ukazuje, že je ohromně talentovaný," nešetří Elfyn Evans chválou na Kalleho Rovanperu a pokračuje, "už nevím, co jsem dělal v 15 nebo 16, ale asi jsem o voze WRC jen snil."

Syn Harriho Rovanperä, který letos vybojoval již zmíněný lotyšský titul, se dostal do hledáčku týmových šéfu z MS a dokonce dříve v letošním roce testoval jeden z prototypů Yarisu WRC, s nímž najezdil necelou 40 kilometrů. Ale než bude moci myslet na starty s WRC, bude musel Kalle Rovanperä řešit otázku, kde jezdit. V jeho rodném Finsku do 18 nemůže a v mnoha dalších Evropských zemích to není jinak. Perličkou je, že proběhly snahy, aby se mladý Fin ukázal v českém mistráku, to však dle dostupných informací nedopadlo.

Limitované možnosti startů uznává i Evans: "Pořád je příliš mladý na to, aby ve většině zemí mohl startovat a skutečnou výzvou pro něj bude nabírání zkušeností a starty mimo země, kde to zná, což jsou Finsko a Lotyšsko. Není, ale pochyb, že už teď je připraven na MS. Je neuvěřitelné, jak mladě vypadá. Když jsem začínal, tak mi říkali, že vypadám mladě, ale Kalle vypadá rozhodně ještě mmladší," uzavírá Elfyn Evans.

Komentářů celkem: 8
28. 12. 2016 18:43
0 0
No tak pojezdí ve státech kde ve svém věku může dva ročky,za tu dobu získá přehršel zkušeností a dat a pak vtrhne do MS.A už teď si myslím,že v té době asi Ogier radši hodí přilbu na věšák.smajlík
28. 12. 2016 19:13
0 0
Souhlasím. Myslím že Finsko bude mít dalšího mistra světa. smajlík
28. 12. 2016 19:25
0 0
Docela přemýšlím a nedaří se mi nikde najít nějaký souhrn, kde se dá pod 18 jezdit rally? U nás PM, ale ne s R5, tuším, že se dalo snad v 17 jezdit někde na Ostrovech a jinak mě moc lokalit nenapadá.
28. 12. 2016 20:12
0 0
Asi bude muset vzít za vděk to Lotyšsko.A k tomu "soukromé" jízdy a testy kterých bude asi "neurekom".Dyť si ho určitě pozvou na testysmajlík jak Toyota(už byl) a další teamy.Jen jsem zvědav kdo s předních týmů WRC první nahodí nebo už přímo dá předběžnou smlouvu o smlouvě budoucí aby si jej pojistilo.
29. 12. 2016 02:08
0 0
I v 15-16 letech se dá jezdit Fabiemi S2000 , R5 s WRC a nemusí mít žádný nesmyslný doplnkové programy jako u nás ( I KDYBY MĚLI TY KLUCÍ u nás JEZDIT KOPCE , OKRUHY . ) . Ty programy mu stejně nepomůžou jen vycucnou mu jeho peníze pro FAS. Možná by spíš měl školit u nás ty naše instruktory Kalle Rovanperä . Je vidět , že u nás to není o bezpečném sportu , ale jak je Fas nenažraný a dělá vše jen aby dostal jakýkoliv peníze . HLAVNĚ ZAPLAT X krát A PAK 3 VYJED protože na víc už nemáš . smajlík
29. 12. 2016 08:41
0 0
JML a Mikkelsen jezdívali jako neplnoletí tuším v Británii, ne?? To už nejde?? Tam by to byla škola veliká...
29. 12. 2016 10:46 Upraveno 10:46
0 0
podle zdejší databáze jezdil Mikkelsen už v 17ti v Norsku s WRC Ostberg asi až v 18ti. Takže v norsku by to asi mohlo jít jestli od tý doby nezměnily předpisy.
29. 12. 2016 12:46
0 0
Sleduju ho už dva roky... držím mu palce a těším se až ho uvidim na tratich ms.....smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!