2. 1. 2017 18:19 − 2740× − 1

Happy New Year! A jedeme

Slavnostní start, Adriana Sklenaříková, trajekt a Afrika!

Slavnostní start Africa Eco Race 2017 se uskutečnil v sobotu 31.12.2016 v Monte Carlu. Promet/Czechoslovak Group tým Tomáše Tomečka se poté přesunul do přístavu Séte, kde se nalodil na trajekt SNAV Lazio směřující do marockého Nadoru. Tam v pondělí 2. ledna odstartoval již devátý ročník pouštního závodu, afrického nástupce legendární Rally Dakar.

Poté, co Tatru se startovním číslem 401 odmávla šachovnicovým praporem modelka a herečka slovenského původu Adriana Karembeu (Sklenaříková), se posádka Tomeček – Lála vydala na čtyřsetkilometrový přejezd do francouzského přístavu Séte. Tomáš Tomeček komentoval své dojmy slovy: "Konečně je to tady. Následující dva týdny rozhodnou o výsledku celoroční práce. Startovali jsme sice z Monte Carla, ale opravdové závodění přinese až Maroko. Auto funguje perfektně, v týmu panuje skvělá atmosféra."

Tomečkův navigátor Ladislav Lála k tomu dodal: "Konkurence nespí a letos to rozhodně nebude jednoduché. Jsme nicméně tady a uděláme maximum proto, abychom za dva týdny v Dakaru mohli hrdě mávat českou vlajkou. Přeji všem šťastný nový rok. Buďme na sebe hodní a mějme se rádi."

Závodní stroje zmizely v útrobách obřího trajektu SNAV Lazio a kolos se vzápětí vydal do Afriky. Organizátoři využívají čas strávený na lodi k vypořádání předstartovních formalit, organizaci společného briefingu všech účastníků a v neposlední řadě také k uspořádání oslav konce nového roku. Některé týmy slavily bouřlivě, u Tomečka zvolili spíše konzervativní přístup: "Přeji všem úspěšný vstup do roku 2017. Happy New Year," uzavřel Tomáš Tomeček.

Na co se závodníci mohli těšit v první etapě? Necelých dvaapadesát kilometrů spojovací etapy zavedlo závodní karavanu z Nadoru do Ameziane. Odsud startovala první ostrá etapa. Necelých šestaosmdesát kilometrů sice nepředstavuje opticky velkou vzdálenost, ale sportovní ředitel Africa Eco Race 2017 a dakarská legenda René Metge nenechal nikoho na pochybách, že hned první marocká rozbíječka dokonale prověří celé startovní pole: "Pohled do itineráře a komentáře organizátorů napovídají, že se máme na co těšit," předpovídal navigátor Ladislav Lála.

U příležitosti Nového roku jsme vyzpovídali i další členy Tomečkova týmu. Mechanik a známý příborský démon Pavel Kletenský shrnul svoje pocity slovy: "Jsem rád, že se po třech letech opět vracím na místo činu. Udělám maximum proto, aby kluci dojeli až do Dakaru. Osobně se těším se všechny krásy, které Afrika nabízí." Mechanik Jaroslav Žerdík svého kolegu doplnil: "S Pavlem tvoříme sehraný tým a jsem moc rád, že je tady se mnou právě on. Těším se na Afriku a na nové zážitky. Posílám pozdravy domů své rodině a přátelům."

S koncem roku byl naměkko i nepřehlédnutelný a všemi závodníky milovaný řidič oranžového kamionu balai Petr Foltýn: "Do Afriky se vracím velmi rád, černý kontinent mne doslova uhranul. Jsem skálopevně přesvědčený o tom, že se bude klukům dařit a to samé přeji naší posádce i sám sobě."

Z Afriky všechny zdraví Ladislav Lála.

Posádku Tomeček, Lála dozajista čeká náročný závod. Pro všechny, kteří budou závodníkům držet palce, bude k dispozici online sledování polohy závodních vozů na trati. Mediálně bude tým podporovat redakce Motorsport revue. Více informací najdete na stránkách www.africaecorace.com, www.tomastomecek.cz a www.msrevue.cz.

Africa Eco Race 2017 (Monako – Dakar)

Celá karavana závodníků a organizátorů čítá 223 motocyklů, automobilů a kamiónů, 520 lidí.
Dohromady 6500 km, z toho 4000 km jsou závodní etapy.
První etapa 2. ledna, poslední etapa 14. ledna, celkem 12 etap a jeden volný den.
Prvních pět etap v Maroku, volný den (Dakhla), šest etap v Mauretánii, závěrečná etapa v Senegalu.

LIVE TRACKING: http://www.africarace-live.com/en/positionnement1.html
IRITRACK: http://vulcain.iritrack.net/tdcom/eviewer/aer2017/
VÝSLEDKY: http://www.africarace-live.com/fr/cla-etp1.html

Komentářů celkem: 1
2. 1. 2017 20:13
0 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!