2. 1. 2017 21:50 − 13189× − 12

eWRC-results.com má nový web

Po delší době prošel výsledkový a databázový rally web eWRC-results.com velkou obměnou.

Po delší době prošel výsledkový a databázový rally web eWRC-results.com velkou obměnou. Stalo se tak u příležitosti 10. výročí spuštění serveru, protože první "ostrou" online soutěží bylo Rallye Monte Carlo 2007. Pamatujete si, jak v té době výsledky vypadaly?:)

Hledejte v archívu http://web.archive.org/web/*/http://www.ewrc-results.com, aneb jak šel čas…

Doba ale výrazně pokročila a internet se ve velkém přesunul z počítačů na mobily a tablety. Jak by řekl klasik – můžeme s tím nesouhlasit, můžeme se o tom dohadovat, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat:) Už teď byla třetina přístupů z mobilů a tabletů, a to naše stránka pro ně nebyla vůbec připravena. Existují obecně tři cesty, jak se mobilům přizpůsobit – 1) mít "appku", tedy aplikaci. To neumím a přitom chci mít nad kódem kontrolu. 2) Udělat i mobilní verzi, obvykle ji znáte s m. v adrese, například m.idnes.cz. To znamená ale vše programovat 2x. 3) Udělat verzi webu, která se sama (podle naprogramování) přizpůsobí velikosti velikosti viewportu, což nemusí být jen displej mobilu, ale i třeba zmenšené okno vašeho webového prohlížeče (zkuste si stránku načíst a pak zmenšovat okno a uvidíte, co se bude dít. Tomu se říká "responzivní" web, který reaguje na velikost viewportu. není třeba nic programovat 2x, jen je potřeba od začátku na to myslet a podle toho web napsat. A tuhle verzi jsem nakonec zvolil a celý web přepsal podle moderních standardů.

Zkuste si stránku www.ewrc-results.com otevřít v PC a uvidíte zhruba toto.

Otevřete ji v mobilu na výšku (tzv. portrait mód) a uvidíte tohle (tedy doufám:)

A pak jen překlopte mobil do polohy vodorovné (landscape) a vzhled se změní asi takto

A to je celé kouzlo. Web je krásně čitelný a přitom 100% funkční na všech zařízeních. Pouze čím menší zařízení, tím mizí nějaké nepodstatné nebo méně podstatné informace – vlaječky, loga apod. Prostě by se tam už vše nevešlo.

Web by měl fungovat (po týdenním testování) na všech moderních prohlížečích, které jsou maximálně 2-3 roky staré. Chrome, Firefox, Opera i Edge by měly být bez probkémů. IE ve verzi 11 také, s IE desítkou budou problémy a na starších IE se asi web rozpadne do nesmyslů. Podle statistik Google Analytics je u nás takových návštěvníků pouze 0,6% a omlouvám se, ale řešit zpětnou kompatibilitu na tyhle prohlížeče prostě nebudu (z větší části by to stejně ani nešlo). Mobilní prohlížeče by měly být také v pořádku. I dnes ale každý prohlížeč zobrazuje web malinko jinak, ačkoliv se za poslední léta webové standardy hodně sjednotily. A respozivní design se sice přizpůsobuje velikosti viewportu, ale zase má tu nevýhodu, že kromě té maximální velikosti nemá jasný layout, protože jiná fixní velikost už není dána. Nové stránky by se měly rychleji i načítat, třeba nový prohlížeč fotek je tam opravdu hodně rychlý.

Co říci na závěr? Jeden web hotov (i když on je to neustálý a nekončící vývoj) a na řadě je i web eWRC.cz, který se dočká brzy úplně stejných změn. No a výsledky čeká velká zkouška ohněm při Rallye Monte-Carlo. Díky za přízeň a ještě jednou vše do nového roku 2017.

Komentářů celkem: 12
2. 1. 2017 22:17
0 0
Super! Jediná věc, která je teď méně praktická - pokud koukám na výsledky z RZ, musím pro porovnání s celkovým pořadím výrazně scrollovat nahoru a dolů. Tohle bych v mobile view řešil tabem nebo slide panelem.
Ale každopádně je to super. Dnes už málokdo kouká na výsledky jinak, než na mobilu. Díky! smajlík
2. 1. 2017 22:22
0 0
Tabem by to šlo, ale chci mít 100% jistotu, že se to zobrazí správně všem. Navíc každý scrolluje dolů pro další info a diskusi. Ale jak říkám, je to nekonečný vývojsmajlík
2. 1. 2017 22:34 Upraveno 22:36
0 0
Dobrý večer, Shacki, díky za novou vylepšenou verzi, je super, sice můj PC Didaktik měl trochu delší náběh a místy trochu kouřil no a Nokii 3310 se do toho taky moc nechtělo, nu což, nevadí, budu ji dál používat k účelům co umí nejlépe - otvírat lahváče ve sklepě popř. v garážismajlík.
Ale vážně, nevážně, jede to bez problému a rychleji.
Díky
Pepa
2. 1. 2017 23:14
0 0
Ahoj, super práce. Na Lumii 735 win 8,1, bez problémů smajlík smajlík
3. 1. 2017 09:13
0 0
Skvělá práce!
Ještě kdybys v článku používal česká slova, tak by to bylo super smajlík
Vždyť slova jako online, viewport, portrait, landscape, design, layout mají v našem krásném mateřském jazyce odpovídající originály. Češtinu není třeba prznit amerikanismy smajlík
3. 1. 2017 09:21
0 0
Víš co, tohle jsou odborné výrazy, ne amerikanismy. Jak mám přeložit online? Jak viewport? Výřez? Portrait a landscape jsou také odborné výrazy na pozici mobilu. Češtinu mám rád, ale tohle kdybych přeložil, tak bych se musel stydětsmajlík smajlík
3. 1. 2017 10:17
0 0
Škoda jen, že se vytratila typická zelená.
3. 1. 2017 10:18
0 0
Zelená nebyla na výsledcích už několik let
3. 1. 2017 10:44
0 0
To počeštění výrazů je dobrý vtip smajlík Takhle tomu textu rozumí aspoň lidé, co se kolem toho motají taky. Po přeložení odborných výrazů by tomu nerozuměl už vůbec nikdo smajlík
haq
3. 1. 2017 13:13
0 0
funguje to pěkně smajlík
3. 1. 2017 21:33
0 0
Loga značek ve startovce nejsou zarovnána na střed, předtím myslím byla. Není to výčitka, jen jsem si toho všiml.
4. 1. 2017 07:40
0 0
Dorovnány
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!