Bonver Dakar Project na úvod Dakaru a Africa Eco Race

První ostré kilometry absolvovali dnes účastníci Dakaru a Africa Eco Race v barvách Bonver Dakar Project týmu

První ostré kilometry absolvovali dnes účastníci Africa Eco Race. V barvách Bonver Dakar Project týmu se do ukrajování úvodních kilometrů pustil také Jaroslav Valtr, jenž na africké soutěži pilotuje vůz Tatra Jamal, se kterým v roce 2016 absolvoval jihoamerický Dakar a Silk Way Rally ostravský pilot a šéf týmu Tomáš Vrátný.

Jamalka má po dnešku v kolech prvních 610 kilometrů na africké půdě, v etapě z marockého Nadoru do Domaine Moulay. V prvním měřeném úseku změřili soutěžící síly na bezmála 86 kilometrů dlouhé speciálce Ameziane – Dar Mimoun, na které se Jarda s autem sžil poměrně rychle a výsledkem je tak průběžná 13. pozice mezi automobily a stříbrná příčka v hodnocení kamionů, se ztrátou 3:52 minuty na Kamaz Rusa Karginova.

„Startovali jsme jako poslední z kamionů, takže jsme se museli smířit s tím, že pojedeme v prachu. Zítra bychom ale měli startovat už jako druzí a v tomto ohledu by vše mělo být už daleko lepší,“ začíná hodnocení prvního soutěžního dne Jarda Valtr. „První kilometry pro nás byly vyloženě o seznámení s technikou, protože jsem s autem před závodem moc nenajezdil. Etapa byla poměrně náročná navigačně, byly tady odbočky v relativně krátkých rozestupech, jeli jsme v kamenitém terénu, kde bylo potřeba dávat pozor na možnost defektů. Myslím si, že něco podobného nás bude čekat ještě i další 4 etapy, ale podmínky máme všichni stejné. Technika funguje jak má a v tomto ohledu jsem spokojený. Samozřejmě, nějaké věci, na kterých by se z mého pohledu daly provést změny, jsou, ale s tím tady už nic neuděláme. Po prvních ostrých kilometrech alespoň už vím, s čím mám počítat a to je pro další průběh soutěže zásadní,“ uzavírá ohlédnutí za prvním soutěžním dnem šternberský soutěžák.

Dalším z jezdců, kteří do afrického zápolení vstoupili ve spolupráci s týmem Bonver Dakar Project je pilot Hummeru týmu Offroadsport Miroslav Zapletal, který úvodní test dokončil jako 31. absolutně, 21. ve skupině T1 a pátý ve třídě 1.1. Po úvodní etapě tak leží před pražským pilotem výzva v podobě dvacetiminutového manka na nejrychlejšího jezdce v kategorii automobilů Rusa Vasiljeva.

Tomáš Tomeček, další z českých pilotů s kamionem Tatra, který v minulosti třikrát africkou soutěž opanoval, se po úvodním dni mezi posádkami kamionů drží na čtvrté příčce a v celkovém hodnocení automobilů je 21.

O šest a půl hodiny později a zhruba 8800 kilometrů dále, konkrétně v paraguayském Asunciónu, sešlápl naplno plynový pedál své Jamalky Albert Llovera. Andorrský pilot, jenž se v roce 2016, stal prvním handicapovaným jezdcem, jenž za volantem závodního trucku zdárně dokončil jihoamerický maratón, měl před sebou prvních 454 kilometrů do argentinské Resistencie, z čehož 39 bylo měřených.

Přestože Dakar jako takový, bývá veřejností vnímán jako závod plný slunce a písku, momentální situace na místě je hlavně o dešti a blátě. Jedna bahenní epizoda se nevyhnula ani červeno-černé Tatře Jamal. Nicméně i přes tuto příhodu se posádce podařilo vše zdárně zvládnout a dovézt vůz do cíle na 41. pozici průběžného hodnocení.

Slovenský motocyklista Štefan Svitko, jedoucí ve spolupráci s týmem Bonver Dakar Project a současně v pozici jednoho z hlavních favoritů své kategorie, dnes vsadil na jistotu a s odstupem 1 minuty a 16 vteřin dovezl svůj stroj KTM do cíle úvodní etapy na 14. příčce.

Tým Bonver Dakar Project po absolvování letošní Silk Way Rally obsadí svou pestrou paletou techniky a jezdců v jednom kalendářním roce startovní pozice na všech třech nejvýznamnějších dálkových soutěžích světa a zve vás ke sledování novinek a zajímavostí na svých webových stránkách a facebookovém profilu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!