Kolomý a Loprais bojují, proti je stávkující technika

Vysoká nadmořská výška dává zabrat nejen posádkám, ale také technice.

Sledujte LIVE TIMING ZDE: http://gaps.dakar.com/2017/dakar/aso/uk

Vysoká nadmořská výška dává zabrat nejen posádkám, ale také technice. O tom se ve čtvrté etapě přesvědčili Martin Kolomý i Aleš Loprais. Přes smůlu, která oba jezdce potkala, svůj boj s nejslavnější a nejtěžší dálkovou soutěží nevzdávají.

Horké počasí již definitivně nahradil mráz, silný déšť a vysoko v horách sněhové přeháňky. O tom, že Dakar je stále nejtěžším závodem světa se přesvědčili ve čtvrtek i vítězové minulých ročníků Carlos Sainz (2010) a Toby Price (2016). Oba ve čtvrté etapě havarovali a ze soutěže museli odstoupit. Výčet favoritů, kteří tak nepokračují, se každým dnem rozšiřuje.

Do cíle zrádné etapy dorazil Aleš Loprais s Janem Tománkem a Jirkou Strossem. I těm se ale nevyhnuly trable. „Prvních pět kilometrů vypadalo dobře a na šestém přišel stejný problém jako v předešlé etapě, tedy servo pumpa. Výměnou jsme ztratili asi dvacet minut. Samozřejmě nás předjel, kdo mohl, a museli jsme zahájit stíhací jízdu, kterou jsme to dotáhli na deváté místo. Na to, jak to vypadalo na začátku, to beru jako úspěch,“ řekl Loprais, který si udržel průběžnou jedenáctou pozici se ztrátou půl hodiny na vedoucího Sotnikova.

„Když jsme dojeli úspěšně do cíle, tak jsme se těšili na kuchaře a doufali, že bude třeba kačena a pivko. Ta sice nebyla, ale skvělé jídlo jsme si dali,“ snažil se Aleš v bivaku uvolnit napjatou náladu.

Podstatně hůře to totiž vypadalo po dojezdu Martina Kolomého. A přitom to nezačalo vůbec špatně, když se na začátku dostal bruntálský jezdec do vedení. „Duny byly nádherný. Celou tu dobu jsme se honili s Nikolaevem. Chvilku jsme vedli my, chvilku on. Bylo to těžký ale hezký. Po čtyřech hodinách jsme si oddychli, protože jsme věděli, že už to bude jen klesat. Měli jsme jeden menší problém s najitím way pointu, ale i to jsme vyřešili. Pak ale přišly problémy s technikou, kterou jsme se snažili opravit, což se nám nedařilo. Nadmořská výška tomu dává zabrat. Teď na tom pracuji kluci a uvidíme, jestli budeme pokračovat,“ uvedl Kolomý, který etapu dokončil na devatenáctém místě a propadl se tak na třináctou příčku v průběžném pořadí.

„Ještě před chvílí to vypadalo, že jsme skončili. Nechceme to ale vzdát a budeme dělat vše proto, aby mohl Martin ráno pokračovat dál. Ta dnešní noc bude hodně dlouhá,“ uvedl v bivaku Robin Dolejš. Pátá etapa o celkové délce 683 kilometrů přinese posádkám zatím nejdelší měřený úsek, a to 438 kilometrů. Pojede se opět vysoko v horách, kde jezdce čekají další písčité pláně a duny. První kamiony by do etapy měly odstartovat po 15 hodině.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!