Tým Toyota Gazoo Racing vyráží do Monte Carla

Legendární Rallye Monte Carlo je nejstarší rallyovou soutěží světa a v roce 2017 se pořádá již 85. ročník.


Závodní tým TOYOTA GAZOO Racing úspěšně dokončil svůj testovací program před dlouho očekávaným návratem do světového rallyového šampionátu (WRC) asociace FIA. Do soutěže se Toyota vrací po 17leté pauze. Prvním závodem v nové sezoně je legendární Rallye Monte Carlo, které se uskuteční ve dnech 19. – 22. ledna na záludných horských cestách, jež jsou proslulé prudkými změnami podmínek a které zahrnují suchý asfalt, ledový povrch i sníh.

Závodní tým TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team disponuje před nadcházející akcí všemi potřebnými ingrediencemi – vedením Tommiho Mäkinena (čtyřnásobného mistra světa WRC a zároveň čtyřnásobného vítěze závodu Rallye Monte Carlo) a silnou jezdeckou sestavou, kterou tvoří Jari-Matti Latvala (vůz č. 10), jeden z nejrychlejších rallyových jezdců světa, a velmi zkušený Juho Hänninen (vůz č. 11).


Foto: Toyota Gazoo Racing

Toyota v minulosti dosáhla v rámci světového rallyového šampionátu nemalých úspěchů, a tak je projekt Yaris WRC novou kapitolou v dlouhé a slavné historii této automobilky ve světě motorsportu, čemuž odpovídá i její nepolevující zasazení vyrábět stále lepší vozy prostřednictvím aktivit ve světě motoristického sportu. Tým TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team nemá na rok 2017 přehnané ambice. Spíše než prvoplánové výsledky zdůrazňuje potřebu dalšího vývoje vozu a získávání zkušeností.

Legendární Rallye Monte Carlo je nejstarší rallyovou soutěží světa a v roce 2017 se pořádá již 85. ročník. Současně symbolizuje počátek nové epochy WRC po modernizaci technických předpisů, díky nimž uvidíme rychlejší, širší, lehčí a především atraktivnější závodní vozy.

S délkou 380 měřených kilometrů je Rallye Monte Carlo nejen nejdelší soutěží v závodním kalendáři, ale pravděpodobně i nejzáludnější. Neustálé změny počasí a povrchů často znamenají kompromisy ve volbě obutí i nastavení vozu, přičemž klíčová je zde role pracovníků sledujících místa výskytu ledu a poskytujících nejaktuálnější informace o podmínkách na trati.

V návaznosti na tradiční slavnostní zahájení v monackém Place du Casino ve čtvrtek 19. ledna v 18:11 SEČ se uskuteční dvě noční etapy ve francouzském departementu Alpes-de-Haute-Provence, kdy proběhne časný a nesmírně náročný test před druhou páteční etapou, která je nejdelší z celé rallye a zahrnuje více než 160 soutěžních kilometrů. V sobotu se rallye přesouvá na jih z francouzského města Gap do Monaka přes pět horských etap, které předcházejí nedělní trase zahrnující dva průjezdy neblaze proslulým průsmykem Col de Turini. Slavnostní udílení cen v knížecím paláci (Palais Princier de Monaco) začíná v 15:00 SEČ.

Akio Toyoda, předseda týmu

„Toyota se vrací do světa WRC. Na Rallye Finsko v roce 2014 jsem měl možnost pohovořit s Jari-Mattim, jenž minulý měsíc nastoupil do našeho týmu. Tehdy mi ukazoval snímky vůbec prvního rallyového vozu, který kdy řídil, a tím byla Corolla GT. Také mi ukazoval první vůz kategorie WR, za jehož volantem seděl, tedy Corollu WRC, a vyjádřil svůj vřelý vztah k Toyotě. Myslím, že jsme byli osudem nějak spojeni, ačkoli tehdy jsem neměl vůbec tušení, že by se Toyota vracela do soutěží WRC, nebo že by on nastoupil do našeho týmu.

Juho zná Yaris WRC lépe než kdokoli jiný, neboť pracoval na ladění Yarisu WRC již od prvních dnů vývoje. Jari-Matti od prosincové tiskové konference týmu pilně den co den pracoval na zlepšování vozu, což pro nás bylo výzvou vyrábět „stále lepší rallyové vozy“. Tým pod Tommiho vedením zahrnuje i spolujezdce, kterými jsou Miikka Anttila a Kaj Lindström. Naše úsilí podporují i všichni ostatní pracovníci v Toyotě, partneři sdílející naši vizi a všichni fanoušci, kteří nám drží palce. Tato velká skupina lidí se nyní společně vydala na novou cestu k naplnění vize vyrábět stále lepší automobily.

Vítězství v rallye rozhodně není snadné, ale jsem si jistý, že energie tak ohromné základny podporovatelů bude mít ohromný dopad na náš tým, závodní vůz i soutěžní jezdce. Těším se na vaši další podporu.“


Foto: Toyota Gazoo Racing

Tommi Mäkinen, šéf týmu

„Pro start na Monte Carlu je důležitý uvolněný a otevřený přístup. Vše závisí na tamějších podmínkách, kdy se vše může ve zlomku sekundy změnit. Nyní je pro mne těžké říci, jak si vlastně stojíme co do výkonnosti, a pravděpodobně nám nedá odpověď ani Monte Carlo, neboť tato rallye se od ostatních podniků velmi liší.

Největší výzvou byl našlapaný časový harmonogram. Postavit od nuly nové soutěžní vozy letos samozřejmě musely všechny týmy, ale ostatní se mohli opřít o své zkušenosti z minula. Já mohu našim jezdcům předat některé ze svých osobních zkušeností z Monte Carla, nicméně nyní je vše na nich a na jejich vozech. Naším cílem je absolvovat v této rallye co nejvíce kilometrů, takže budu šťastný, když oba dva naše vozy dojedou do cíle – a pokud možno v podobném čase jako vedoucí vozy závodu. To by bylo skvělou vzpruhou pro náš další vývoj, který je nikdy nekončícím procesem. Jak říkáme v Toyotě, je třeba dbát na neustálé zlepšování!“

Jari-Matti Latvala, soutěžní jezdec (Yaris WRC, vůz č. 10)

„Před dvěma měsíci bych si vůbec nedokázal představit, že bych startoval v Rallye Monte Carlo s Toyotou, takže jsem opravdu nadšený. Celkově jsem absolvoval 12 dnů testování: čtyři dny na sněhu, jeden den na šotolině a sedm dnů na asfaltu. To je slušná porce testování, během nějž jsme uskutečnili řadu užitečných kroků. Vůz se zdá velmi robustní, ale co do výkonnosti je zatím těžko soudit, protože s novým vozem vyjedou všechny týmy. Na každý pád letos vše spočívá ve vývoji. Na Monte Carlu bych rád dobře dojel a postupně, až se bude blížit polovina závodní sezóny, bychom mohli pomýšlet na pódiová umístění.

Monte Carlo je nepředvídatelné, takže není dobré si dávat příliš mnoho cílů. V roce 2015 jsem neměl žádný konkrétní plán a dojel jsem jako druhý, takže v roce 2016 jsem usiloval o pódiové umístění, ale nakonec jsem v závodě udělal osudovou chybu! Pro jakéhokoli jezdce je Monte Carlo stresující kvůli tolika neznámým aspektům závodu a volbě obutí, ale když v neděli projedete cílovou rampou před monackým Knížecím palácem, je to jeden z nejkrásnějších pocitů, které můžete v tomto sportu zažít.“


Foto: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen, soutěžní jezdec (Yaris WRC, vůz č. 11)

„Rallye Monte Carlo jsem absolvoval již čtyřikrát, ale pouze jednou s vozem kategorie WR. A vlastně poslední rallye, kde jsem startoval, bylo Finsko v roce 2015, takže si asi dokážete představit, že se již nemohu dočkat! Z Yarisu jsem měl při testování velmi dobrý pocit, ale samozřejmě nikdy nevíte, jak to bude vypadat, až vylepíte na dveře vozu startovní čísla a navíc od mého poslední startu již uteklo dost času.

Na Monte Carlu si nedělám příliš velké ambice ohledně výsledku. Chci jet uvolněně a samozřejmě chci dojet až do cíle. Musíme se ještě hodně učit, ale myslím, že s postupem sezóny to bude stále snazší.

Je to první rallye, kterou absolvuji s Kajem, s nímž se mi skvěle spolupracuje. Myslím, že v několika posledních měsících jsem v rámci nejrůznějších příprav strávil více času s Kajem než s vlastní rodinou. Vlastně celá atmosféra v týmu Toyota je opravdu skvělá. Máte pocit jako v rodině, na čemž má největší zásluhu Tommi. Osazenstvo pracuje na plný plyn, ale všichni se vždy usmívají a neustále vtipkují. Nejen já, ale všichni ostatní se již těší, až vyjedeme.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!