5. 2. 2017 20:08 − 2102× − 0

Severní Amerika startuje novou sezónu

O právě skončeném víkendu se odehrál úvodní díl nového ročníku kanadského mistrovství.

O právě skončeném víkendu se odehrál úvodní díl nového ročníku kanadského mistrovství. Zázemí a rychlostní zkoušky jako obvykle přichystali organizátoři z Maniwaki, kteří letos měli o důvod více svou soutěž přichystat na 110 procent. Rallye Perce Neige se totiž stala mezinárodním podnikem, když kromě kanadských posádek hostila i soutěžáky z USA. Ve Spojených státech se letos odehrají hned dva mistrovské šampionáty. Od tradiční Rally America National Championship se odštěpilo několik soutěží a pod záštitou nově vytvořené American Rally Association vytvořily nové mistrovství ARA. Celkem se jedná o pět soutěží, dubnovou Oregon Trail Rally, květnovou klasiku, která kdysi patřila i do MS Olympus Rally, červnovou Susquehannock Trail Performance Rally, červencovou New England Forest Rally a závěrečnou na srpen naplánovanou Muscatell Ojibwe Forests Rally. Jediná ryze zimní Sno*Drift Rally zůstala věrna původnímu šampionátu a organizátoři ARA tak na post tohoto podniku nominovali právě kanadskou Rallye Perce Neige.

Společně s pěti soutěžemi zamířil do nového mistrovství i americký tým Subaru, který v posledních letech získával jeden titul za druhým. Do jednoho WRX Sti usednul úřadující mistr Rally America David Higgins a s druhým speciálem se kanadským divákům ukázal Travis Pastrana. Ten přípravu nikterak nepodcenil a už v závěru loňského roku vyrazil do Kanady získávat zkušenosti s tamním prostředím a systémem psaní rozpisu. V Rally of Tall Pines obsadil Pastrana druhé místo za domácím multišampiónem Antoinem L’Estagem. Právě tento jezdec, oficiální pilot sesterské kanadské stáje Subaru byl v Rallye Perce Neige papírově hlavním soupeřem rychlé americké dvojky. S odchodem Patricka Richarda do soutěžáckého důchodu přišel L’Estage o svého velkého a dlouholetého soupeře. Zbytek startovního pole pilot Subaru přerostl jezdecky i vyspělejší technikou a vyrovnat se mu může jedině Joel Levac. Ten ale své Mini WRC z garáže vytáhne pouze na pár soutěží ročně. Teď alespoň na úvodní soutěž dostal L’Estage motivaci navíc a mohl změřit síly s rovnými soupeři.

Maxime Labrie s postarší Imprezou se vloni v okolí Maniwaki radoval z vítězství a dlouhou dobu se držel ve vedení šampionátu. Nakonec ale ani on neudržel stoprocentní spolehlivost a senzace se tak neodehrála. Na start nové sezóny se ale postavil, stejně jako loňský vicemistr Kanady Boris Djordjevič. Pilot se srbskými kořeny usednul znovu do Mitsubishi Lancer EVO X kdysi pilotovaného L’Estagem. S nově postaveným Subaru se do Maniwaki vydal Jeremy Norris, který právě zde před rokem původní vůz rozbil. A chybět na startu nemohli ani další známé tváře jako David Nickel se Subaru Crosstrek a další piloti aut této japonské značky Sylvain Erickson, vítěz Rallye Défi 2016 Marc Bourassa, Steeve Hobbs nebo Simon Vincent. Po tříleté pauze zavítal na tratě domácího mistrovství i Crazy Leo, když usednul do nově postavené produčkní Imprezy stáje Cam Jam. Na průběh soutěže se podíváme později v samostatném článku.

Ještě před startem šampionátu ARA ovšem v Michiganu odstartoval původní šampionát Rally America a stalo se tak při tradiční Sno*Drift Rally. V březnu jej bude následovat další tradiční podnik Rally in the 100 Acre Wood a pak už bude čas na pět novinek v šampionátu Southern Ohio Forests Rally, Rally Colorado, Sno*Drift Summer Rally, Rally Wyoming a Show Me Rally. Závěr sezóny bude opět hostit Michigan, v tomto případě půjde o známou Lake Superior Rally. Na sněhem a ledem pokrytých cestách první soutěže začal nejrychleji Jon Kramer s více než dvacet let starým Subaru Impreza. Arkadiusz Gruszka mu ale dokázal zdatně sekundovat a do cíle první etapy dovezl své Mitsubishi Mirage Proto na druhém místě s odstupem 18,5 vteřiny. Druhý den ovšem lídr doplatil na blátivou část krátké superspeciálky, když tam své Subaru na dlouhých šest minut zahrabal. Do cíle soutěže sice dorazil, ale na pódiu pro něho místo už nezbylo. Podruhé v řadě tak Sno*Drift Rally ovládli Poláci. Po loňském triumfu Piotra Fetely se tentokrát radoval Arkadiusz Gruszka s Mitsubishi.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!