Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
12. 2. 2017 10:37 − 15884× − 22

Latvala pro Toyotu vybojoval první vítězství

Kdo a kdo a kdo to je, kdo to Švédsko vyhrál? Je to J-M Latvala, který to v Torsby urval.

Poslední den Švédské rally měl na programu závěrečné tři měřené testy a 58 ostrých kilometrů, které měly rozlousknout tajenku toho, kdo bude slavit vítězství, jelikož po sobotě první Latvala měl necelé čtyři sekundy náskoku na druhého Tänaka a jelikož Estonec byl včera nejrychlejší ze všech, tak se nabízela otázka, jestli si dnes dokáže poradit s finským jezdcem a připravit jej o premiérovou výhru pro Toyotu. Z trojice dnešních testů se jednou jelo na Torsby, která byla dějistvím PowerStage a pro posádky šlo o repete zkoušky, kterou už jely v pátek. Zbylé dvě RZ zajistil úsek Likenäs, který je sice klasikou Švédské rally, ale letošní směr byl novinkou. Rychlá a zatáčkovitá zkouška s horizonty a nakopáváky nabídla posádkám esenci soutěže a přípravu na závěrečnou PowerStage.

Hned první průjezd Likenäs napověděl, že to Latvala s vítězstvím myslí vážně, protože Tänakovi dal 7 sekund a svůj náskok na čele navýšil na deset sekund. Estonec pak přišel o nejbližší ohrožení ze třetí příčky, protože Ogier dle svých slov chtěl zaútočit, ale hned v první zatáčce se přetočil a ztratil necelou půlminutu. Ta Francouze po prvním testu dělila od druhého Tänaka. Naopak na čtvrté místo měl Ogier pohodlný minutový náskok, no a čtvrtý Sordo měl půlminutu na Breena. V rámci WRC2 byl nejrychlejší Suninen, jenž přidal pár sekund ke svému náskoku na třetího Veibyho, ale na čele nadále nikým neohrožován pokračoval Tidemand s minutou náskoku.

Když ve druhém průjezdu Likenäs byl opět nejrychlejším Latvala, začínalo to s Tänakovými šancemi na vítězství vypadat velmi bledě, protože do konce už zbývala pouze 16 km PowerStage a na ní stáhnout 20 sekund by vyžadovalo nejspíše najít nějakou zkratku. Udržovací tempo se šetřením obutí směrem k závěrečné bonusovými body honorované vložce zvolil zřejmě zbytek pole, protože třetí až pátý jezdec průběžné klasifikace byli ve vložce ve čtyřech sekundách a tím pádem se na jejich rozestupech nic moc neměnilo. Ogier tedy nadále třetí, minutu nazpět čtvrtý Sordo a pátý Breen s půlminutou ztráty. Ve WRC2 se Suninen opakoval Latvaly a vyhrál i druhý průjezd a na pořadí nejlepších tří posádek se nic neměnilo.

Na PoweStage pokračoval Latvala v nedělní dominanci, když ji projel nejlépe, připsal si 5 bonusových bodů a celkovým vítězstvím se navíc posunul do čela šampionátu. Druhý největší počet bonusových bodů si připsal Ogier, třetí čas zaznamenal Neuville, jemuž se nepovedlo navázat na Monte a připsat si plný bonus z PS. Dva bonusové bodíky si čtvrtým časem připsal Meeke a poslední bod putoval na Nový Zéland díky Paddonovi. V celkové klasifikaci tedy zvítězil Latvala, jenž vybojoval první prvenství pro Toyotu po jejím návratu do MS a na švédský trůn se vrátil po třech letech.

Zbylé dvě příčky na stupních vítězů vybojovaly posádky M-Sportu, když Tänak o příčku vylepšil výsledek z Monte a bral druhé místo před třetím Ogierem. Ač nezískali prvenství, v klasifikaci značek pro M-Sport byli nejúspěšnější dvojicí ze všech týmů. Pod stupni vítězů dokončil Sordo následovaný Breenem. Evans bral šestou příčku když o 46 desetin za svými zády udržel Paddona a osmý byl Lefebvre, jenž dovezl starou DS3 v TOP 10. Pak už byli na pořadu dne nejlepší z WRC2 v pořadí Tidemand a Suninen. Nezměnilo se ani třetí místo WRC2, které vybojoval Veiby.

Rally Sweden 2017 – pořadí v cíli
1.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaToyota Yaris WRC2:36:03,6
2.Tänak Ott – Järveoja MartinFord Fiesta WRC '17+29,2
3.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienFord Fiesta WRC '17+59,5
4.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 Coupe WRC+2:11,5
5.Breen Craig – Martin ScottCitroën C3 WRC+2:51,2
6.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta WRC '17+5:26,6
7.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 Coupe WRC+5:31,2
8.Lefebvre Stéphane – Moreau GabinCitroën DS3 WRC+7:14,7
9.Tidemand Pontus – Andersson JonasŠkoda Fabia R5+9:11,1
10.Suninen Teemu – Markkula MikkoFord Fiesta R5+10:02,9

Průběžné neoficiální pořadí šampionátu jezdců:Latvala 48, Ogier 44, Tänak 33, Sordo 25, Breen 20, Evans 18, Lefebvre 10, Neuville 8, Paddon 7, Mikkelsen 6

Průběžné neoficiální pořadí šampionátu značek: M-Sport 73, Toyota 53, Hyundai 40, Citroen 26

Soutěž můžete sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 22
14. 2. 2017 07:24
0 0
Já mu to nežeru. Jak jsem ho viděl v autě před začátkem startu do Powerstage, ostatní jezdci v klidu, co on dělal v tom autě. S ním ta psychika ještě hýbe dost..Letos u mě favorit Thierry, i když teď ztratil body, jestli mu výjde šoto + asfalty, reálný kandidát smajlíksmajlík.
14. 2. 2017 09:58
0 0
Původně napsal El Matador
škoda, že ho Otík nepozávodil, moc jsem mu to přál

Skoda sice jo, ale Otikuv cas jeste prijde... smajlík ja to vim smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!