12. 2. 2017 21:50 − 2281× − 0

Corrib Oil Galway International Rally – komentář

Irský asfaltový šampionát vloni odstartoval novou éru, éru bez tolik oblíbených speciálů WRC.

Irský asfaltový šampionát vloni odstartoval novou éru, éru bez tolik oblíbených speciálů WRC. Ty sice na tamních soutěžích mohou nadále startovat, ale jejich jezdci už do hodnocení šampionátu nezískají ani bod. Souboje o titul se tak přenesly do početné a velmi vyrovnané skupiny jezdců ve vozech R5. Hned první sezóna nabídnula neuvěřitelně dramatickou bitvu o titul, ve které až do závěrečné rally setrvala hned celá čtveřice pilotů. Proti přesile vozů Ford Fiesta R5 se nakonec dokázal prosadit Keith Cronin pilotující Citroën DS3 R5. Úřadující irský mistr se bohužel letos o obhajobu titulu pokoušet nebude a podle posledních informací by měl naopak vést útok M-Sportu na titul ve Velké Británii. Do Citroënu DS3 R5 na začátku nové sezóny naopak premiérově usednul Aaron MacHale, ovšem moc štěstí mu nová technika nepřinesla. Od začátku se držel až za hranicí nejlepší desítky a v osmém testu svou novou zbraň rozbil. To Jonathan Greer s další DS3 R5 předváděl lepší výkon, když se dostal až na třetí místo ve své kategorii a páté celkově. Bohužel i on nakonec z Galway odjížděl bez bodů, v devátém testu po druhém defektu v řadě musel při absenci další rezervy vzdát.

Přední příčky v kategorii R5 si tak mezi sebe za daných okolností rozdělili jezdci Fordů a nejrychlejší pilot jiného vozu, Škody Fabia R5 Joseph McConigle obsadil až šesté místo. Nejrychlejší Fiestu na prvním testu řídil Josh Moffett, ale už po druhé zkoušce jej v čele vystřídal Alastair Fisher se stejným vozem. V RZ 3 pak všechny ve třídě porazil Joshův bratr Sam, který tím zároveň převzal bratrovu průběžnou druhou pozici. Ani ve čtvrtém testu nezůstalo pořadí nejrychlejší trojice beze změny, když se Sam Moffett dokázal vyhoupnout přes Fishera do čela. Druhou půlku první etapy už ale Fisher zcela ovládnul a vybudoval si před druhým dnem na čele náskok půl minuty na Sama Moffetta. Druhý z bratrů Josh bohužel ze hry o vítězství úplně vypadnul, když v pátém testu kvůli defektu nechal tři minuty. V neděli ale zabojoval s McConiglem a v poslední zkoušce mu sebral pátou příčku.

Na soutěžních tratích se letos hodlá po pouhých třech startech v posledních dvou letech pravidelně ukazovat Robert Barrable. Návrat do kokpitu Fiesty R5 nezačínal úplně hladce, když Barrable v první etapě nechal skoro dvě a půl minuty. Třetí příčku si držel s těsným náskokem deseti vteřin na další Fiestu R5 Stephena Wrighta. Jejich těsný duel o bodovaný bronz pokračoval i v neděli a Barrable z něho nakonec vyšel jako vítěz. Druhá etapa nezačala zrovna nejlépe, když musely být kvůli zledovatělým tratím zrušeny první dvě zkoušky. Sam Moffett tak měl méně příležitostí k útoku na Fishera, ani ty zbylé čtyři ale nedokázal využít a nejvíce bodů si tak domů z Galway odvezl Fisher a nejlépe vykročil za honbou o titul. Na startu soutěže se objevila i trojice nebodujících speciálů WRC. Declan Boyle znovu přivezl svůj Ford Fiesta WRC, ale stejně jako vloni jej do cíle nedovezl. Po pěkném druhém místě v úvodu musel před koncem první etapy vzdát pro poruchu motoru. Druhé místo v úplně poslední zkoušce nakonec vybojoval jiný pilot Fiesty WRC Roy White. Naprosto suverénním způsobem, vedením od začátku až do konce pak obhájil loňský triumf pilot Subaru Impreza WRC S12B Garry Jennings.

Konečné výsledky této irské soutěže

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!