19. 2. 2017 23:11 − 2215× − 0

Rali Serras de Fafe – komentář

Fafe je ve světě rallysportu opravdu legendární místo, kde se psala historie světového šampionátu.

Fafe je ve světě rallysportu opravdu legendární místo, kde se psala historie světového šampionátu a ještě dnes se tam rozdělují důležité body za Power Stage portugalského podniku MS. Toto proslulé místo s krásnými šotolinovými úseky kolem je jako stvořené pro uspořádání rally a toho si jsou tamní organizátoři moc dobře vědomi. Pravidelně tak právě tam startuje portugalské mistrovství. Pro letošní třicátý ročník Rali Serras de Fafe organizátoři trochu upravili harmonogram. Soutěž začala v sobotu odpoledne a třetí průjezdy úseky Montim a Confurco se pak odjely už za tmy. Poté následovala dvojice superspeciálek ve Fafe a pět zbylých zkoušek soutěž zakončilo v neděli dopoledne. Necelých šedesát startujících posádek celkem čekalo 128 ostrých kilometrů.

Portugalský šampionát v posledních dvou letech zažil nevídaný vzestup, který vedle celkově vyššího poštu účastníků dokresluje hlavně nebývale početné pole elitních speciálů kategorie R5. Zatímco se ještě před třemi lety šampionátu účastnila slabá trojice vozů Super 2000 a R5, teď jich ve Fafe odstartovalo 16 včetně tří španělských hostů. Ten hlavní z nich José María López se už začíná připravovat na svou účast v ME, ale Rali Serras de Fafe vůbec nezvládnul. Už na prvním testu vjel Španěl příliš rychle na jeden skok a na dopadu u Peugeotu 208 T16 R5 rozmlátil chladič. Souboje o elitní desítku si tak pro sebe vyhradili domácí jezdci. V roli obhájce titulu do sezóny už podruhé v řadě vstupuje José-Pedro Fontes, i letos hájící barvy oficiální stáje Citroënu. Druhou DS3 R5 stejně jako před rokem bude sedlat Carlos Vieira. Do hry se minimálně během úvodní soutěže zapojil i někdejší vícenásobný portugalský mistr Ricardo Moura, který stejně jako Joao Barros přivezl na start osvědčený Ford Fiesta R5. Se Škodou Fabia R5 pokračuje mistr z roku 2014 Pedro Meireles a ve druhém voze jej na úvodní soutěži doplnil ještě jeho bratr Paulo. Zúročit zkušenosti nasbírané v loňské premiérové sezóně bude letos chtít Miguel Barbosa znovu startující se Škodou Fabia R5.

Nejrychlejší čas na úvod soutěže zaznamenal Moura, ovšem Pedro Meireles mu v druhém testu nezůstal nic dlužen a po dvou zkouškách činil rozdíl ve prospěch pilota Fordu pouhou jednu desetinku vteřiny. Ve třetím testu znovu zajel rychleji vedoucí pilot z Azorských ostrovů, ale svému soupeři odskočil jen na rozdíl 1,7 vteřiny. Jako zásadní se pro zbytek soutěže ukázala RZ 4, ve které se na Meirelesově Fabii projevil problém s intercoolerem. V průběžných výsledcích se to projevilo pádem na třetí místo s přeci jen už citelným půlminutovým odstupem. Na druhé místo se tak konečně dostal Fontes, který se v etapě poznamenané hodně proměnlivým počasím nedokázal pořádně dostat do tempa a navíc u své DS3 rozbil okno u spolujezdce. Nic se na jeho tempu nezměnilo ani večer a úřadující mistr po poslední přírodní zkoušce spadnul zpátky za Meirelese. Moura se mezitím v klidu držel na první příčce a nakonec šel spát s pěkným půlminutovým náskokem na soupeře ve Škodě. S nově pořízeným Hyundaiem i20 R5 se do soupeřů pustil Manuel Castro. V RZ 4 se dokázal dostat už na sedmé místo, ale následně s poškozeným vozem zase spadnul zpátky.

Do druhého dne vstoupil dobře Barbosa, když se po prvním testu posunul před Barrose na čtvrté místo. Z tohoto úspěchu se ale moc dlouho pilot Škody neradoval. Už v následujícím testu musel měnit kolo a pětiminutová ztráta jej srazila na konec top ten. Nakonec soutěž dokončil až jako sedmý. Čtvrté místo v cíli připadlo pomaleji, ale spolehlivě jedoucímu Paulo Meirelesovi a nejnižší pódiový stupínek nakonec ukořistil Barros. Pilot Fiesty R5 mohl jen litovat sobotních problémů s motorem. Moura v neděli ráno vyhrál dva testy a už to vypadalo, že letos vstoupí do šampionátu vítězstvím. Bohužel hned v následující jedenácté zkoušce musel svou Fiestu odstavit s poškozeným zavěšením. Loňský hororový začátek sezóny se tedy v případě Azořana opakuje i letos. Do vedení se tak dva testy před koncem dostal Meireles. Fontes za ním tou dobou zaostával o 18,4 sekundy a v předposlední zkoušce ještě zkusil útočit. Nakonec ale své snahy vzdal a v cíli se spokojil s pěknými body za druhé místo. Meireles si tak soutěž ve Fafe po dvou letech znovu podmanil. Tehdy tamním vítězstvím zahájil úspěšné tažení za titulem, což je statistika, která mu do žil před letošní sezónou jistě vhání hodně optimismu.

Konečné výsledky soutěže portugalského mistrovství

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!