22. 2. 2017 08:57 − 1848× − 0

Rallye Perce-Neige Maniwaki – komentář

V městečku Maniwaki se o prvním únorovém víkendu sešly jako každý rok posádky účastnící se kanadského mistrovství.

V městečku Maniwaki se o prvním únorovém víkendu sešly jako každý rok posádky účastnící se kanadského mistrovství, aby tam svedly své první boje o mistrovské body. Po loňské velmi atraktivní sezóně vysvitla naděje na úspěch soukromým jezdcům se staršími vozy. Jeden z nich Maxime Labrie vloni úvodní díl kalendáře vyhrál a hodně dlouhou dobu se pak udržoval na čele šampionátu. Antoine L’Estage zažil hodně problematickou sezónu, během které až moc často kvůli technickým problémům nebo havárii nebodoval. Nakonec sice získal další mistrovský titul, ale ukázalo se, že jasný favorit rozhodně není neporazitelný. Každopádně za normálních okolností se mu rychlostí mohli v první letošní rally rovnat pouze dvě posádky. Ty na start přicestovaly z Ameriky díky tomu, že byla Rallye Perce-Neige zařazena do kalendáře nového amerického mistrovství ARA. Stejně jako L’Estage hájí David Higgins a Travis Pastrana barvy Subaru. V Maniwaki se tak mělo ukázat, která stáj Subaru připravila pro novou sezónu lepší WRX Sti, kanadská nebo americká.

L’Estage se se zahraniční konkurencí nehodlal nikterak mazat a od prvních kilometrů jim ujížděl. Všechny tři úvodní zkoušky dokázal kanadský mistr vyhrát a na čele si vytvořil náskok 18 sekund na Higginse. Pastrana se na sněhu trochu trápil, v několika pomalých zatáčkách vykroužil piruetu a po RZ 3 na třetím místě zaostával o půl minuty. Co vypadalo po první sekci jako jasná záležitost, se v té druhé otočilo o 180 stupňů. U vedoucího Subaru došlo k problémům s diferenciálem a L’Estage absolvoval všechny tři zkoušky pouze se zadním náhonem. V servisu si pak mechanici stáje Rocket Rally hodně mákli, ale problémy se ukázaly jako závažnější a posádka inkasovala hodně mastnou penalizaci. L’Estage tak bohužel přišel o dlouho očekávaný souboj se svými americkými kolegy a navíc po zbytek soutěže musel zachraňovat situaci, aby si domů vůbec odvezl nějaké body. Bohužel v samém závěru rally musel neposlušné Subaru odstavit úplně a sezóna pro něho začala naprosto stejně jako vloni.

Oproti loňsku ovšem ze smůly favorita šampionátu nedokázal nic vytěžit Labrie, když svou stařičkou Imprezu ve velké rychlosti v RZ 4 poslal přes střechu. Další start za volantem Subaru Crosstrek zažil David Nickel a ještě před poslední zkouškou držel sedmé místo. Bohužel v samém závěru skončil mimo trať. Po problémech L’Estage se vyhoupnul na nejlépe bodovanou příčku domácího mistrovství Karel Carré. V osmém testu se bohužel jeho staré Subaru zastavilo a najednou si jel pro nejvíce bodů navrátilec na domácí tratě Crazy Leo. Populární showman do Maniwaki dorazil s novým Subaru, které ale nevyužívalo všech povolených úprav pro kategorii Open, naopak se jednalo o produkční vůz. Crazy Leo se chtěl navigován novým spolujezdcem Alexandrem Kihiranim hlavně bavit, ale najednou šahal po senzačním úspěchu. Výborně ovšem jel i Sylvain Erickson a po RZ 8 za Leem zaostával jen o deset vteřin. V dalších dvou zkouškách ale jeho hodně stará Impreza zazlobila a Erickson ztratil se svým soupeřem kontakt. Další technické problémy jej zpomalily i v úplném závěru a na druhé místo v kanadském mistrovství se vyhoupnul William Bacon. O největší senzaci se však postaral Crazy Leo, který dokázal s produkčním vozem všechny domácí borce porazit a na začátek roku si připsal nejvíce bodů. Teď už jen aby se poučil z loňských chyb Labrieho a hned má L’Estage o silného soupeře postaráno. Pro double si každopádně do cíle kanadské rally dojeli jezdci Subaru USA. Pastrana postupně za svým kolegou zaostával a smířil se s druhým místem. Higgins naopak potvrdil, že není několikanásobným americkým mistrem nadarmo a soutěž jasně ovládnul.

Konečné výsledky soutěže kanadského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Crazy Leo 22, 2. William Bacon 17, 3. Sylvain Erickson 14, 4. Steeve Hobbs 12, 5. Jeremy Norris 10

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!