5. 3. 2017 22:11 − 3977× − 1

Německo čeká napínavý rok

Německo se dá jednoznačně označit za automobilovou velmoc a ve spojení s tím se tam daří i motorsportu.

Německo se dá jednoznačně označit za automobilovou velmoc a ve spojení s tím se tam daří i motorsportu. Nejvíce však u našich sousedů táhnou okruhové série, ostatně na tamním území se nachází hned několik legendárních autodromů. V roce 2002 ale Německo vstoupilo i do první ligy rallysportu, ve které se jeho podnik drží coby neoddělitelná součást. Němci si cestu k rallysportu našli i díky vstupu jejich největší automobilky Volkswagen do MS. I po jeho odchodu zůstává v královské kategorii WRC zastoupen německý tým, v tomto případě Hyundai sídlící v Alzenau. Němečtí diváci zvyklí na komfort při sledování okruhových závodů se aspoň v malé míře naučili cestovat po rychlostních zkouškách a letos se mají na co těšit. Tamní národní mistrovství slibuje hodně zajímavou podívanou.

Velký krok dopředu pro německé mistrovství znamenal loňský návrat oficiální stáje Peugeotu. Ten se po třiceti letech reaktivoval a Christian Riedemann navigovaný Belgičankou Larou Vanneste vyrazili v Peugeotu 208 T16 R5 do bojů o titul. V továrním jezdci Škody Deutschland Fabianu Kreimovi ale nalezli příliš silného soupeře, kterého se jim nepodařilo porazit. Letos ale duel těchto dvou borců bude pokračovat a pravděpodobně se znovu stane hlavním tahákem šampionátu. Vloni ale zářil ještě jeden pilot, a to junior Dominik Dinkel. Škodu Fabia Super 2000 přes zimu vyměnil za Škodu Fabia R5 z dílen Raimunda Baumschlagera, čímž se stal stájovým kolegou úřadujícího mistra a právě ten pro něho bude nejlepším měřítkem. Dva mladí jezdci získali pro letošek podporu od Armina Schwarze a už v Sársku se divákům ukázali ve Fordech Fiesta R5. Pro bývalého autocrossaře Reného Mandela se jednalo už o pátý start s touto technikou, Rakušan Christoph Brugger usedl do Fiesty a techniky R5 vůbec poprvé.

Debut v technice R5 a koneckonců i ve čtyřkolce samotné si v Německu prožil korejský pilot Chewon Lim, který byl vybrán značkou Hyundai do první fáze projektu na podporu vybraných jezdců. V pátek večer zrovna slavně nezačal a první etapu zakončil se ztrátou pěti sekund na kilometr až na osmnácté příčce. V sobotu už ale Korejec předvedl postupné zrychlování, ztrátu na jednotlivých zkouškách stáhnul mezi jednu a dvě sekundy na kilometr a pouze jedinkrát se neumístil v top ten. Do cíle Lim svůj Hyundai i20 R5 dovezl na osmém místě. Až za jeho zády zakončil debut s vozem třídy RC2 Philipp Knof a hlavní díl viny za to nesly problémy s Peugeotem 207 Super 2000 v první ranní sekci. Korejskému soupeři Knof podlehnul o nicotných pět desetin. V top ten konečných výsledků můžeme vidět i další dvojici, u které o vítězství rozhodovalo půlsekundy. Brugger si zvykal na novou techniku a navíc si musel po dvouleté soutěžní pauze vůbec osvojit soutěžácké návyky. V druhém testu rally se dostal na šesté místo a držel si jej až do konce. V úplně poslední zkoušce ovšem dokonal úspěšný finiš Albert von Thurn und Taxis a posunul svou Škodu Fabia R5 před Fiestu rakouského soupeře.

První soutěž nové sezóny nezačala zrovna nejlépe pro Riedemanna, kterého letos naviguje staronový spolujezdec Michael Wenzel. V první zkoušce pilot Peugeotu chyboval, přetočil se a ztratil tím dvanáct vteřin. Na následující superspeciálce v St. Wendelu už dokázal úřadujícího mistra porazit a na konci dne, po RZ 3 na čtvrtém místě zaostával už jen o 6,7 sekundy. Kreim odstartoval nejrychleji, ale na superspeciálce se mu nedařilo a spadnul na třetí místo. O vedení se v té chvíli podělili další jezdci ve Fabiích R5 Dominik Dinkel a Sandro Wallenwein. S oběma si v závěrečné páteční zkoušce odjeté za tmy dokázal poradit Mandel a posunul se na druhé místo. Do vedení se vrátil ten nejpovolanější, Kreim. Už v první etapě se musel se soutěží rozloučit někdejší německý šampión Georg Berlandy. Jeho sblížení s novým vozem Peugeotem 208 T16 R5 nedopadlo zrovna nejlépe, o předčasný konec se postaral porouchaný intercooler.

Sobotní zápolení začal skvěle Riedemann a díky nejrychlejšímu času se posunul až na druhé místo. Kreim na tempo jezdce Peugeotu reagoval okamžitě a vyhrál zbylé dvě zkoušky úvodní sekce. V prvním průjezdu královským úsekem Windpark o délce 26 kilometrů se čekalo pořádné zamíchání kartami, ale Kreim tam druhému Dinkelovi nadělil pouze tři desetiny a třetí Riedemann zaostal jen o 3,9 sekundy. V průběžném pořadí tak pilot Peugeotu za lídrem zaostával už o 11,5 vteřiny, zato náskok na Dinkela se smrsknul na pouhou desetinku. Mladík debutující za volantem Fabie útočil na úřadujícího vicemistra i v druhé sobotní sekci a po senzačním vítězství ve Windparku II, kde mu nadělil deset sekund, se už vyhoupnul na druhé místo. V desáté zkoušce pak Riedemann stáhnul 2,9 sekundy a dva testy před cílem si udržel šanci na druhé místo. V závěru celé soutěže jezdce pořádně potrápilo počasí, náhlý déšť většinu nachytal v nedbalkách. Riedemannovi to vyřešilo problém boje o druhé místo, Dinkel se na superspeciálce v St. Wendelu propadl čtvrt minuty za něho. A tím jeho smůla neskončila, v dešti nebyl schopný nasadit konkurenceschopné tempo a v Power Stage se propadnul až na páté místo. O 1,6 sekundy jej porazil čtvrtý Wallenwein a další 1,1 vteřiny hovořilo ve prospěch Mandela. Pilot Fordu si skvěle počínal už v první etapě a v závěrečném dešti prokázal znovu skvělou formu, získal body za druhé místo v Power Stage a ještě ukořistil poslední pódiový stupínek. Riedemann ani letos nenašel v prvním klání recept na Kreima, ale rozdíly mezi oběma nebyly nikterak velké a dá se rozhodně očekávat velmi zajímavá sezóna. Pilot Škody Deutschland Saarland-Pfalz Rallye opanoval už potřetí a zapsal se do historických tabulek.

Výsledky této soutěže německého mistrovství

Stav šampionátu: 1. Kreim 30, 2. Riedemann 21, 3. Mandel 19, 4. Wallenwein 14, 5. Dinkel 10, 6. von Thurn und Taxis 9

Komentářů celkem: 1
6. 3. 2017 08:54
0 0
trošku mi cukal koutek, když jsem četl, že Němci jsou motorsportovou velmocí a táhnou je především okruhové série, když letos z kalendáře F1 vyškrtli Německo smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!