Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 3. 2017 22:14 − 2619× − 0

V Mexiku jsme upřednostnili body před rizikem závady

Vstup do sezóny se povedl navrátilci do šampionátu Toyotě. V Mexiku to z hlediska výsledků nebylo tak povedené, ale sezóna jde dál.

Finský pilot Jari-Matti Latvala zažil velmi povedený začátek v novém působišti, když z úvodní dvojice soutěží bral druhé místo a vítězství. Vzhledem k tomu, že těchto výsledků dosáhl rodák z Töysä za volantem Yarisu WRC, který byl před sezónou lehce podceňován, mají daná umístění o to větší váhu. V zatím posledním podniku MS, kterým byla minulý víkend Mexická rally se Toyotě už tolik nedařilo, když její posádky braly 6. a 7. místo. V případě Latvaly se velkou měrou na tomto výsledku podepsala nejdelší páteční vložka El Chocolate, kde Finův Yaris trápil přehřívající se motor, kde teplota chladící kapaliny sahala až ke 135 °C a Latvala musel místy přepínat do přejezdového režimu, aby napomohl chlazení.

"Motor přišel o část vody a byl poškozený. Byl to zázrak, že jsme vůbec dojeli do servisu. Museli jsme přepínat na přejezdový režim, takže sobota pak byla hlavně o přežití a absolvování zkoušek. Inženýři získali dostatek dat, ze kterých se šlo poučit a v třetí etapě jsme mohli opět trochu přidat na výkonu," vrací se k Mexické rally Jari-Matti Latvala a pokračuje, "získali jsme poznatky o chlazení brzd, protože jsme je chladili nedostatečně a celkově jsme posbírali hodně dalších dat, která budou v budoucnu užitečná. Ještě nejsme na maximální výkonnosti a máme dvě nebo tři oblasti ke zlepšení. Řekl bych, že nyní jsme někde na 90 až 95 % maxima, ale spíše kolem těch 90 %."

Mexická rally, ve své aktuální výsledkové podobě (mějme na paměti, že Ogierovi hrozí trest za příliš lehkou převodovku jeho Fiesty WRC) znamenala, že se Jari-Matti Latvala propadl na druhé místo klasifikace jezdců právě za Francouze. Jak ale finský pilot říká, výsledek z Mexika byl blíže tomu, co od startu sezóny očekával a úspěchy z Monaka a Švédska byly naopak něčím navíc. "Po pátečních problémech jsme ke zbytku rally přistupovali jinak a nejeli jsme tak rychle. Ale bylo to to lepší řešení. Spočítali jsme si, že body do šampionátu jsou důležitější než riskovat zničení motoru. Tohle byl taky výsledek, který jsem spíše od úvodu sezóny očekával. Ale i tak jsme získali slušné body, které se budou do ještě hodit,"<úb> uzavírá Jari-Matti Latvala.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!