21. 3. 2017 09:22 − 3383× − 5

K trati Valašky i s permanentkou

Alfou a omegou pořadatelského týmu je při JANČA – 36. Valašské rally Valmez 2017 bezpečnost.

Právě o bezpečnosti se hodně mluvilo i při tiskové konferenci před zahájením TrueCam MČR v rally 2017, ve stejném duchu přistupuje k přípravám předseda organizačního výboru valašské automobilové soutěže Jaromír Tomaštík.

Prioritou pořadatelského týmu je zajištění bezpečnost diváků, a samozřejmě i soutěžních posádek. „U diváků nám mimo jejich fajn zážitků jde také o to, aby měli neustále na paměti, že rallysport je sice nádherná motoristická diciplína, ale dokáže být i nesmlouvavě drsná a krutá. Zvláště při nerespektování těch nejzákladnějších bezpečnostních pravidel. S těmi se fanoušci mohou seznámit prostřednictvím bezpečnostních videí na kanále youtube AČR, stejně jako v oficiálním programu a letácích, které jako pořadatel Valašky vydáváme,“ pověděl organizační šéf letošní Valašky.

Právě samotní pořadatelé jsou v tomto směru velmi aktivní. Už při přípravě rychlostních zkoušek se snažili vybrat pro sledování taková místa, která se ukazují s ohledem na rally jako nejbezpečnější. „Kromě kopřivnického areálu, kam se snažíme nalákat maximum fanoušků rally, máme připraveno na dalších měřených testech celkem jedenáct klasických diváckých míst a dvě divácké arény. Na ně bych rád upozornil a do jejich prostor fanoušky pozval. Jedna je umístěna na známém místě, na parkovišti pod přehradní nádrží Bystřička. V programu soutěže bude v nedělní etapě, při rychlostní zkoušce stejného názvu Bystrička. Obdobný areál vytváříme pro diváky u Muzea řeznictví ve Valašském Meziřící – části Krásno, na valašskomeziříčské příměstské části RZ Juřinka. Ta je na programu rovněž v neděli,“ přiblížil Jaromír Tomaštík pořadatelské aktivity směrem k divákům.

S tím souvisí i jedna novinka. Pořadatel JTRT pro s.r.o. se nakonec rozhodl vyslyšet přání „skalních fanoušků“ rallysportu a pro ně bude v prodeji na vybraných místech permanentka v ceně 200,- Kč.

„Vzhledem ke změnám v legislativě, zavádění EET jsme původně neměli v úmyslu jít cestou permanentek, ale nakonec jsme po tlaku skalních fanoušků jak na mou osobu tak organizační štáb ( :-) ) změnili názor a pro ty, kteří budou chtít vidět soutěžní posádky na více rychlostních zkouškách, ji nakonec připravíme,“ říká Jaromír Tomaštík. Zároveň na tyto fanoušky rallysportu apeluje: „Rychlostní zkoušky často vedou v obydlených oblastech, proto chci všechny návštěvníky Valašky požádat o dodržování dopravních předpisů, zejména dodržování maximální povolené rychlosti ve všech obcích, kudy budou k tratím rychlostních zkoušek přijíždět. Tímto svým chováním nám můžete pomoci do dalších vyjednávání o podobě Valašské rally v blízké budoucnosti.“

Permanentky budou v pátek 24. 3. v prodeji na administrativní přejímce v areálu Autocentra Lukáš, na ředitelství ve Valašském Meziříčí (v pátek v rámci slavnostního startu v blízkosti startovní rampy a rovněž v sobotu) a dále na všech přístupových místech k trati Valašské rally, hlavně na komunikacích k diváckým místům.

Pokud jde o bezpečnost soutěžních posádek na tratích rychlostních zkoušek, ani tady nenechal pořadatel letošní Valašky nic náhodě. „V případě rychlostních testů mimo kopřivnický areál čeká na posádky množství vymezených průjezdů a retardérů. Počet těchto prvků čítá kolem čtyř desítek. Nepůjde nám jen o to, aby soutěžící nepřekročili povolený rychlostní limit, ale i v tomto směru nám zejména půjde o bezpečnost obecně. K tomu napomůže i činnost devětadvaceti pořadatelů na pozici tzv. radiobodu. Tito lidé jsou připraveni v případě nutnosti bezprodleně upozornit na vzniklou situaci bezpečnostní dispečink rally, a tak přijmout v podstatě okamžitě taková opatření, která okolnosti na trati erzety vyžadují,“ doplňuje předseda organizačního výboru JANČA – 36. Valašské rally Valmez 2017 Jaromír Tomaštík.

Informačním kanálem JANČA – 36. Valašské rally, úvodního podniku TrueCam MČR v rally 2017, je internetová stránka www.valasskarally.cz. Zde mohou fanoušci najít podrobnější informace k jednotlivým rychlostním zkouškám, včetně popisů diváckých míst.

Informace k soutěži se postupně objevují i na facebookovém profilu Valašská Rally Valmez.

Komentářů celkem: 5
21. 3. 2017 09:23
2 0
A pak že to nejde, palec hore smajlík
21. 3. 2017 10:26
1 0
Vítězství rozumu ,jmenovče díky!!
21. 3. 2017 13:13
1 0
minimálně za rychlou reakci smekám klobouček, pořadatelé, kteří umějí číst i naslouchat mají moje sympatie smajlík
21. 3. 2017 13:22
2 0
„Vzhledem ke změnám v legislativě, zavádění EET jsme původně neměli v úmyslu jít cestou permanentek, ale nakonec ji připravíme,“ říká Jaromír Tomaštík....a co má, proboha, zavádění EET společného s permanentkou ??? smajlíksmajlíksmajlík
21. 3. 2017 21:59
1 0
Sice jsem nikdy neměl potřebu se tu k něčemu vyjadřovat a asi budu ukamenován, ale nějak tomu nerozumím. Napřed permanentky budou, pak jsou vzápětí zrušeny, že se nevyplatí a najednou pár dní před soutěží zase budou?
Toto prostě hodně lidí odradilo a je to škoda. S EET to nemá nic společného, spíš jim došlo, že takto lidi nepřitáhnou, protože platit každý vstup na RZ se nikomu chtít nebude (Kopřivnici chápu, je to přeci jen soukromý pozemek).
„ale nakonec jsme po tlaku skalních fanoušků jak na mou osobu tak organizační štáb ( smajlík ) změnili názor a pro ty, kteří budou chtít vidět soutěžní posádky na více rychlostních zkouškách, ji nakonec připravíme“
To jakože pojedu na rally (třeba i přes celou republiku) a budu sedět celou dobu na jednom místě na pařezu? To snad ne...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!