24. 3. 2017 20:03 − 1069× − 0

Valašská Rally 2017 otevře novou etapu

Již pouze několik dní nás dělí od zahájení nové sezóny Mistrovství ČR v rally. Sezonu otevře 36. Valašská Rally Valmez.

• Valašská Rally je prvním podnikem Mistrovství ČR v rally 2017
• 12 speciálních úseků, 150 km a dva dny soutěžáckého zápolení
• Jarek a Marcin Szejové startují s jedním ze 12 vozů R5
• Skvělá šance pro polské fanoušky – pouhou hodinu jízdy od hranic.

Již pouze několik dní nás dělí od zahájení nové sezóny Mistrovství ČR v rally. Sezonu otevře 36. Valašská Rally Valmez, která se po čtyřleté pauze vrací do prestižního českého šampionátu. Pro bratry Jarosława a Marcina Szeje to bude výjimečný začátek sezony – čeká je premiéra za volantem Fordu Fiesta R5 v barvách nového týmu GK Forge Metkom Rally Team.

V centru závodu ve Valašském Meziříčí se objeví kompletní česká špička. Pořadatelům se přihlásilo 83 týmů, včetně 13 vozů třídy 2 (12 R5 + 1 S2000), tří speciálů WRC, 16 produkčních speciálů a šesti „gétéček” Porsche 997 GT3. Jarkovi a Marcinovi było přiděleno startovní číslo 16.

Jarek Szeja: – Po velmi intenzivních týdnech příprav odpočítáváme hodiny do startu. Na testech jsme měli možnost jezdit v různých podmínkách a ve Fiestě jsem se cítil každým kilometrem lépe a lépe. Samozřejmě si uvědomuji, že je to teprve začátek, a bude ještě chvíli trvat, abych se s autem ještě více sžil a jel s ním opravdu rychle. K tomu bude zapotřebí ještě hodně času stráveného za volantem. Všichni naši soupeři za sebou mají zkušenosti v autech R5, WRC nebo S2000, proti nim budeme ´začátečníky´. Fiesta R5 je soutěžní speciál nejvyšší třídy s obrovskými možnostmi a potenciálem. Srovnávat ho s produkčním autem, jakým było naše loňské Subaru Impreza, vůbec nelze. Naše závodění se s Fiestou posouvá na zcela novou úroveň, a proto se musíme mnohé učit zase od začátku a zapomenout na určité návyky ze Subaru. Před námi je spousta práce, ale máme podporu profesionálního týmu s obrovskými zkušenostmi, takže se dívám dopředu s velkým optimismem. Na Valašce se budu snažit o bezchybnou jízdu, budu chtít najet další důležité kilometry, to je pro nás momentálně nejdůležitější. Proto půjdeme do závodu bez tlaku na výsledek a rychlost. Valaška je podle mého názoru jeden z nejrychlejších českých závodů. Navíc oba předchozí starty na Valašsku nemůžeme počítat k těm povedeným. Ale doufám, že po dvou haváriích se tentokrát vše podaří. Počítáme i s velkou podporou polských fanoušků, která nás jistě povzbudí. Spolu s našimi partnery – GK Forge Grelowski – kovoobrábění, Skupina Metkom, Orsak Rally Sport, Satjam, GPD, a, s., Darma, Deco-Car, Eurogold, Minimax, Viralseed, Střešní krytiny Pniok Sylwester, Motowizja a portál OX.pl, Vás srdečně zveme na první soutěž MČR v rally 2017.

Marcin Szeja: – Bude to pro nás třetí start na Valašce a s jistotou to vypadá na velmi emotivní zážitek. Zkušenosti z minulých let se nám budou jistě hodit, ale nyní bude jízda s jistotou mnohem rychlejiší než v předchozích letech.Po absolvovaných testovacích kilometrech mohu říci, že nové auto poskytuje větší jízdní komfort a větší pocit bezpečí, lépe se řídí a není tak nervozní ve srovnání se Subaru. Rozhodně skvělým dojmem na mě působí podvozek a rozložení váhy, proto je Ford stabilnější a předvídatelný. Možnosti tohoto auta jsou velké, ale všemu je zapotřebí se naučit a dopracovat s počtem odjetých kilometrů. Postup do nejvyšší kategorie R5 rovněž znamená, že na nás čeká obrovská výzva, i když se momentálně z možnosti startovat s Fiestou těším a nemohu se dočkat startu. Chceme se ukázat fanouškům v co možná nejlepším světle, ale zároveň je chceme zachovat chladnou hlavu, protože jakákoli chyba na Valašsce by mohla být zásadní a nepříjemná. Těší mě i fakt, že začínáme závodem, který se nachází tak blízko polské hranice. Doufám, že se na trase i v servisním areálu najde mnoho našich úžasných krajanů. Začátek sezóny se zdá být opravdu aktraktivní, takže je velmi žádoucí se přijet na Vaalšskou rally podívat. Takže naviděnou a držte nám palce!

Foto: Jakub Rozmus

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!