Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
25. 3. 2017 21:28 − 4122× − 1

Soupeři nadále hledají recept na Kopeckého s Dreslerem

Poprvním dni Valašské rally figuruje v čele posádka Jan Kopecký – Pavel Dresler následovaná Václavem Pechem s Petrem Uhlem.

Jednotlivé národní šampionáty se v Evropě postupně probouzí ze zimního spánku a výjimkou není ani Česká republika, kde o tomto víkendu zahajuje dění velkého mistráku Valašská rally. Ta pod novým vedením v čele s Jaromírem Tomaštíkem a ředitelem Rudolfem Kouřilem udělala další krok k zašlé slávě, když se ročníkem 2017 vrátila do nejvyššího českého šampionátu. Za novým domovem se však soutěž posunula o něco na sever, když zázemí našla v Kopřivnici, kde se koná většina podstatného dění, tedy servis a také hned čtyři rychlostní zkoušky. Dnes měla Valaška na programu první etapu, čítající šest RZ a kromě dvojího průjezdu tatrováckého polygonu přišly na řadu i dva průjezdy Hukvald a Lešné, což dalo dohromady 82 kilometrů. Po nepříliš pěkném počasí konce pracovního týdne se příroda umoudřila a na Valašku místy vysvitlo i slunce, takže podmínky pro začátek sezóny ideální.

Asi nikoho nepřekvapí, když soutěž začal nejrychleji Kopecký, na jehož tovární Fabii R5 hledají soupeři v rámci českého šampionátu recept již drahnou dobu. No a jelikož Kopecký s Dreslerem v první sekci vyhráli všechny měřené testy, byli v polovině dne na průběžné první příčce s náskokem 16 sekund na druhého Černého. Ten se po celou úvodní sekci přetahoval s Pechem, který debutoval s Fiestou R5. Příbramský jezdec byl rychlejší na Hukvaldech a Lešné, Pech kontroval v Kopřivnici a po polovině úvodní etapy dělilo tuto dvojici 24 desetin. Stabilně čtvrté místo si držel Dohnal s Focusem WRC, pátý byl Odložilík. Hned na úvodní zkoušce pohasly po kotrmelci všechny naděje Jakeše na pěkný debut s Fiestou R5, sekce připravila o naděje na pěkný výsledek další adepty na medaile ve svých třídách Březíka a Pešla.

Ve druhé rundě se nic nezměnilo na dominanci tovární Fabie R5 a Kopecký s Dreslerem tedy na zítřek přenocují na první příčce s náskokem 37 sekund na druhého Pecha. Plzeňský jezdec odpoledne dokázal na všech třech testech zajet rychleji než Černý a probojoval se tím pádem před příbramského jezdce (to se mu povedlo už po RZ4) a do konce etapy najel Pech na Černého sedm sekund. Po pár sekundách postupně na pódium zaostával čtvrtý Dohnal, jehož od bronzu po dnešku dělí 16 sekund, pátý jede nadále Odložilík, ten však na pražského jezdce ztrácí necelou minutu.

Dalším z debutantů ve Fiestě R5 byl na Valašce Szeja, tomu po sobotě patří šestá příčka se ztrátou 11 sekund na pátého Odložilíka. Dvacet sekund za polským pilotem zaostává sedmý Vlček. Závěr nejrychlejší desítky patřil Fabiím, i když erpětkám vypálil osmým místem rybník Tarabus, jenž se posadil Fabie S2000 po roce a kousku, navíc vedle sebe neměl tradičního spolujezdce Trunkáta, nýbrž Machů. Dvacet jedna desetin zpět byl osmý Tlusťák, jenž se na Valašce ukázal po dvou letech, ještě mnohem déle na Moravě nestartoval desátý Trojan, který Valašku jel naposledy roku 2009 ještě s Evem. Ve třídě 3 drží po sobotě vedení Jelínek, jenž se do Lanceru vrátil po čtyřech letech ve Fabií S2000, druhý byl Kopáček a třetí Matěna. Mezi dvoukolkami pak vede po sobotě Rujbr, jehož následují Barčák a Wagner.

Zajímavým faktem soutěže je počet udělených penalizací, protože za šest rychlostních zkoušek se hned 25x uděloval časový postih na nesprávné projetí retardéru, kterých takhle časně zjara vyrašilo na rychlostních zkouškách velké množství. Až by se s větší či menší měrou nadsázky chtělo Valašce udělit přezdívku, po vzoru slavných světových podniků, Rally sta a jednoho retardéru.

Komentářů celkem: 1
Fox
26. 3. 2017 10:11
1 0
Hledat recept na Kopeckého je za současné konstelace jako snažit se vynalézt perpetum mobile.
Je to dobrý jezdec, obzvlášť na asfaltu, je vyjetý, protože startuje skoro všude a má tu nejlepší možnou techniku včetně zázemí.
Tudíž jiný výsledek než první místo by byla dost ostuda...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!