29. 3. 2017 11:29 − 665× − 0

Do sezony s druhým místem ve třídě 8

Valašská rally Valmez po dlouhé zimní pauze odstartovala letošní ročník TrueCam MČR v rally 2017.

Valašská rally Valmez po dlouhé zimní pauze odstartovala letošní ročník TrueCam MČR v rally 2017. Na startu nechyběla ani populární alfa Agrotec racing teamu s Martinem Radou a Jaroslavem Jugasem. Do cíle ve Valašském Meziříčí si nakonec přijeli pro druhé místo ve třídě 8.

Třída „enkových dvoulitrů“ zažívá lepší období. I na Valašce se sešlo početné startovní pole osmi vozů, kde bylo těžké hledat jasného favorita. Hustopečské dvojici Rada – Jugas se postavili zlínští jezdci Petr Krajča a Michal Vaňhara, počítat se muselo i s Petrem Pelechem.

„Už po trénincích jsme tušili, že kopřivnický polygon nebude naší alfě tolik chutnat jako klasické zkoušky. Také množství retardérů a následné akcelerace signalizovaly, že boj o první příčky nebude jednoduchý a samotný závod to potvrzoval. Tyto časové ztráty se pak na zbytku trati jen těžko smazávaly,“ popsal situaci Martin Rada.

Tuto skutečnost potvrdily už úvodní vložky. Martin s Jardou se zpočátku rozjížděli a do závodu vstoupil čtvrtým časem, na Kopřivnici z toho byla pátá příčka. Až na RZ3 Lešná se alfa poprvé prodrala mezi tři nejrychlejší a po první sekci z toho byla třetí příčka ve třídě 8.

„Sekce tří vložek proběhla v pohodě, pouze na jedničce jsme museli trochu zpomalit kvůli odstavenému fordu v jednom z retardérů. Ve druhých průjezdech vyřadila technika Petra Pelecha a následně i Petra Krajču, po čtverce jsme postoupili na druhou příčku a začali se nahánět s Michalem Vaňharou, kterého premiérově navigovala moje dcera Vanda. Vyhráli jsme RZ4 Hukvaldy, ovšem na Kopřivnici přišla další porážka od Vaňharova clia. Trochu jsme ztratili i na poslední sobotní zkoušce Lešná, když jsme museli na úzké trati předjíždět Olgu Lounovou,“ říká Jarda Jugas. Vandu Jugasovou loni zasvětil do soutěžáckého světa při dvou startem právě Martin Rada.

Také nedělní etapa, která obsahovala další šest zkoušek, probíhala podle stejného scénáře. Martin s Jardou byli úspěšní na klasických testech, ale kopřivnický polygon veškeré jejich snažení navracel zpět. Kromě časové ztráty Kopřivnice vždy pro naši alfu znamenalo i výrazné opotřebení pneumatik.

„Každý polygon byl výhodou Michalova clia, takže jsme nakonec s druhým místem ve třídě 8 spokojeni. Je to dobrý vstup do sezony a hozenou rukavici přijímáme, na klatovské Šumavě věříme, že se výsledek otočí v náš prospěch,“ uzavřel hodnocení Martin Rada.

Foto. František Dušek

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!