Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 4. 2017 14:44 − 7552× − 5

4x4 aneb vítězové MS po Korsice

To tady už dlouho nebylo, aby po čtyřech úvodních podnicích MS měl šampionát čtyři různé vítěze na čtyřech různých vozech.

V neděli byly na programu poslední dvě zkoušky a aby to posádkám nebylo líto, tak RZ9 Antisanti – Poggio di Nazza přinesla hned 53 měřených kilometrů. Asi nikoho nepřekvapí, že vložka začíná zatáčkovitým výjezdem do vesnice Vezzani, odkud se několik dalších kilometrů pokračuje rychlým úsekem po vrstevnici. V závěru se pak po úzkém sjíždí k cíli a jede se kolem jezera Lugo di Nazza, které bylo kulisou rally už v 80. letech. V porovnání s devátým testem byla závěrečná PowerStage již jen takovou chuťovkou na konec, protože měřila jen 10 km a byla tak nejkratší vložkou letošní Tour de Corse. Po včerejšku byl ve vedení Neuville a měl pohodlný náskok více jak půlminutu na druhého Ogiera, jemuž zlobila technika.

No a technických problémů se Ogierova Fiesta WRC nevyvarovala ani dnes a Francouz tak po průjezdu RZ9 ztratil druhou příčku, kdy se před něj posunul Sordo. Oba dva jezdce dělilo 25 desetin a pro závěrečnou PowerStage jsme se tak mohli těšit na souboj o stříbrný stupínek. Ogier po dojezdu zkoušky opravoval vůz a ač nechtěl prozradit, kde vězí šotek, tak se dle všeho jednalo o problém s elektronikou vozu. Ve vedení soutěže se nic neměnilo na prvním místě Neuvilla, jenž měl na druhého Sorda zkoušku před koncem náskok téměř minutu a bylo jasné, že o vítězství se už může připravit v podstatě jen sám. Zajímavá zápletka pro PowerStage se rýsovala i pod stupni vítězů, protože Breen se o dvě sekundy posunul před Latvalu a tento rozdíl sliboval souboj až do finiše.

PowerStage nakonec přinesla hned dvě prohazování pořadí v celkové klasifikaci a když si povíme, že dva nejrychlejší časy zajeli Latvala a Ogier, lze již dedukovat, kdo se kam posunul. Ale pěkně popořadě. Soutěž vyhrál Neuville, který byl na PS pátý a díky svému prvenství Belgičan zaznamenal první výhru pro novou i20 WRC. Zároveň se také nabízí prostor pro vysvětlení nadpisu. Za čtyři odjeté soutěže se radovali čtyři jezdci z výhry (Ogier, Latvala, Meeke a Neuville) a stejně tak čtyři týmy (M-Sport, Toyota, Citroen a Hyundai). Z hlediska statistiky je zajímavé, že naposled se tato výsledková konstalace v MS udála ve zlomovém roce 1986, od té doby poznalo MS čtyři různé úvodní vítěze už jen v roce 1998, kdy ale šlo jen o jezdce, neb dva tehdy reprezentovali jeden tým.

Za vítězným Neuvillem dojel druhý z PowerStage Ogier, jemuž tento výkon stačil na posun před Sorda o 13 desetin. Dopředu šel také vítěz PowerStage Latvala, který se o jednu desetinu dokázal posunou před Breena, který však navázal na svá předchozí umístění a opět bral velice pěknou 5. příčku a současně byl opět nejlepším z Citroenů. Minutu za Irem dojel Paddon a tím už výčet vozů WRC v TOP 10 končí, protože o její závěr se postaraly speciály třídy RC2. Z nich byl nejlepším Mikkelsen (ten byl celkově 7. a první ve WRC2 a RC2), osmý absolutně a druhý v WRC2 a RC2 dojel Suninen. Devátou příčku bral vítěz Tour de Corse z roku 2014 Sarrazin (3. místo v RC2) a desítku uzavřel Rossel (3. příčka ve WRC2 neb Sarrazin nebodoval).

Neoficiální pořadí jezdců: Ogier 88, Latvala 75, Neuville 54, Tänak 48, Sordo 47, Breen 33, Meeke 27, Paddon 25, Evans 20, Mikkelsen 12

Neoficiální pořadí týmů: M-Sport 129, Hyundai 105, Toyota 79, Citroen 71

Komentářů celkem: 5
9. 4. 2017 16:23
0 0
Letos je to nááádherná soutěž smajlík
9. 4. 2017 16:39
0 0
Teda zatracovaná Toyota docela stíhá i na asfaltu? Doufám, že na šoto bude Latvala zatápět víc!
Musím se připojit k Toníkovi - krásná soutěž i celá dosavadní sezona. Ale velká škoda Krise...
9. 4. 2017 17:28
0 0
smajlíksmajlík letos je to paráda...Ogierovo i Meekovo problémy mě mrzí, ale jinak... smajlíksmajlíksmajlík
9. 4. 2017 19:21
0 0
kuře:smajlíksmajlíksmajlík se jako reportér-písař blížíš špičcesmajlík
10. 4. 2017 07:08
0 0
Letošní sezóna opravdu naplňuje všechna loňská očekávání. Parádní souboje!smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!