19. 4. 2017 19:48 − 3318× − 0

Ohlédnutí za 6. podnikem Amater rallye

Prvního dubnového dne se v motorladnu Bělá pod Bezdězem konal šestý podnik šampionátu Amater rallye sezony 2016/2017.

Počasí nám tentokrát přálo, i přesto o dramatické chvíle nebyla nouze. Během pátku probíhaly několikahodinové přípravy dráhy a diváckých zón, ve večerních hodinách se začaly shromažďovat první posádky. V sobotu ráno bylo vše připraveno a závodníci po úspěšném absolvování administrativní přejímky mohli vyrazit do prvních seznamovacích jízd.

Na závodní posádky čekalo celkem šest rychlostních zkoušek ve dvou směrech. Povrch trati ze sta procent pokrýval asfalt. Nechyběly jak rychlé pasáže, tak i technické úseky, které odhalily zručnost a odvahu jednotlivých závodníků. Na dráze se nacházely dva retardéry – první krátce po startu, druhý krotil zběsilé nájezdy do posledního úseku před cílem. Dále se jezdci museli vypořádat se dvěma uměle vytvořenými technickými pasážemi. Jednotlivé erzety se skládaly ze tří průjezdů.

Všichni jezdci předvedli odvážnou a divácky atraktivní jízdu. Několik posádek zastavily technické potíže nebo výlety mimo trať. Ani v jednom případě se však nejednalo o vážný incident, veškeré nehody se obešly bez zranění. Všichni piloti sice dokázali zkrotit (případně bezpečně odstavit) své stroje, přesto došlo k přerušení jedné z erzet. Příčinou bylo oznámení, že se v blízkosti areálu nachází bomba. Z důvodu uvolnění cesty policii byla jedna z erzet na pár minut přerušena. Překvapivě se nejednalo o aprílový žert, bomba byla skutečně nalezena a odvezena pyrotechniky. K žádnému ohrožení účastníků nedošlo.

S nástrahami závodní trati se úspěšně vyrovnalo celkem 46 posádek, z toho 9 předjezdců. Stupňům vítězů kralovala nejsilnější šestá třída a vozy subaru. Nejrychlejší čas s hodnotou 22.39,271 zajel Petr Šindelář, druhý Lukáš Korynta (23.25,343) a třetí Petr Jiroch (23.31,984). Celkově čtvrté místo a první ve čtvrté třídě získal Petr Nešněra se Škodou Favorit RS (24.06,221). Na pátém místě a první v páté třídě skončil Pavel Vokřál a Škoda Fabia TDI (24.10,782). Nejrychlejším pilotem z první třídy byl Jiří Dvořák s Fordem Escort (25.47,272). Ve druhé třídě vyhrál Luděk Brodský se Škodou 100 (26.56,075) a ve třetí David Zakouřil s Alfou Romeo 156 (29.10,139). Nejrychlejší čas mezi juniory zajel Tomáš Krejčík se Suzuki Swift (26.39,588).

Kategorie předjezdců pravidelně bývá určena primárně pro zkušenější piloty, kteří potřebují otestovat své vozy. V uplynulém podniku tomu nebylo jinak. Do Bělé pod Bezdězem dorazili hned tři posádky se Škodou Favorit, kteří se v loňském roce zúčasnili Česko-Moravského poháru. Jmenovitě Viktor Tůma, Jan Petřík a Miroslav Kačena. Velkou pozornost přilákal také Daniel Zpěvák a jeho Škoda Fabia S2000, který závod pojal jako přípravu na letošní sezonu Rally sprintu. Dalším ze závodníků byl Aleš Hodouš na Fabii RS, který je účastníkem historického rallye v rámci MČRHA. Navíc v letošním roce se zapojí také do mistrovství soudobých vozů se zde testovanou Fabií RS. Opomenout nesmíme ani Miloše Sekyru, který rovněž s Fabií RS absolvuje mistrovství České republiky soudobých vozů.

Další, tentokrát dvoudenní podnik, se uskuteční ve dnech 6. až 7. května. Místem konání budou Milovice. Více informací naleznete na internetových stránkách amaterrallye.cz, případně Facebooku.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!