19. 4. 2017 21:09 − 1085× − 0

Bratři Szejové zabojují na Rally Šumava o další body

Ještě ani neopadly emoce spojené s debutem bratří Szejů ve voze specifikace R5 a už se blíží druhý podnik Mistrovství ČR v rally.

  • Třetí start Jarka a Marcina na Rally Šumava – Klatovy. Ve dvou předešlých ročnících dominovali v produkční kategorii;
  • Dvě náročné etapy – 14 těžkých RZ, 166 ostrých kilometrů;
  • Davy fanoušků na Čínovském okruhu v Klatovech i noční speciální úseky – výjimečné atrakce druhého závodu MČR;
  • V rámci tří seriálů se v Klatovech sejde 175 dvojic.

Ve dnech 21. – 22. dubna se nejlepší závodníci českého šampionátu sjedou do Plzeňského kraje, aby poměřili své síly v boji o body na speciálních úsecích v okolí města Klatovy.

V seznamu přihlášených nechybí ani ústroňský tým bratří Szejů, kteří ve dvou předešlých klatovských startech opanovali klasifikaci třídy 3, produkčních vozů. Po přechodu na Ford Fiesta R5 bude GK Forge Metkom Rally Team bojovat o další body do absolutní klasifikace Mistrovství ČR v rally.

Podobně jako v předešlých letech se vedle 52. Rally Šumava – Klatovy uskuteční také 3. Rallye Šumava Legend 2017 a hlavně „evropská” 26. Historic Vltava Rallye 2017. Proto celkový seznam přihlášených na zmíněné tři závody čítá impozantních 175 týmů. Jarek a Marcin pojedou se startovním číslem 12 a jejich Ford Fiesta R5 bude jedním z dvanácti vozů nejprestižnější třídy 2.

Start první etapy je naplánován na pátek 16:35 a na fanoušky čekají takové atrakce jako okruhová zkouška Klatovský okruh či dva noční měřené testy. Jako první se postaví na start lídři klasifikace a obhájci prvenství Jan Kopecký/Pavel Dresler s továrním vozem Škoda Fabia R5. Tento rok čeká na závodníky 14 těžkých zkoušek o celkové délce 166 km.

Rally Šumava Klatovy patří k nejrychlejším závodům v českém kalendáři. Na západočeských rychlostních zkouškách loni vítězná posádka dosáhla průměrné rychlosti téměř 114 km/h, na některých úsecích ovšem překročila i 123 km/h.

Jarek Szeja: – Čeká na nás další důležitý bod sezóny. V roce 2015 a 2016 jsme se ze Šumavy vraceli s poháry a pozitivní náladou. Šumava pro nás v posledních dvou sezonách była jedním z nejlepších závodů, ale tentokrát to bude mnohem těžší. Přesto se pokusíme, abychom dosáhli dobrého výsledku. Naše konkurence startuje na Šumavě pravidelně, třeba Václav Pech už desítky let. My z nich máme zkušenosti nejmenší, ale budeme se snažit využít poznatků z minulých startů, takže pro nás zkoušky nebudou zcela neznámé. Šumava Rally navíc nabízí specifické a těžké úseky v rámci českého šampionátu. Na jedné zkoušce se můžete setkat s různými druhy asfaltu s rozdílnou přilnavostí. Když k tomu přidáme jedny z nejrychlejších průměrných rychlostí na českých závodech a jízdy v noci, získáme opravdu výjimečný závod, jakým Šumava je. Náš cíl pro tento start je podobný jako na Valašské rally. Chceme se co nejlépe připravit a při závodě udržet solidní tempo, ale i nadále bude hlavními prioritami získávání zkoušeností a náš postupný progres. Po Valašce jsme anylizovali první data, máme další postřehy a věci, na které se chceme na Šumavě soustředit a fiestu ještě lépe využít. Ale i přes tento fakt zcela jistě nebudou chybět velké emoce z jízdy, na kterou se již moc těším. Spolu s našimi partnery – GK Forge Grelowski – kovoobrábění, Skupina Metkom, Orsak Rally Sport, GPD, a, s. Darma, Deco-Car, Eurogold, Minimax, Viralseed, Střešní krytiny Pniok Sylwester, Motowizja a portál OX.pl, Vás srdečně zveme na druhý závod Mistrovství ČR.

Marcin Szeja: – Rally Šumava oplývá specificky složeným harmonogramem. Minulý rok skončila první etapa po půlnoci a dá se očekávat, že ani tento rok toho moc nenaspíme. Taková je ale cena toho, že budeme moci závodit v noci. Vedle Čínovského okruhu je to jedna z největších atrakcí závodu. Jízda a diktování ve tmě v tempu auta R5 bude ještě náročnější, ale na tuto novou výzvu se těším. Seznam přihlášených je kvalitnější než minulý rok a pokud se kolem tratí objeví očekávané davy fanoušků, čeká nás opravdu výjimečný rally víkend. Pro naše krajany Šumava není tak blízko jako jako Valaška, ale i přesto doufám, že i zde se objeví. Proto na viděnou na Rally Šumava Klatovy.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!