Závodní tým Toyota Gazoo Racing míří do Argentiny

Šotolinové etapy Argentinské rallye od 27. do 30. dubna připraví další výzvu závodnímu týmu Toyota Gazoo Racing World Rally Team.


Po asfaltových úsecích na Korsice se v rámci pátého kola světového rallyového šampionátu FIA (WRC) vratí na šotolinu a zároveň do Latinské Ameriky, kde se tým bude spoléhat na zkušenosti nasbírané během březnové rallye v Mexiku.

Argentinská rallye je známa svými rozmanitými úseky na šotolině. Některé probíhají na měkkých a písčitých rychlých cestách v údolích, zatímco jiné jsou na kamenitých horských trasách. To může komplikovat nastavení podvozku i volbu správného obutí, protože každý typ povrchu přináší konkrétní požadavky. Na měkčích úsecích jsou postupně stále hlubší vyjeté koleje a v horských etapách se zase může objevit mlha, nebo dokonce led. Klimatické podmínky se zde totiž často rychle mění.

Výchozím bodem argentinského podniku je středisko Villa Carlos Paz (asi půlhodinu jízdy od hlavního města provincie Córdoby), kde bude rallye ve čtvrtek večer 27. dubna zahájena super speciální etapou. Pátek zahrnuje dvě kola etap, sestávajících ze tří zkoušek v údolí Santa Rosa de Calamuchita, po nichž následuje superspeciálka v lokaci místního zábavního parku Parque Tematico střediska Villa Carlos Paz. Sobotní program tvoří šest etap v údolí Punilla, kdy jezdci překonají nejdelší vzdálenost čítající 160 kilometrů. V neděli se rallye stáčí na sever do pohoří Traslasierra, kde se uskuteční další tři etapy, včetně dvou slavných rychlostních zkoušek El Cóndor – z nichž druhá bude představovat Power Stage, kterou bude podnik zakončen, a kde mohou jezdci získat další mistrovské body.

V roce 2014 si Latvala v Argentině dojel pro vítězství. V minulosti zde vítězil i Hänninen, jenž v roce 2010 dojel jako první, avšak rallye ještě nebyla součástí závodního kalendáře WRC (spadala pod IRC – Intercontinental Rally Challenge).

V rámci příprav na argentinský podnik absolvovali oba jezdci předběžné testování na italské Sardinii, která je svými podmínkami podobná argentinským cestám, a kde se rovněž v červnu uskuteční sedmé kolo světového rallyového šampionátu.

Vyjádření týmu:

Tommi Mäkinen (šéf týmu):

„Jako pilot jsem vždy považoval Argentinskou rallye za fantastický podnik, se vší tou šotolinou a chladným klimatem, a je pravděpodobné, že můžeme proměnlivé počasí očekávat i tentokrát. Hodně užitečných zkušeností jsme nasbírali zejména v Mexiku, kde byla šotolina ve velkých nadmořských výškách, což se bude v Argentině hodit. S každou další rallye vůz vylepšujeme, takže naším cílem je opět se v Argentině zlepšit. Myslím, že nyní jsme silnější než před odjezdem do Mexika, takže můžeme cílit na dobré výsledky.“

Jari-Matti Latvala (jezdec, vůz č. 10)

„Z Argentinské rallye jsem vždy měl velmi dobrý pocit. Již jsme tam dokázali vyhrát, a dokonce jsme vloni vedli, dokud nás nezastavil problém a museli jsme v sobotu odpoledne odstoupit. První dva dny jsou rychlé a hladké, ale poslední den je pomalejší a techničtější, se záludnými úseky plnými zatáček a rizikem mizerného počasí, zejména mlhy. Přestože jsou cesty měkké a písčité, obecně tam máte celkem dobrý záběr. Věnoval jsem se proto hlavně správnému nastavení diferenciálů. V Mexiku jsem z nich neměl nejlepší pocit, takže to je jedna z věcí, kterou jsem chtěl na Argentinu vylepšit, a nyní již máme dobrá řešení.“

Juho Hänninen (jezdec, vůz č. 11)

„Na Argentinu mám spoustu příjemných vzpomínek, takže se již těším, až se tam po několika letech opět podívám, neboť je to jedna z mých oblíbených rallye na šotolině. Fantastické jsou nejen samotné etapy, ale i fanoušci, kteří jsou do rallyových závodů nadšení. Dokonce i na silničních úsecích. Samozřejmě velkou neznámou je počasí, protože tam se může stát cokoli. Dost to komplikuje situaci, když se podmínky na trati po původním ohledání změní. Na každý pád to na naše nastavení podvozku nebude mít velký vliv. Bude-li hodně bahno, můžeme vůz trochu změkčit, ale velké změny dělat nebudeme. Za všech podmínek je důležité jet přirozeně a nenechat se dostat pod tlak.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!