27. 4. 2017 17:00 − 8544× − 3

Z historie rally – smrt Jerzyho Landsberga

Jezdil naplno a to se mu stalo před 38 lety osudným. Krátká vzpomínka na polského mistra z roku 1978.

Předpokládám, že jméno Jerzy Landsberg vám asi nic neřekne. U našich severních sousedů v Polsku je to ale jeden z průkopníků rally a opravdová legenda. Polský mistr z roku 1978 se stal ale legendou i proto, že se při rally zabil. Dnes je tomu na den přesně 38 let.

Landsberg se až do svých 30 let věnoval cyklistice na vrcholové úrovni. Od roku 1971 pak začal jezdit rally. Zpočátku s malým polským fiátkem, později ale přesedlal do silnějších Renaltů a nakonec i do vozu Opel Kadett GTE. Tedy do vozů, které v komunistických zemích nebyly úplně běžné.

My se podrobně zastavíme nejprve u sezóny 1978, kdy už jezdil s Kadettem. Po již třetím startu na Rallye Monte-Carlo se rozešel se svým dlouholetým spolujezdcem Markem Muszynskim, kterého nahradil Janusz Wojtyna. S ním vyhrál úvodní dvě soutěže polského šampionátu. Na tu třetí, na Rajd Elmot, ale Wojtyna nebyl k dispozici. Jednorázově se tedy vrátil Muszynski, ale při tréninku těžce havarovali na stranu spolujezdce. Muszynski zahynul a Landsberg byl těžce zraněn, především na páteři. Svůj sen o polském titulu ale nevzdal. Čtyři měsíce po havárii stihl další soutěž. S nově postaveným autem a korzetem na páteři chránící jeho ještě nedoléčené zranění. A také s novým spolujezdcem, kterým se stal Janusz Szajng. I tak dojel druhý… Na konci sezóny se tak stal polským mistrem.

Další rok začal druhým místem na Rajdu Stomil, pak absolvoval dvě soutěže v ME. Následoval domácí Rajd Krakowski. Landsberg už vedl o tři minuty, když kolem jedné hodiny v noci havaroval. V plné rychlosti trefil sloup. Spolujezdec Janusz Szajng byl na místě mrtev, o život Landsberga začaly bojovat posádky startujícím za ním. Ty dokázaly jednak uhasit hořící auto, jednak ho udržet při životě. Shodou okolností jeden z prvních spolujezdců byl povoláním lékař. Landsberg byl v kritickém stavu přepraven do nemocnice s poraněním mozku a s mnoha vnitřními zraněními. I přes veškeré úsilí doktorů ale týden po nehodě Jerzy Landsberg zemřel.


Tohle zbylo z vozu po nehodě

Samozřejmě se hledala příčina této tragické nehody. Ta nebyla nikdy objasněna, ale objevily se tři teorie. Podle první mu praskla pneumatika, podle druhé se na trati objevil koňský povoz s dětmi a on se mu snažil vyhnout. A podle třetí se Landsberg hodně spoléhal na svou paměť tratě, ale v tomto místě se nechal zmást světly z nedalekého domu (což prý mohla být i příčina tragické nehody o rok předtím).

Bylo mu 38 let a dnes uplynulo dalších 38 let od okamžiku, kdy v nemocnici zemřel.

Komentářů celkem: 3
27. 4. 2017 18:231
0 0
Objevil se i u nás, na Vltavě v roce 1972 a v Tatrách 1976. Ten náraz musel být obrovský, z toho auta toho moc nezbylo (prý se i vytrhl motor), to asi opravdu nešlo přežít.
27. 4. 2017 18:402
1 0
Zmínku o něm sem slyšel prvně z polské televize před několika lety v jednom dokumentu, kde se mluvilo také o havárii Bublewicze. Ta zmínka o tom, že Landsberg hodně jezdil na paměť, tam byla zmíněna.
27. 4. 2017 19:443
1 0
Tomu jsem fandil, už když s "obyčejnou" Renaultkou 5 TS mydlil Alpinky a další silnější auta. Ach jo.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!