Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 4. 2017 11:28 − 4925× − 0

Fordům to v Argentině chutná, Citroen by raděj zapomněl

Včera se odjela úvodní etapa Argentinské rally a po ní okupují první pětici soutěže zejména speciály Fiesta WRC.

V Argentině pokračuje pátým dílem šampionát mistrovství světa a v pátek 28. dubna se odjela první etapa, která čítala 142 měřených kilometrů, které se nasbíraly při průjezdu devíti rychlostních zkoušek. V programu nebyly v porovnání s dneškem úplně ty nejdelší vložky, nejvíce kilometrů čítala Santa Rosa – San Agustin, která dala 23 km a nabídla, po vzoru dortu Pejska a Kočičky, takovou argentinskou všehochuť a nechyběl ani průjezd brodem, kde se v roce 1999 vykoulel tehdy nováček Petter Solberg. Ve zbytku itineráře pro první etapu doplnily klasické testy superspeciálky, vždy na závěr sekce se odjela známá Fernet Branca, ve čtvrtek v podvečer pak soutěž otevírala Ciudad de Cordoba v ulicích hostitelského města.

Už úvodní cordobská speciálka ukázala, že vozům z dílen M-Sportu by se tu mohlo líbit, když vyhrál Ogier následovaný Evansem a byl to právě Welšan, který v úvodní páteční sekci nejvíce přiložil pod kotel a vyhrál všechny čtyři testy. Výsledekem bylo, že po polovině dne měl na čele půlminutový náskok. Za ním se to však mlelo. Po RZ2 byl druhý Meeke a třetí Sordo, ale už po RZ3 putoval dolů pořadím Španěl, jenž po trefě kamenu měnit tyč řízení a nabral 11 minut ztráty. O moc dlouho nevydržel na stupních vítězů ani Meeke, který o vložku dál trefil kámen ve stopě, jenž katapultoval jeho vůz a výsledkem bylo notné upravení vzezření jeho C3 WRC a po zkoušce pak Meeke putoval do rally2. Tím se na pódium posunuli Latvala a Ostberg. RZ5 už nic nezměnila a za vedoucím Evansem se seřadili Latvala a Ostberg, úspěch Fordů podtrhoval čtvrtým místem Ostberg a pátým Ogier. V sekci také kvůli převodovce skončil Breen, takže Citroen si ani Argentinu za rámeček nedá…

Ve druhé rundě pokračoval Evans v navyšování náskoku, i když v závěru dne už přenechal nejrychlejší časy Hyundaiům. Nic to však nezměnilo na tom, že Evans přenocoval ne vedoucí příčce a proto se pojďme podívat na dění za jeho zády. Po RZ6 si Latvala stěžoval na přehřívání motoru a na reminiscenci mexické situace a dostal se tím pádem před něj Ostberg. Ve stejné vložce se o dvě příčky propadl Tänak (nově 6. místo), ale Estonec si své umístění o zkoušku dál vzal zase zpět. V RZ8 udělal defekt Latvala a vypadl mimo TOP 5 a tím pádem se na třetí příčku posunul Neuville, jenž držel za svými zády Ogiera a Tänaka a tohle pořadí se zafixovalo i po závěrečné speciálce.

Po pátku tedy vede Evans s náskokem 55 sekund na druhé Ostberga, třetí příčku drží Neuville, kterému na Nora chybí pět sekund. Šest sekund zaostává na čtvrté příčce Ogier, Tänaka od francouzského týmového kolegy dělí 46 desetin. V dostřelu soupeřů se drží i šestý Latvala, sedmý jede Paddon, osmý je pak Bertelli a devátý je Hänninen. Desítku uzavírá Tidemand s Fabií R5, jenž vede ve WRC2. Tam si tovární jezdec Škoda motorsportu jede svou vlastní soutěž, když v pátek vyhrál všechny testy a na druhého Hellera má náskok čtyř a půl minuty. Heller pak má necelou minutu na Alonsa a tím výčet posádek přeživších první etapu bez rally2 končí, protože Saba, Ptaszek i Guerra ji museli využít.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!