3. 5. 2017 08:52 − 2058× − 0

Rally Prešov – komentář

Rally Prešov se po roční pauze vrátila na scénu slovenského mistrovství.

Tamní posádky tak dostaly příležitost i během druhého letošního klání vyrazit na tratě, po kterých se vloni nejelo. Před měsícem se z vítězství v Rožňavě radoval Martin Koči. To však bylo ještě před smolnou Korsikou, na které ošklivě havaroval a spolujezdec Lukáš Kostka následně ukončil kariéru. Svou kariéru zřejmě ukončila i jedenašedesátá karoserie Škody Fabia R5. Na východ Slovenska tak Koči vyrazil s náhradním Fordem Fiesta R5 a noty mu četl navrátilec do soutěžního vozu Filip Schovánek. Se stejnou technikou se do bojů pustil i obhájce titulu Pavel Valoušek, když dostal znovu k dispozici vůz Ondřeje Bisahy. Grzegorz Grzyb by letos znovu rád získal slovenský titul, ale v Rožňavě za volantem Škody Fabia R5 na oba zmíněné soupeře nestačil. O vítězství tam kvůli penalizaci za překročení rychlosti v seznamovacích jízdách přišel Tomáš Ondrej. Proti verdiktu se odvolal, ale proces nebyl do startu prešovské soutěže vyřešen a pilot Škody Fabia WRC se rozhodl zatím na domácích soutěžích nestartovat.

Grzyb do soutěže nevstoupil zrovna nejlépe, v druhém testu jej přibrzdil defekt a tak měl před třetím testem na třetí příčce už odstup 22,9 sekundy. Naopak dobrým výkonem se v Prešově prezentoval Švéd Mattias Adielsson pilotující Ford Fiesta R5. Po druhé zkoušce za třetím Polákem zaostával jen o 2,4 sekundy. Na bednu chtěl zaútočit i Jaroslav Melichárek, ale jeho snahu kromě špatně zvoleného obutí výrazně přibrzdil defekt v páté zkoušce. Do servisu po tomto testu pilot Škody Fabia R5 přijížděl jako pátý se čtyřicetivteřinovým mankem na stále třetího Grzyba. Na Melichárka se naopak dokázal dotáhnout Tomáš Kukučka ve Fiestě R5, ovšem druhou polovinu soutěže s ním už krok držet nedokázal a v cíli se musel spokojit s šestým místem. Adielsson dokázal v sedmé zkoušce zajet identický čas s Grzybem, ovšem jejich souboj o nejnižší místo na pódiu nakonec rozhodla lepší znalost slovenských tratí, kterou se honosí polský pilot Fabie.

V produkčních vozech tvrdil muziku od prvních kilometrů Josef Semerád a do cíle si přivezl pěkný takřka minutový náskok. O druhé místo se však po celý den odehrával krásný duel mezi dalším Čechem Lukášem Matěnou a pak domácím Peterem Gavlákem. Zatímco první sekci ovládnul Slovák, v cíli se z druhé pozice radoval Matěna. Nejzajímavější souboj soutěže se odehrál o to nejcennější, co bylo ve hře, absolutní triumf. Koči hned v úvodním testu udělal hodiny a za vítězným Valouškem zaostal o deset sekund. Úřadující mistr sice bojoval s brzdami a absencí předsoutěžních testů, ovšem počínal si skvěle. Druhou, třetí a pátou zkoušku sice přenechal soupeři, ale i tak si do servisu dovezl náskok 5,7 sekundy. Koči začal druhou sekci rychleji, ale ze svého manka dokázal stáhnout nicotnou desetinu sekundy. I třetí průjezd nejnáročnějším a rozhodujícím úsekem Cemjata pro sebe rozhodnul Valoušek a do závěrečné dvojice testů nastupoval s náskokem 8,1 sekundy. Koči v obou těchto zkouškách kraloval, ale souboj o vítězství o 6,7 sekundy prohrál. Obě dosavadní slovenské soutěže nabídnuly hodně zajímavou podívanou. Před měsícem Valoušek o 7,4 sekundy duel s Kočim prohrál, tentokrát už se mohl radovat z triumfu.

Stav šampionátu: 1. Valoušek a Koči 55, 3. Grzyb 42, 4. Melichárek 32, 5. Kukučka a Majerčák 28

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!