5. 5. 2017 08:17 − 1305× − 0

Steelvent Ózd Rallye – komentář

Maďarsko zaplavily speciály R5 a hned v úvodní letošní soutěži v Miskolci jejich posádky dominovaly konečným výsledkům…

…, když do top ten nikoho jiného nepustily. Podobný scénář se dal očekávat i nyní v Ózdu, na start se tam postavil parádní počet patnácti vozů R5. Ani silná konkurence nic neměnila na roli hlavního favorita, které se znovu zhostil úřadující mistr a rovněž aktuální lídr mistrovství Norbert Herczig. Pilota Škody Fabia R5 v Miskolci pořádně prohnal Ferenc Vincze jun. se stejnou technikou, ale druhé místo mu nakonec sebral Frigyes Turán v konkurenčním Fordu Fiesta R5. Vloni na podzim při předcházejícím ročníku Ózd Rally všechny soupeře porazil jiný pilot Fiesty R5 András Hadik, další adept na triumf. Početnou skupinu jezdců ve škodovkách a fordech chtěl pořádně potrápit Ádám Velenczei, který letos sází na zatím málo rozšířenou techniku Hyundai i20 R5.

Ještě než vůbec začala ostrá část soutěže, už byl ze hry Miklós Kazár. Pilot Fordu Fiesta R5 nedojel ani na start prvního testu. Sándor Ollé soutěž rozjížděl až ze čtvrté desítky a ve snaze posunout se na vyšší příčky v RZ 3 chyboval. Ve vysoké rychlosti havaroval a svou novou Škodu Fabia R5 totálně zdemoloval. Herczig zaznamenal hned na začátku rally nejrychlejší čas a ujal se vedení. Druhé dílčí vítězství si pak na své konto připsal Hadik a stáhnul svůj odstup na osm desetin. Lídr soutěže reagoval nejrychlejším časem v RZ 3, ale pak si na špatných gumách ve čtvrtém testu prožil několik horkých chvilek. Ty ho stály deset sekund a způsobily propad na třetí místo. Hadik si získané vedení pojistil, když vyhrál zbylé dvě zkoušky úvodní etapy.

V první nedělní sekci pak kraloval Péter Ranga, když se svou Škodou Fabia R5 vyhrál dvě ze tří odjetých zkoušek. Z pátého místa se posunul na čtvrté a záhy o něj kvůli poruše turba zase přišel. Na čtvrtou příčku se díky tomu vyhoupnul Velenczei, který zatím s novou technikou ještě není schopen držet krok s těmi úplně nejlepšími. V závěrečné zkoušce mu však do klína spadlo parádní třetí místo. Vedení si i v neděli ráno udržoval Hadik a svůj náskok na druhého Ference Vinczeho jun. ve Fabii R5 zvednul na 8,3 sekundy. Herczig zůstával zpátky o dalších pět vteřin. Následující sekce na rozložení sil první trojky nic nezměnila, stejně jako předposlední test. V tom úplně posledním si však smůla došlápla na Vinczeho, který do cíle přijel na defektu a z druhého místa se propadnul na páté. Herczig se tak posunul na stříbrnou příčku a udržel si vedení v šampionátu. Při letošní silné konkurenci to ale s obhajobou titulu nebude mít nikterak jednoduché. Hadik předvedl v Ózdu parádní výkon a obhájil tam svůj loňský triumf.

Stav šampionátu: 1. Herczig 48, 2. Hadik 38, 3. Turán 36, 4. Vincze 32, 5. Kiss a Velenczei 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!